הבשורה המדאיגה של טירוף מחירי הנדל"ן

הבשורה המדאיגה של טירוף מחירי הנדל"ן

העליה במחירים מבשרת שאנו עדיין לא בשיא. האם בנק ישראל יעלה שוב את הריבית? | ההערכה של שאול אמסטרדמסקי
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בנייה, נדל"ן, בניין, דירות, דיור
צילום: צילום: גילי יערי, פלאש 90

אם מישהו חשב שהשיא מאחורינו - הוא לא. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה מ-5.1% ל-5.3%. ההתייקרויות העיקריות הן בשירותים, ובעיקר בסעיף הדיור. עליית הריבית ממשיכה לדחוף מעלה את שכר הדירה - אנשים שמחדשים חוזה ספגו עליה של 4.2%. אנשים שנכנסים לחוזה חדש - 8.1%.

מדד מחירי הדירות (שאינו חלק ממדד המחירים לצרכן) חצה את ה-20% בשנה (לראשונה זה יותר מעשור). מדד מחירי הדירות ממשיך לעלות למרות עליית הריבית, למרות הירידה במספר עסקאות הנדל"ן, למרות הירידה בביקוש, למרות העליה בהיצע. קבוצה לא מאוד גדולה של אנשים שמושכת את המחירים מעלה.

לכל מי שחשב שהקבלנים מורידים מחירים על דירות חדשות - עוד לא (לפחות לא באוקטובר). הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: ״מדד מחירי הדירות החדשות בניכוי עסקאות בתמיכה ממשלתית (=מחיר למשתכן) עלה ב-0.8%״.

קשה ללמוד משהו מנתוני קצה (ושימו לב לכוכבית למטה - נתוני שלושת החודשים האחרונים עוד ישתנו ויתעדכנו בהמשך). ובכל זאת, אם מישהו ציפה למגמה ברורה של האטה בקצב עליות מחירי הדירות, אנחנו עוד לא שם.

אחרון חביב - הנה הסעיפים שתרמו בעיקר לעליה (ולירידה) של מדד המחירים לצרכן.

יש עוד הרבה מאוד התייקרויות משמעותיות לפנינו בחודשים הקרובים: חשמל (יותר מ-8%), מים (יותר מ-3%). אלה יתגלגלו למזון ולמוצרים רבים אחרים. אנחנו רואים מחירי מזון מתייקרים (תנובה, שטראוס, אסם - זה רוב השוק). במרץ מוצרי החלב שבפיקוח אמורים להתייקר, תחזיקו חזק, ב-15%. גם מוצרי הלחם שבפיקוח אמורים להתייקר. גם הדלק אמור להתייקר (כי ההטבה על המס אמורה להתבטל).

בקיצור - דיסקו. כל זה כמובן בהנחה שהממשלה לא תעשה דבר.

הפופולריים