התחממות גלובלית, טראמפ והגירה: ריאיון עם ר"מ אוסטרליה לשעבר

"כת האקלים" והגירה: ר"מ אוסטרליה לשעבר מדבר
טוני אבוט חושף בריאיון לכאן חדשות את דעותיו על סין, פעילי "כת האקלים" ומדיניות ההגירה במדינה: "אין דרך נחמדה לעצור אנשים שנחושים לבוא בניגוד לרצונך" | האזינו לריאיון המלא
מחבר השעה הבינלאומית מחבר השעה הבינלאומית
Getting your Trinity Audio player ready...
ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר טוני אבוט
צילום: צילום: אי-פי

במשך שנתיים בעשור האחרון כיהן טוני אבוט כראש ממשלת אוסטרליה. תפקיד שמאפשר להתבונן היטב במזרח ובמערב כאחד. מיקומה המיוחד של המדינה, מעמיד אותה בקו ראשון להתעצמות הענק הסיני. שורשיה הדמוקרטים והאירופים, לא חסכו ממנה כל טלטלה פוליטית שחוותה כמעט כל מדינה אירופית. אבוט, ומפלגתו הליברלית, עלו לשלטון בניצחון סוחף בשנת 2013 לאחר שהצליח לחולל מהפך שסילק את מפלגת הלייבור אחרי שש שנות כהונה.

האזינו לריאיון המלא עם רה"מ אוסטרליה לשעבר טוני אבוט

אולם גורלו של אבוט היה עגום יותר. שנתיים של ירידה בסקרים עוררו תסיסה במפלגה, שהגיעה לשיאה כשמלקולם טרנבול הוביל הפיכה נגד ראש הממשלה שבסופה מצא עצמו אבוט בחוץ. מאז התבונן הפוליטיקאי התוסס והשנוי במחלוקת בפוליטיקה העולמית ממושבו כחבר פרלמנט, ולאחרונה אף הפך לאזרח מודאג מן המניין. עכשיו, כשהוא חופשי ממחויבות פוליטית, אבוט יכול לדבר בחופשיות על פעילי הסביבה, דונלד טראמפ, האיום המשתקף מסין ועל המהגרים הבלתי חוקיים שכל כך הקפיד לשמור מחוץ לגבולות אוסטרליה.

לא אחת טענו כי אבוט והנשיא האמריקני דונלד טראמפ הם בעלי סגנון פוליטי דומה, על כך הוא אמר באהדה: "לא כולם מחבבים את הנשיא טראמפ, אבל אני חושב שאתה יכול לומר על ארצות הברית את הדברים הבאים: הכלכלה תחת טראמפ בריאה משמעותית יותר מכפי שהייתה לפני מספר שנים, ואף שהוא מאוד לא שגרתי כנשיא – טראמפ חיזק את הצבא. לדעתי הוא הרבה פחות צפוי ביחס שלו כלפי משטרים דיקטטוריים. תפקידה של ארצות הברית בסופו של דבר הוא להיות מנהיגת העולם החופשי. יש יותר הוכחות שטראמפ פועל נגד משטרים דיקטטוריים אכזריים בהשוואה לקודמיו".

עוד הוסיף: "אם תשאל אותי מה הדברים הגדולים שהתרחשו בעשור הזה. הייתי אומר שאחד השינויים הגדולים שחולל טראמפ הוא הערכה מחודשת של האתגר הסיני. ארצות הברית גילתה שסין היא מתחרה אסטרטגית. גם לאחר שטראמפ יסיים את תפקידו – העיסוק בנושא לא יעלם. אני חושב שארצות הברית מבינה שסין שונה ממדינות אחרות. שכל מה שסין עושה נעשה בכוונה אסטרטגית".

על השאלה האם מדובר ב"איום סיני" עונה אבוט כי אתה לא יכול להתייחס לעסק סיני באותה צורה שאתה יכול להתמודד עם עסק בריטי או עסק צרפתי או עסק הודי. "כל עסק סיני הוא במובן מסוים סוכן של הממשלה הסינית ובסופו של דבר של המפלגה הקומוניסטית הסינית. אני חושב שההבנה הזאת חלחלה לארצות הברית ומתחילה לחלחל גם במדינות אחרות".

בתקופה האחרונה היו כמה דיווחים שלפיהם בייג'ינג ניסתה לא רק להשפיע על הבחירות באוסטרליה באמצעות רשתות חברתיות, אלא ממש לקנות חברי פרלמנט: "עלינו לדאוג תמיד כשמדינה מבקשת להתערב בפוליטיקה פנימית של מדינה אחרת. הדבר המעניין בסין הוא שהיא לא מתייחסת לאנשים ממוצא סיני שחיים מעבר לים כאזרחים של מדינה אחרת. היא רואה בסינים מעבר לים כמי שעדיין צריכים להיות נאמנים בראש ובראשונה לסין. הגיע הזמן שסין תחדל מן הגישה הזאת".

בדומה לישראל, גם אוסטרליה סובלת מחוסר יציבות שלטונית: "הממשלה שלנו לא יציבה ברוב העשור האחרון. זה לא טוב. אבל אני חושב שעברנו את העידן של ההדחות הפוליטיות. אני חושב שראש הממשלה סקוט מוריסון יכול לצפות לעבור את הקדנציה הזו, ואני מקווה שיהיו לו עוד קדנציות רבות בשנים הבאות".

"נתניהו, ולא משנה מה השקפתך לגבי המצב הנוכחי, בהחלט היה ראש ממשלה חזק. ישראל עכשיו עשירה ובטוחה יותר מכפי שהייתה לפני עשור"

את פעילי איכות הסביבה הוא מכנה "כת האקלים" ולטענתו הם גרמו למחסור חמור בחשמל במדינה: "בארצי, למשל, מערכת החשמל שלנו בעשור האחרון פועלת באופן חלקי כדי לא לייצר פליטה של גזי חממה. בפועל תעשיות בורחות למדינות אחרות. אנחנו עדים למחסור בחשמל שלא היה מוכר בארצנו כמעט 30 שנה.

"אין ספק שהאקלים אכן משתנה. אבל אם תחזרו אחורה בזמן, עידן הקרח הוא דוגמה לשינוי אקלים שלא היה קשור לפליטת פחמן דו חמצני. תראה את התקופה הרומית החמה, התקופה החמה של ימי הביניים, תקופת עידן הקרח הקטנה בה התמזה הייתה קופאת באופן שגרתי בחורף. לאף אחד מאלו לא היה שום קשר לפליטת פחמן דו חמצני מעשה ידי אדם, כך שאקלים בהחלט משתנה. אך הוא משתנה בלי שום קשר לפליטות הפחמן הדו חמצני של המין האנושי".

עוד נושא שנוי במחלוקת הוא ההגירה ההמונית שחלה בשנים האחרונות, בין היתר בעקבות ההתחממות הגלובלית. "אני חושב שחיוני לחלוטין שמדינות ריבוניות ישמרו באופן קפדני על גבולותיהן. מדינות אירופה איבדו לחלוטין שליטה על הגבולות. זאת הייתה פלישה לאירופה על ידי אנשים שטוענים שהם פליטים, אך ברוב המוחלט של המקרים הם מהגרים כלכליים.

"אני יכול להבין לחלוטין מדוע אנשים שחיים בתנאים אומללים במזרח התיכון ובאפריקה רוצים לנסוע למדינה כמו גרמניה או שוודיה או צרפת או בריטניה. אני יכול להבין את זה מאוד אבל רק בגלל שאנשים רוצים לעשות משהו זה לא נותן להם את הזכות לעשות זאת. יש זכויות גם לאזרחיהם הקיימים. משום כך חיוני שמדינות יקפידו לשמור על גבולותיהן".

על מדיניות ההגירה התקיפה של אוסטרליה הוסיף: "אין דרך נחמדה לעצור אנשים שנחושים לבוא בניגוד לרצונך. פשוט אין דרך נחמדה לעשות את זה. זה צריך להיעשות במידת כוחניות מסוימת. אם אינך מוכן להיות כוחני, אינך מוכן להגן על המדינה שלך. זה פשוט. שום מדינה ריבונית לא תישאר ריבונית אם היא לא תשמור על השליטה בגבולותיה".

לגבי המצב בישראל הוא דווקא הביע אופטימיות: "נתניהו, ולא משנה מה השקפתך לגבי המצב הנוכחי, בהחלט היה ראש ממשלה חזק. ישראל עכשיו עשירה ובטוחה יותר מכפי שהייתה לפני עשור. אני חושב שביבי וממשלתו יכולים לקחת קצת אשראי על זה. ישראל היא אחת מאותן דמוקרטיות שנמצאות בעמדה חזקה יותר מזו שהייתה לפני עשור".

הפופולריים