אחת מכל שלוש נשים שנרצחה על ידי בן זוגה התלוננה במשטרה

אחת מכל שלוש נשים שנרצחה על ידי בן זוגה התלוננה במשטרה
דוחות של ויצו והכנסת לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים מעלה תמונה קשה. כמחצית מהנרצחות ב-2013-2006 נרצחו בידי בן זוג או קרוב משפחה
מחבר דקלה אהרון שפרן מחבר דקלה אהרון שפרן
Getting your Trinity Audio player ready...
זירת רצח אישה על ידי בעלה
צילום: צילום: פלאש 90

יותר משליש מהנשים שנרצחו בידי בני זוגן בעשר השנים האחרונות התלוננו במשטרה בעבר על אלימות במשפחה – כך עולה מדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם היום (שלישי) לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שיחול בשבת. עוד עולה מהדוח כי בשנתיים האחרונות, כמחצית מהנרצחות על ידי בני זוגן היו מוכרות למשטרה על רקע של אלימות במשפחה.

הנתונים מצביעים על אלימות קשה מצד גברים כלפי בנות זוגן. כמחצית מהנשים שנרצחו בשנים 2016-2013 נרצחו על ידי בן משפחה או בן זוגן. שיעור הנשים היהודיות שנרצחו בידי בני זוגן או קרוב משפחה הוא 57%, בעוד שבקרב לא יהודיות שיעור זה הוא כ-47%. מבין כלל התיקים שנפתחו בשנים 2016-2007 בגין עבירת ניסיון לרצח של נשים, רק ב-30% מהמקרים הוגש כתב אישום.

לפי דוח האלימות השנתי שמפרסמת "ויצו", 17 נשים נרצחו בשנה החולפת על ידי קרובי משפחתן - עלייה של 6% בהשוואה למספר הנרצחות בשנה הקודמת. כמו כן, יותר מ-12 אלף נשים שנפגעו מאלימות טופלו על ידי רשויות הרווחה. עוד נמצא כי 723 נשים ו-910 ילדים שהו ב-14 המקלטים של התנועה הפועלים ברחבי הארץ. עם זאת, רק 7% אחוז מכלל הנשים ששהו במקלטים הועברו לתכניות שיקום.

לצד העלייה במספר הנשים הנפגעות, קובע הדוח כי מספר הגברים שגרמו לאלימות, כמו גם הילדים החשופים לאלימות, אשר מטופלים, הוא נמוך מאוד. כך, למשל, מתוך כחצי מיליון ילדים החשופים לאלימות, מטופלים במרכזים ובמקלטים פחות מ-2,000 ילדים, המהווים פחות מחצי אחוז. מתוך כ-200 אלף גברים מחוללי אלימות, רק רבע מהם מטופלים במרכזים. מדובר בירידה של 12% במספר הגברים המטופלים ובמספר הילדים המטופלים, ביחס לנתונים משלוש השנים הקודמות.

בשנת 2016 נפתחו 13,244 תיקי אלימות במשפחה על רקע תלונה של תקיפה כלפי בן זוג, מתוכם 3,096 הסתיימו בכתבי אישום לבתי המשפט. בנוסף לכך, בשנה שעברה חלה עלייה של כ-10% בבקשות למתן צווי הגנה שהתקבלו בבתי המשפט, ומספרן עמד על 9,566.  

הדוח קובע כי יותר מ-5,000 נשים ונערות טופלו במוסדות מערכת הבריאות בשל אלימות במשפחה ותקיפה מינית. כמו כן, 1,032 נשים ו-325 ילדים אותרו בתחנות טיפות חלב של משרד הבריאות וזוהו כנפגעי אלימות במשפחה. 

יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, אמרה כי מבחינת מדינת ישראל, חצי מיליון ילדים שחשופים היום לאלימות בביתם הם "שקופים". לדבריה, אין תהליכי איתור, טיפול ומניעה מובנים במערכות החינוך וכל אלה מותירים חלל עצום שתורם להחרפת התופעה. אשרת הוסיפה כי הנתונים חייבים להוות קריאת השכמה לממשלת ישראל לפעול ליישום מיידי של התכנית הלאומית למאבק באלימות כלפי נשים, שאושרה בממשלה בחודש יולי האחרון וטרם הוזרמו התקציבים להפעלתה. 

 

הפופולריים