מסקר חדש שמפרסם היום (רביעי) משרד החינוך עולה כי ישנה עלייה בצריכת אלכוהול בקרב בני נוער. מדובר בעלייה של 2%-3% בשיעורי התלמידים בכיתות ז'-ט' וכן י'-י"א בהשוואה לשנת הלימודים תשע"ה. שיעור התלמידים מבתי ספר דוברי עברית שדיווחו על שתיית משקאות אלכוהוליים גבוה באופן משמעותי מאשר בבתי ספר דוברי ערבית.
לפי ממצאי הסקר, שערכה הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך, 7% מתלמידי חטיבות הביניים צרכו אלכוהול. בקרב תלמידי י'-י"א הנתון מזנק ל-28%. שיעור התלמידים שדיווחו על שתיית משקף חריף בעל ריכוז גבוה של אלכוהול עומד על 6% בקרב תלמידי כיתה ו', 16% בקרב תלמידי חטיבות הביניים ו-43% בכיתות י'-י"א.
לפי הממצאים, שיעור התלמידים שטענו כי שתו אלכוהול עד שהשתכרו עומד על 7% בכיתות ז'-ט', ועל 28% בכיתות י'-י"א. כמו כן, אחוז שיעורי המדווחים על שתיית משקה חריף בעל ריכוז גבוה עומד על 6% בכיתות ו', 16% בכיתות ז'-ט' ו-43% בכיתות י'-י"א.
בנוסף לכך, על פי הדוח בשנת הלימודים תשע"ז לא נרשמו שינויים במדדי האלימות, לאחר שלאורך השנים חלק בעיקר מגמת שיפור. ארבע תופעות האלימות השכיחות ביותר הן אלימות מילולית (34%), אלימות חברתית (19%), אלימות מתונה (17%) ואלימות מינית (13%).
משרד החינוך הודיע כי בעקבות הממצאים גובשה תכנית לצמצום התופעה. על פי התכנית, יתוגברו מספר השיעורים בנושא האלכוהול, במסגרת תכנית כישורי חיים, בכל שלבי החינוך - אך יושם דגש על חטיבות הביניים ובחטיבות העליונות. מדובר בשלושה עד ארבעה שיעורים, בהתאם לשכבת הגיל. כמו כן, תורחב הפעילות להורים ויינתן סיוע לתלמידים המעורבים בשתיית אלכוהול, דוגמת עבודה קבוצתית עם מתבגרים.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי לא ניתן להשלים עם הממצאים. "28% מתלמידי כיתות י'-י"א דיווחו שבמהלך חייהם הם שתו אלכוהול עד כדי שכרות. זה נתון קשה, בלתי נסבל, ועלינו לטפל בנושא הזה, בכל האמצעים שעומדים לרשותנו. התכנית החדשה מכילה הסברה, הרחבת השיעורים בנושא, הכשרה וסיוע לתלמידים משתמשים. אנו נחושים לשנות כיוון ולצמצם את התופעה".