הרב יעקב רוז'ה, חבר מועצת הרבנות הראשית והרב של פורום חברות קדישא בישראל ושל ארגון זק"א, מביע הסתייגות מקבורתם בארץ של יהודים לא־ישראלים שנפטרו מקורונה. קודם לכן הביעו גורמים במשרד הבריאות התנגדות לתופעה, שהיקפה נחשף בשבוע שעבר בחדשות הערב בכאן 11. על פי אברהם מנלה, יו"ר פורום חברות קדישא, מספר נפטרי הקורונה שהוטסו לישראל מגיע לכמאה אנשים: "הקצב הולך וגדל".
רוז'ה מסתייג מהתופעה ומבהיר: "לבי חצוי בעניין הזה. אם זה אזרח ישראלי שגר כאן בארץ והוא נסע לטיול או השתלמות – הוא שייך לארץ ישראל, הוא בן ארץ ישראל. אבל מי שכל ימיו חי מחוץ לארץ, ורק בסוף הוא רוצה לנוח כאן בארץ ישראל, הייתי קצת מסתייג מזה. אפילו חז"ל מסתייגים מזה. לא הייתי אוסר, צריך לשקול את זה שנית".
רוז'ה, כתובת מרכזית בענייני הלכות קבורה ואבלות, אמר לכאן חדשות כי בשל איום ההידבקות צריך לוותר על חלק ממנהגי האבלות. "אין מה לעשות. אתה חייב לסכן חיים של אדם לצורך רפואה אבל לא לצורך אדם שמת. אבל בד בבד צריך לשמור על הדברים היסודיים של המצווה מהתורה. מצווה מהתורה להניח את המת באדמה, בלי התערבות חיצונית של סיד וכדומה. מעפר אתה ואל עפר תשוב".
רוז'ה סיפר כי מאז פרץ משבר הקורונה, הוא מקבל פניות של רבנים וקהילות מכל העולם, חלקן מקהילות שספגו מאות אבדות בנפש. מאמץ מרכזי של רוז'ה, ושל הרבנות הראשית לישראל, הוא למנוע שריפת גופות של יהודים נפטרי קורונה ברחבי העולם. בסוף חודש מארס קבע הפרלמנט הבריטי שורה של החרגות לחוק הקורונה הלאומי הקובע כי הממשלה תוכל לכפות שריפת גופות. אחת ההחרגות מאפשרת לבני משפחה של מנוח להצהיר כי שריפה נוגד את אמונתה הדתית.
"מקווה שלא נצטרך לוותר על טהרה ותכריכים"
לפרלמנט הבריטי הוצג מכתב מאת הרבנים הראשיים לישראל, לפיו, בין היתר, "על פי ההלכה היהודית לא ניתן לשרוף גופות נפטרים יהודים והדבר הזה אסור בתכלית האיסור". לאחר שתורגם לאנגלית, המסמך תורגם בימים האחרונים גם לספרדית. בימים האחרונים התמקדו המאמצים בארגנטינה, שם, בשל המדיניות הממשלתית, כבר הובאה גופתו של נפטר קורונה יהודי לשריפה.
הרב רוז'ה סיפר על שאלות נוספות שקיבל ממדינות באירופה, ופסק בהן בימים האחרונים. כך למשל הוא פסק כי ניתן לקבור יהודי בשבת, אם המטרה היא למנוע את שריפת גופתו. שאלה נוספת הגיעה משווייץ, שם, בגלל העומס על חברה קדישא, גופות מאוחסנות למשך תקופה ארוכה במקררים בטרם ייקברו. "פנה אלי יהודי שחי בארץ. אביו נפטר בשווייץ והוא שאל אם הוא חייב בדיני אבלות עד ההלוויה שצפויה בעוד שלושה שבועות. חברה קדישא שם לא עומדת בעומס, שמים אותו במקרר שלושה שבועות. זה מוזר. אני לא יכול לשנות את זה. אם הוא לא עסוק הוא יושב ומחכה עם האבלות עד אחרי הקבורה, אין מה לעשות".
רוז'ה נשאל מה תרחיש האימים מבחינתו בישראל. לדבריו, "אם לא יהיו מספיק אנשי חברה קדישא שיעשו את התהליך – יצטרכו את החברה קדישא הצבאית. שנית, יצטרכו לוותר גם על טהרה ותכריכים. גם לזה היה תקדים הלכתי, בהונגריה, בדורות הקודמים. נקווה שלא נגיע לזה, כולנו תקווה".