אחת המפלגות, ואולי היחידה, שמסתמנת כמרוויחה מפיזור הכנסת וממערכת הבחירות השנייה ב-2019 היא ישראל ביתנו, שלפי הסקרים השונים כמעט מכפילה את מספר המנדטים שלה ביחס לבחירות האחרונות. ההצלחה של המפלגה בסקרים מתרחשת במקביל למתקפות החוזרות של החברים בה ושל העומד בראשה אביגדור ליברמן, דווקא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והמפלגות ממחנה הימין, בפרט נגד המפלגות החרדיות והדתיות.
נראה כי ליברמן וישראל ביתנו מכוונים את המסרים לקהל המצביעים החילוני, וכך מצליחים אולי לקחת מנדטים מהמפלגות הגדולות. אלא שמפלגתו של ליברמן לא מסתפקת רק בקולות הציבור החילוני, ופונה לאחרונה גם לקהל שלא מזוהה אתה - האוכלוסייה הערבית.
האזינו לריאיון המלא עם אלי אבידר בכאן רשת ב
"יש פה אוכלוסייה ערבית עצומה שרוצה להיות חלק מהמדינה הזאת, ואני רוצה להגיד לה שהיא יכולה ואנחנו הכתובת שלה", אומר ח"כ מישראל ביתנו אלי אבידר בריאיון שהעניק היום (חמישי) לתוכנית מרחאבית עם ערן זינגר בכאן רשת ב. ככל שזה נוגע לאבידר, עמדת המפלגה ביחס לציבור הערבי בישראל ברורה: "אנחנו רוצים שילוב מלא של ערביי ישראל במדינה. אנחנו חיים ביחד ואין סיבה שלא ניתן את אותה כתף לבניית המדינה, ואין סיבה שהערבים לא יקבלו את מלוא זכויותיהם".
את דבריו על שילוב האוכלוסייה הערבית בחברה בישראל קושר ח"כ אבידר למוצאו ומורשתו. הוא נולד במצרים, בעיר אלכסנדריה, וב-1967 עלה עם הוריו לישראל. אבידר מספר כי בגלל שהוריו כבר היו מבוגרים כשהגיעו לישראל, בבית הם המשיכו לדבר בערבית ושמרו על מאפייני התרבות המצרית. "אני מאושר מזה ששמרנו על השפה", מספר ח"כ מישראל ביתנו בריאיון. "זו השפה המקבילה אצלי לעברית. אני חי את השפה ואת התרבות הערבית".
על אף שמפלגתו הצביעה בעד חוק הלאום, אבידר אינו חוסך בביקורת על החוק, על פיו השפה הערבית היא לא שפה רשמית לצד העברית: "אני לא הייתי חותם על החלק בחוק הלאום שמנמיך את השפה הערבית. הייתה לנו בעיה עם החוק הזה. הוא אושר על ידינו, אבל לא הזדהנו עם חלק מהדברים".
אבידר מוסיף: "החוק פגע בהרבה מאוד אנשים, ואתה לא רוצה ליצור חוק שייתן לחלק באוכולוסייה להרגיש טוב ולחלק להרגיש לא טוב. זה פגע בעדה הדרוזית, באחינו הבדואים, באחינו הארמים. ישנה מחשבה על שינויים, אבל קודם אנחנו צריכים להיבחר. קודם כל לעצור את הפגיעה באחינו הדרוזים, במיוחד כשמדובר בחוק הצהרתי. חוץ מזה, לשפה הערבית יש משמעות וחשיבות – אנחנו נמצאים במזרח התיכון".
הדברים מפיו של ח"כ מישראל ביתנו יכולים להיתפס כמפתיעים, לאור התבטאויות עבר של ליברמן ושל חברים אחרים במפלגה ביחס לחברה הערבית, וההתכתשויות בין ליברמן לחברי הכנסת הערבים, אבל אבידר לא מתרגש מהטענות נגד מפלגתו על היותה קיצונית. "זה שמציגים אותנו בקווים קיצוניים, משרת חלק גדול בפוליטיקה הערבית-ישראלית. ישנם גורמים שטוענים שהם לא רוצים להיות חלק מישראל, והם מרגישים שהאזרחות הישראלית נכפתה עליהם.
"יש קהלים גדלים (בחברה הערבית) ששמחים להיות איתנו בקשר. אנחנו רוצים אנשים שרוצים להגדיר את עצמם כישראלים, והם צריכים לזכות בכל הזכויות. זה מתקבל בברכה, כי אני לא מסתיר מאיפה אני מגיע ולא מסתיר את העמדות שלנו".