!בלי פאניקה
00:48:27
האם ישראל מוכנה לרעידת אדמה? גורי אלפי ולוסי איוב מוצאים עצמם במרכזה של רעידת אדמה הרסנית המתרחשת בישראל, ויוצאים למסע דוקומנטרי לבדוק האם המדינה ערוכה למנוע את האסון הידוע מראש

תגובת עיריית בית שאן:

עיריית בית שאן מתריעה במשך שנים על הצורך בקבלת תקציב שנתי משמעותי בכדי לטפל בכל הדרוש לטובת חיזוק מבנים. כל עוד לא תהיה התייחסות ממשלתית ראויה לסכנה האורבת לפתחינו, קצב חיזוק המבנים יהיה איטי מאוד, ואכן, יהיו מבנים שיחוזקו רק בעוד עשור.


תגובת משרד הביטחון:
רשות החירום הלאומית (רח"ל) מקדמת ומתאמת את מוכנות המדינה לרעידות אדמה אך אינה מחליפה את משרדי הממשלה. פעולות לחיזוק מבני ציבור מבוצעות במסגרת החלטת ממשלה מ- 2010 שקבעה תקציב רב שנתי למשך 25 שנה, לחיזוק מבני ציבור, בתי ספר ובתי חולים. עד כה טופלו ומטופלים מאות בתי ספר ומספר בתי חולים כגון בני ציון בחיפה, זיו בצפת, פוריה בטבריה, הדסה עין כרם בירושלים ועוד.


על פי החוק, משטרת ישראל אחראית לפיקוד ולשליטה במקרה של אסון אזרחי, כדוגמת רעידת אדמה. אולם יכולה הממשלה להחליט על העברת האחריות מהמשטרה לצה"ל.

במקרה של רעידת אדמה חזקה, כלל גופי המדינה יפעלו במשותף כדי לסייע לנפגעים וכדי לחזור לשגרה, מהר ככל הניתן.

ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה:
ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה פועלת לקידום פעילות למזעור נזקים כמו למשל, קידום החלטת הממשלה בעניין חיזוק מבני ציבור, קידום תקינה מודרנית, שותפות בייזום תמ"א 38 ועוד.

בנוגע לחיישנים המותקנים בבתי הספר:
החיישנים שבתוך מערכות ההתרעה המקומיות הם מדי תאוצה שמודדים תאוצת קרקע במקום בו הם מותקנים. המכשיר פועל כך, שבמקרה שבו מד התאוצה עובר את הסף שהוגדר לו, מופעלת מערכת הכריזה ומושמעת התרעה. החיישנים נבדקו על ידי ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה במעבדות מוסמכות בחו"ל.


תגובת משטרת ישראל:
אירוע רעידת אדמה הינו תרחיש ייחוס הנמנה תחת הגדרת "אירוע חירום אזרחי" הסמכות להכרזה על אירוע מסוג זה נתונה בידי השר לביטחון פנים.

ככלל, משטרת ישראל היא הגוף הפוקד והשולט על אירועי חירום אזרחיים אולם נציין כי הדבר תלוי בעוצממתו ובהיקפו של ההאירוע, כך שהמשטרה רשאית להעביר את הפיקוד והשליטה לידי פיקוד העורף בעת הצורך.

תגובת דובר צה"ל:

באירוע חירום, פיקוד העורף מופעל על ידי המדינה ועליו לספק מענה ראשוני, סיוע ותמיכה לרשויות השונות. תחזוקת מבנים אינה חלק מתחומי האחריות של פיקוד העורף, ועל כן, לא מוכרת הטענה שפיקוד העורף הכין תכנית מסוג זה בבית החולים רמב״ם. באשר לאחריות הניהול באירוע רעידת אדמה, לכלל משרדי הממשלה, גופי הביטחון השונים והרשויות המקומיות יש אחריות וסמכות לפעול ולבצע פעולות למזעור נזקים, כל גוף בתחומו. בנוגע לטענה המתייחסת למערכות ההתראה בבתי הספר; מערכת ״תרועה״, הינה המערכת הלאומית הרשמית להתרעה על רעידות אדמה. מערכות ההתרעה האחרות המוזכרות בפרק, הותקנו במרחב האזרחי ללא מעורבות או אישור של פיקוד העורף.


תגובת משרד הבריאות:

מדובר על מגדל האשפוז הישן בבית החולים. קיים תכנון לחיזוק המגדל, אולם בגלל מורכבות העבודה, היא צפויה להתבצע במספר שלבים. השלב הראשון נמצא לקראת פרסום מכרז בימים אלו, ועתיד לכלול הוספת 2 חדרי ניתוח חדשים ממוגנים.