!בלי פאניקה
00:49:11
האם ישראל מוכנה לאירועי מזג אוויר קיצוני? גורי אלפי ולוסי איוב מוצאים את עצמם בליבה של סערה שכמותה לא נראתה בישראל, ויוצאים למסע דוקומנטרי כדי לבדוק האם המדינה ערוכה למנוע את האסון הידוע מראש

תגובת משרד הפנים:

משרד הפנים מסייע באופן קבוע למוכנות הרשויות המקומיות לחירום בשיתוף ובתיאום עם פיקוד העורף. התקציבים המושקעים בהיערכות יישובים לאירועי מזג אוויר קיצוני נקבעים לפי תרחיש הייחוס ובאופן שוויוני ע"פ פרמטרים אובייקטיבים. 

  

תגובת משרד השיכון:

1. במפרטי "מחיר למשתכן" הוכנסו סעיפים המאפשרים ליזם לבצע בנייה בת קיימא בהתאם לתקן 5281. נציין כי החל ממרץ 2022 התקן הישראלי הירוק 5281 מחויב על פי חוק ובהתאם לסוגי המבנים, הקבלן מחויב לבנות בהתאם לתקן, בין אם הנושא מצוין בפרטי המכרז או לא.

2. לפי ההחלטה במועצה הארצית ליישום תקן 5281 במבני מגורים, כל מבני המגורים בבניה רוויה יחויבו לעמוד בתקן לבניה ירוקה. 

משרד הבינוי והשיכון בשיתוף המועצה לבניה ירוקה, פיתח כלי מדידה לתכנון ולפיתוח שכונות בנות קיימא שנקרא "שכונה 360". המשרד מתכנן שכונות על פי עקרונות המקדמים עירוניות, צמצום אי החום העירוני, צל ועצים במרחב, תחבורה בת קיימא, נגישות והליכתיות, ניהול הנגר, שימוש יעיל במשאבים ועוד עקרונות בראיה עתידית לצמצום השפעות משבר האקלים.

3.משרד הבינוי והשיכון פועל בצורות רבות במטרה לתת מענה לאירועי הצפות לדוגמה:

בכל תוכנית המקודמת על ידי המשרד חבר בצוות התכנון הידרולוג שמלווה את ההיבטים של ניהול הנגר וכן של הגיאולוג הראשי של המשרד שאחראי על פתרונות הביסוס בהתאם לסוג הקרקע. בכל תוכנית ניתנים פתרונות לניקוז וניהול נגר המתאימים לאזור האקלימי ולתדירות המשקעים ובהתאמה להצפות הצפויות. המשרד מתקצב עבור רשויות הניקוז השונות פעולות הדרושות לצורך הובלת המים בנקודות המועדים לשיטפונות. המשרד קידם בארבע השנים האחרונות שתי תוכניות אזוריות- לנפת אשקלון ולנפת עכו. בשתי התוכניות הללו, התכנון האזורי חוצה את גבולות היישובים ומטפל בראייה אגנית גם בנושאי הניקוז והובלת מי שטפונות. בנוסף, המשרד יזם יחד עם משרד החקלאות, רשות ניקוז גליל מערבי ועיריית נהריה תחרות פומבית למתכננים ראשונה מסוגה לפתרון בעיית ההצפות באגן הגעתון.

}