שעת נעילה | על מי מבוססת דמותו של אבינועם?

על מי מבוססת דמותו של אבינועם?
מאז עלייתה של "שעת נעילה" לאוויר, רבים עוסקים בשאלה על מי מבוססת דמותו של אבינועם, חייל המודיעין הצעיר בגילומו של שחר טבוך - האם מדובר באדם מסוים, כמה אנשים או שמא אולי דמותו נכתבה בהשראת סיפורו של "הקב"ר המזמר"? רון לשם, תסריטאי ואחד מיוצרי הסדרה, החליט לענות לספקולציות הגולשים
מחבר מערכת כאן מחבר מערכת כאן
Getting your Trinity Audio player ready...
שחר טבוך - מתוך "שעת נעילה"
צילום: כאן

דרמת המלחמה שעת נעילה עלתה לאוויר לא מזמן אך כבר מעוררת שיח רב סביב סיפורי מלחמת יום הכיפורים. קהילת הפייסבוק הרשמית מתמלאת מדי יום בעשרות סיפורים ודיונים של גולשים על מה שהתרחש אז ועל מה שמשודר מדי שני בכאן 11.

אחד הנושאים הבולטים בקהילה נסוב סביב דמותו של חייל המודיעין הצעיר אבינועם, המגולם לעילא ועילא על ידי השחקן שחר טבוך. בפרקים הראשונים היה זה אבינועם שהתריע פעם אחר פעם שהסורים עומדים לפתוח במלחמה, שמוצב החרמון הוא אחד היעדים המרכזיים לכיבוש על ידי צבא האויב, ושהכוחות הישראלים אינם ערוכים להיקף האש שעומד להלום בהם. אך במקום להתיייחס אליו ברצינות, ספג לעג והתעלמות ממפקדיו, עד שהתחלה המתקפה על רמת הגולן בעיצומו של יום הכיפורים.

אז על מי מבוססת דמותו של אבינועם? דיונים ו-ויכוחים רבו עלו בקבוצת הקהילה הרשמית; חלק אף העלו את התיאוריה לפיה דמותו נכתבה בהשראת סיפורו של עמוס לוינברג, "הקב"ר המזמר", שנלקח בשבי על ידי הצבא הסורי וסיפק לשוביו מידע מודיעיני רגיש אחרי שנחקר בעינויים.

שחר טבוך, מתוך "שעת נעילה".

רון לשם, מיוצרי ותסריטאי "שעת נעילה", החליט להתייחס בעצמו לוויכוח סביב הקשב ולשפוך קצת אור על ההשראה לדמותו: "במוצבים ובבסיסים של יחידה 8200, אז 848, היו המון אבינועם-ים. חיילים וקצינים שהבינו שאסון בפתח, ספרו את הסימנים המעידים במצרים ובסוריה, ואמרו מפורש: 'זו מלחמה'".

דמותו על אבינועם, על פי לשם, לא נכתבה בהשראת אדם יחיד אלא רבים, שהתריעו פעם אחר פעם כי מדינת ישראל על סף מלחמה: "הם דיווחו כל ידיעה שנקלטה. לרובם לא היה מושג שבמטכ״ל בתל אביב יש מי שחוסם את המידע הזה ומטאטא אותו. ראש אמ״ן המשיך לפסול את המתריעים, התנגד לגיוס מילואים כדי לא לזעזע את המשק, ודאג שמידע לא יעבור גם אל ראש הממשלה גולדה מאיר. מצד שני, לפני חצות, בערב יום הכיפורים, כשהתקבל האימות המוחלט, הסופי, שהמלחמה תפרוץ למחרת, ההתרעה לא ירדה אל רבים מהמוצבים והחיילים בחזית עד הרגע האחרון, הם לא היו מודעים לה. אבינועם הוא דמות אחת מתוך רבים, מאזינים וקב״רים של 8200, ולכל אחד סיפור אישי אחר, כל אחד הקריב ודימם ודמע שם, ונותר מצולק עד היום".

צילום: ורד אדיר.

לשם אף מרחיב ומסביר כיצד לקחי המלחמה הובילו לתהליכים משמעותיים על מנת לא לחזור על המחדלים של חיל המודיעין: "כתוצאה מלקחי המלחמה, אומץ נוהל שמאפשר לכל חייל וקצין לשלוח 'עמדה אישית' אל ראשי קהילת המודיעין ואל הרמטכ״ל, ולהתריע כאשר הוא חושב שמפקדיו טועים, או שחטיבת המחקר טועה. במקביל, הוקמה מחלקה שנקראת 'איפכא מסתברא' שתפקידה לומר לראש אמ״ן ולחטיבת המחקר 'אתם טועים', ולפרק קונספציות. המחלקה חוקרת ומנסה להוכיח דעות הפוכות מהמסקנות של ראשי המודיעין, מחלקת בקרה שמשימתה לחשוב נגד הזרם, ולכתוב את התסריטים ההפוכים".

לעוד סיפורים מאחורי הדמויות, צפו בפרק הראשון של "האמת מאחורי שעת נעילה" >>

לסיפורים נוספים מאחורי הקלעים >>

לפרקים מלאים, הצצות ותכנים נוספים, היכנסו לאתר הרשמי של שעת נעילה >>

הפופולריים