מחר (שישי) יתקיים קרב הגמר באיגרוף בתחרות לנשים עד משקל 66 ק"ג במשחקים האולימפיים, שם תתמודד ליו יאנג הסינית מול אימאן חליף מאלג'יריה, שמאז תחילת התחרות הפכה לשם מוכר בכל העולם. ימים ארוכים היא סופגת הערות טרנספוביות, שאלות וספקות ששבות ועולות לגבי המגדר שלה ולגבי רמות ההורמונים בגוף שלה. הכותרות והשמועות המופצות ברשת משרתות את מי שרוצים ללבות את השנאה והשיח סביב ההשתתפות של א.נשים מגווני מגדר בתחרויות ספורט מקצועיות, ובכלל את מקומם בחברה.
"בניגוד לפרסומים היא לא אישה טרנסג'נדרית, היא מתאגרפת שנולדה ומזדהה כאישה", אמרה הבוקר ד"ר איריס יעיש, רופאה בכירה במכון האנדוקריני באיכילוב ומנהלת מרכז בריאות טרנסג׳נדרים באיכילוב, לאיתי שיקמן בתכנית "חלון גאווה" בכאן תרבות. "היא גם התחרתה בכל התחרויות ואושרה להשתתף בכל התחרויות הקודמות על ידי כל הגורמים המקצועיים בתחרויות נשים. ומעבר לזה, באלג'יריה אין בכלל טיפולים להתאמה מגדרית", הוסיפה.
האזינו לפרק המלא:
"הסוגיה לגביה היא באמת אם יש אצלה איזושהי שונות גנטית כרומוזומלית שמגבירה את רמות הטסטוסטרון, וזה משהו שלא אומת מעולם. אין לנו שום הוכחה שבאמת יש לה רמות טסטוסטרון יותר גבוהות או שהכרומוזומים שלה הם XY. חוץ מזה, אם תיקח את כל הנשים שאני רואה במרפאה שלי, להרבה מהן יש רמות טסטוסטרון מוגברות, למשל כאלה שיש להן שחלות פוליציסטיות. כמו כן, אנשים שמקבלים טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית אז רמות הטסטוסטרון שלהן מדוכאות ונמוכות אפילו יותר מרמות הטסטוסטרון שקיימות באופן כללי אצל נשים סיסג'נדריות", סיכמה ד"ר יעיש.
"אם היא לא אישה טרנסית, כמובן שזה שם אותנו במקום אחר לגמרי. הדיון הוא שונה לגמרי", מוסיפה עו"ד אלמוג דיין, יו"ר ועדת להט"ב בלשכת עורכי הדין, לשעבר אלופת עולם בהרמת כוח ואלופת ישראל בהרמת משקולות. "כמו שאיריס אמרה וכמו שאנחנו גם רואים לאורך מחקרים בהיסטוריה קשה לקבוע מין. אין על זה ויכוח, מכיוון שישנם כל כך הרבה פרמטרים, התביעה של מין היא קשה. ועדיין אני חושבת שתביעה שכזאת צריכה להתקיים כי אנחנו רואים בפועל שישנו שוני בין התוצאות בקטגוריות השונות".
"יש לנו כלל במשפט שאומר: 'כאשר אתה קובע חוק, אתה צריך שהחוק יתאים לכלל. ואם יש יוצא מן הכלל אתה מתמודד איתו', מתמודד איתו ספציפית למקרה הזה, אבל לא קובעים את החוק בהתאם ליוצא מן הכלל, כי אז יצא חוק שהוא לא טוב. צריך לקבוע כרומוזום Y ככלל אולי למנוע את ההשתתפות בתחרות או לפחות לאפשר השתתפות בתחרות, כמובן, אבל בקטגוריה שבה למרבית המשתתפים יש כרומוזום Y", הציעה עו"ד דיין.