ארץ עיר
בעוטף עזה ובשדרות יתקיימו מחר הבחירות לרשויות המקומיות, שנדחו בגלל המלחמה. חלק מהתושבים לא חזרו לגור באזור. בשדרות בקשה של אחד המתמודדים לקבל את רשימת התושבים שעדיין מפונים זכתה להתעלמות, בזמן שבמטה ראש העיר דווקא החזיקו במידע. יצאנו לבדוק איך שומרים על טוהר הבחירות בזמן מלחמה

מעיריית שדרות ומראש העיר נמסר בתגובה:

"חבר מועצת העיר, מיכאל אמסלם ורשימת 'טוב לשדרות', בראשה הוא עומד, הגישו עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר-שבע נגד המפקח הארצי על הבחירות במשרד הפנים וועדת הבחירות בעיריית שדרות, במסגרתה ביקשו לקבל את זהותם וכתובתם העדכנית של התושבים שעדיין מפונים מבתיהם ומתגוררים מחוץ לעיר וזכאים לסיוע בשכר דירה מהמדינה. לעתירה זו צורף נספח מישיבת ועדת הבחירות, בה נכח אמסלם וכן המועמד שי בן יעיש. מ"מ יו"ר ועדת הבחירות, אלעד קלימי, השיב כי בהתאם לחוק, מאגרי המידע שקיימים בעירייה חסויים ומוגנים ולא ניתן למוסרם. עוד הדגיש, כי אסור למתמודדים לעשות שימוש במידע הזה לצורך הבחירות והדבר הוסבר לעובדי העירייה על ידי יועמ"ש העירייה.

בתשובתן לעתירה, השיבו העירייה והמדינה, כל אחת בנפרד, כי דין העתירה להידחות. בפסק הדין, הורה בית המשפט על מחיקת העתירה לבקשת העותר, בין היתר, נוכח ההערות בדבר אי קיום המידע בידי מי מהמשיבים תוך שהוא שומר על זכותו לפנות אל מנהלת תקומה ואל המתנ"ס ולבקש את המידע.

המתנ"ס בשדרות, כגוף שניהל את מערך הפינוי מהעיר, מחזיק, מן הסתם, במידע אודות המשפחות שטרם שבו לעיר וזכאיות לקבל שכר דירה. מידע זה הוא פנימי וחסוי מטעמים ברורים ולא נעשה בו שימוש מלבד קשר עם המפונים לצורכי שכר הדירה.

אנו מניחים, כי כמו בכל מערכת בחירות, מטות המתמודדים השונים מתקשרים לכלל בעלי זכות ההצבעה בעיר, בין אם נמצאים פיזית בעיר ובין אם לאו, על מנת לבקש מהם שיתמכו בהם".

תגובת החברה למתנ"סים:

"החברה למתנ"סים פועלת ותמשיך לפעול באופן מקצועי, א-פוליטי ובכפוף להוראות הדין. לגבי הטענות שהועלו: מידע הנוגע לתושבים הוא מידע פרטי וחסוי המוגן על פי חוק, אף גורם אינו רשאי לשתף מידע פרטי שלא באישור. מבדיקה ראשונית שביצענו, אכן לא הועבר כל מידע מסוג זה. ככל שקיים מידע המוכיח את הטענות והוא יועבר לידינו, הנושא ייבדק ונפעל בהתאם לממצאים.

החברה למתנ”סים מדגישה כי על כלל עובדיה להימנע מכל מעורבות פוליטית. החברה מייחסת חשיבות רבה לאמון שרוכש הציבור במרכזים הקהילתיים המהווים חלק מרקמת הקהילה המקומית, ותמשיך לפעול ולסייע בכל הנדרש על מנת לשמר ולשפר אמון זה". 

תגובת משרד הפנים:

"משרד הפנים פועל בכל הכלים העומדים לרשותו כדי להבטיח הליך תקין ודמוקרטי המאפשר את מימוש זכות ההצבעה, בהתאם לתיקוני החקיקה האחרונים אף הוסדרה פריסת 7 קלפיות ארציות בערי המחוזות ובעיר אילת וכן קלפיות בריכוזי המפונים בשפיים, משמר העמק ועומר במטרה לאפשר לכל התושבים המפונים להצביע ולהשפיע על עתידם".

"בהתאם לחוק, בעלי זכות הבחירה הרשומים בפנקס הבוחרים הסופי מועברים לאחר בדיקה לכל בא כח רשימת מועמדים ולכל מועמד/ת לראשות רשות באמצעות הרשאה לקבלת מידע מהפנקס וכך בוצע גם בבחירות אלה.
מידע בדבר רשימת התושבים המפונים היא בידי מינהלת תקומה ו/או משרד התיירות והרשות המקומית (העותרים מזכירים זאת גם בעתירה) ולמשרד הפנים אין כל מידע בנושא".

כל הפרקים