גבוהה גבוהה

ט"ו בשבט בכאן תרבות | האם האדמה הולכת ונעלמת?

ט"ו בשבט בכאן תרבות | האם האדמה הולכת ונעלמת?
לפי מחקר של האו"ם נשארו לנו כ-51 שנות אדמה. מה זה אומר, ואיך המחשבה על האדמה כתשתית חיה יכולה לשנות את התחזית הזו ואת כל המציאות האקולוגית? שיחה עם ד"ר אריאל הנדל, מרצה בבצלאל ובאוניברסיטת תל אביב ובן גוריון
מחבר גבוהה גבוהה מחבר גבוהה גבוהה
Getting your Trinity Audio player ready...
האדם ביית את הצמחים שמלכתחילה הייתה להם גמישות בתכונות שהיו רצויות לו. אדם זורע זרעים באדמה
צילום: Romolo Tavani, Shutterstock

האזינו לפרק המלא ב"גבוהה גבוהה"

 

אנחנו יודעים שהאדמה ישנה, אנחנו דורכים עליה כל הזמן אבל אנחנו מתעלמים. אנחנו לא שואלים את עצמנו מהי אדמה, מה המשמעות שלה, עד כמה אנחנו תלויים בה. בפרק מיוחד לרגל ט"ו בשבט, אירחה ויויאנה דייטש בהסכת "גבוהה גבוהה" את ד"ר אריאל הנדל, מרצה בבצלאל ובאוניברסיטת תל אביב ובן גוריון, כדי להבין מה המשמעות של האדמה עבורנו בחיי היום היום והאם היא הולכת ונעלמת? 

"בכלל מה זה אדמה? כשאנחנו אומרים אדמה, האדמה נגמרת, האדמה נשחקת, לפי מחקר של האו"ם יש לנו עוד 51 שנות אדמה", אומר ד"ר הנדל. "אז יש צורך להזכיר בהקשר הזה שהאדמה היא בעצם שכבה מאוד מאוד מובחנת מתוך פני כדור הארץ, שהיא בעצם נקודת מפגש של גיאולוגיה ושל ביולוגיה. אבנים קטנות, אבק וכו'. שמתלכדים עם שאריות אורגניות שמגיעות מעל פני האדמה, ביחד עם מיליארדי יצורים חיים בכל חופן של אדמה". 

הנדל קורא לנו להבין שאנחנו חלק מהאקולוגיה: "האדמה היא בעצם פרופיל, לא רק אוסף של חומרים וייצורים חיים. כשמרימים רגב של אדמה, עצם זה שיש לנו את האגרגטים האלה, את הרגבים, זה אומר שהאדמה היא דבר חי, כי הקשרים שבתוכה, מה שהופך אותה מחופן אבק לאדמה, אלה החיים שנמצאים בתוכה והאופן שבו הם עובדים ביחד עם החומר הזה". 

הפופולריים