גם כן תרבות

בין קודש לחול: המועמדים לפרס ספיר ביכורים חושפים את סיפוריהם

המועמדים לפרס ספיר ביכורים חושפים את סיפוריהם
רשימת המועמדים לפרס ספיר ביכורים מבטאת מגמה עכשווית בספרות העברית, שבה כותבים דתיים, חילונים ודתיים לשעבר משתמשים בזירה האמונית כדי לשאול שאלות יסוד על החברה הישראלית
Getting your Trinity Audio player ready...
מימין: דבורה ווגנר, צבי בן מאיר ואיל חיות-מן
מימין: דבורה ווגנר, צבי בן מאיר ואיל חיות-מן צילום: יח"צ

"מי שסוכתו נופלת", "מסכת תהום" ו"האברך יענקי וייסברג" - אלה הספרים המועמדים ברשימה הקצרה לפרס ספיר ביכורים שהוכרזה אתמול. שלושת הסופרים - צבי בן מאיר, איל חיות-מן ודבורה ווגנר - התארחו הבוקר בתוכנית "גם כן תרבות" עם גואל פינטו ב"כאן תרבות" לשיחה על הספרים שכתבו ועל המועמדות לפרס.

באופן מעניין ולא שגרתי, יש קו מאחד בין הספרים: שלושתם צומחים מתוך עולם האמונה היהודי ומטפלים בסוגיות היסוד של החברה הדתית, ובמרכז שלוש העלילות ניצב גבר הנאבק להגשים את עצמו, אף שהדבר סותר לא פעם את הערכים והנורמות של החברה המסורתית והשמרנית שבה הוא חי. הרשימה מייצגת מגמה עכשווית בספרות העברית - שבה כותבים דתיים, חילוניים ודתיים-לשעבר פונים כולם, כל אחד בקולו הייחודי והשונה -  להתבוננות מורכבת, רגישה ועמוקה בנפש האדם הדתי ובמתחים שבין מסורת למודרנה. 

צבי בן מאיר, שספרו "מי שסוכתו נופלת" (הקיבוץ המאוחד) מתמקד בגבר דתי שנאבק בנטיותיו המיניות ה"הפוכות", זכה לתשומת לב רבה השנה ואף הגיע למקום הראשון במצעד נבחרי השנה של כאן תרבות בקטגוריית ספרות, אמר לגואל פינטו כי לא רצה שספרו יהפוך לעוד סיפור של "יציאה מחושך לאור". "זאת לא מערה חשוכה", הוא מסביר, "יש בה המון עומק ויופי וחן". בן מאיר, שהתבסס על חומרים אוטוביוגרפיים, שיתף את גרושתו בכתב היד טרם פרסומו, מתוך רצון לקבל את ברכת הדרך שלה. "הסיפור הוא קודם כול מבחינתי סיפור אהבה. גם אהבה בין גיבורי הספר, ביני ואסתר, וגם אהבה של הדמות אל המקום ממנו היא באה".

איל חיות-מן, שזה עתה השלים את לימודי הדוקטורט שלו, חזר בספר הפנטזיה "מסכת תהום" (כנרת זמורה) אל דמותו ההיסטורית של אלישע בן אבויה, "הכופר האולטימטיבי" של המסורת היהודית. "זה מישהו שגדל בתוך העולם הרבני של נאמר המאה הראשונה שניה לספירה, והיה כנראה איזשהו עילוי די גדול, אחד מחבריו או תלמידיו של רבי עקיבא, אחד מהארבעה שנכנסו לפרדס... וכמו שהם קוראים לזה 'קיצץ בנטיעות', או יצא לתרבות רעה, עזב את העולם הדתי והתכחש לו - אבל נשאר בסביבה", סיפר חיות-מן, שמושפע מסופרים כמו טולקין ואומברטו אקו.

דבורה ווגנר מספרת על התגובות המפתיעות שקיבלה על ספרה "האברך יענקי וייסברג (קינמון): "מהעולם החילוני התגובות היו מאוד נלהבות, אנשים מאוד מאוד התרגשו, ובכו בחלק מהסיפור. הם אמרו 'לא ידענו... לא ידעו איך העולם שלנו נראה, לא ידענו שזה כזה, ולא ידענו שאנחנו כל כך קרובים בעצם, אנחנו דומים". הכתיבה עבור וגנר הייתה גם תהליך אישי: "באופן מפתיע היה בזה משהו מאוד כיפי... יש לי בת שהיא דתל"שית, שיצאה בשאלה ויש [בספר] מן הדיאלוג איתה".

הזוכה בפרס יוכרז בטקס שיתקיים ב-28 בינואר בהיכל התרבות מעלות תרשיחא. 

הפופולריים