ישנן סיבות שונות לבחירה באורח חיים טבעוני; הסיבות המרכזיות נשענות בעיקר על נימוקים מוסריים, בריאותיים, סביבתיים, וגם רוחניים (ובכך גם דתיים); כל אחד לפי בחירתו ומצפונו. טבעונים מטעמי מוסר רואים את אורח החיים הטבעוני מעבר לסוגיית התזונה וימנעו מתוצרים של פעולות הגורמות פגיעה בבעלי חיים.
ישראל נחשבת למדינה עם קהילה גדולה של טבעונים ופעילי זכויות בעלי חיים, וכן מודעות גדולה של האוכלוסיה לטבעונות: העיר תל אביב אף נחשבת ל"בירת הטבעונות העולמית", עם כ-400 מטבחים, מסעדות, בתי קפה ובתי עסק טבעוניים וצמחוניים.
במטבח הישראלי והים-תיכוני למשל ישנם מאכלים טבעוניים, המבוססים על שילוב של קטניות, דגנים וירקות כגון פלאפל, מג'דרה, חומוס ועוד. מטבחים רבים ברחבי העולם מכילים גם מגוון רחב של מנות טבעוניות, למשל המטבח ההודי, המטבח היפני, המטבח הווייטנאמי ועוד.
ישנם טבעונים רבים שמנסים "לטבען" מתכונים שכוללים מרכיבים מן החי, ומוצאים להם חלופות שונות: במקום חמאה נעשה שימוש בשמן. במידה ויש צורך בשומן מוצק, משתמשים במרגרינה, שמן קוקוס או שמן זית. במקום ביצים משתמשים בעמילנים, בקטניות או בקמחי קטניות, טחינה או זרעי פשתן.
הרבה טבעונים כוללים בתפריטים שלהם מאכלים שמקבילים למאכלים מן החי כמו תחליפי בשר, חלב צמחי, וגבינות טבעוניות: גבינות טבעוניות מיוצרות בין השאר על בסיס סויה ושקדים, בעוד מאכלים דמויי מאכל בשר מיוצרים לרוב מסייטן או מטופו בתוספת חומרי טעם וריח.
אלו דברים מוזרים מגדלת סבתא הלן על גג הבית שלה? צפו >>
מצרכים: אופן ההכנה: מצרכים: לנזיד העדשים: לפירה: אופן ההכנה: נזיד עדשים: פירה: מצרכים: אופן ההכנה: מצרכים: אופן ההכנה: מצרכים: אופן ההכנה:לבנה טבעונית
* 400 גרם קשיו מושרה במים כמה שעות
* 2 לימונים
* 1/3 כוס מים
* מלח
* שמן זית
* זעתר
1. משרים את הקשיו למספר שעות.
2. לאחר מכן שמים את הקשיו במעבד מזון. מוסיפים מלח, לימון ומים וטוחנים למחית חלקה.
* אפשר להגיש עם זעתר ושמן זית ואפשר גם לשים בחיתול בד ולסנן לכמה שעות ורק אז להגיש.פאי רועים טבעוני
* 3 כפות שמן זית
* 2 בצלים קצוצים
* 1 כרישה קצוצה
* 2-3 שיני שום קצוצות
* 2 כוסות פטריות קצוצות
* 8 גזרים קלופים וקצוצים
* 2 גבעולי סלרי קצוצים
* כוס ורבע של עדשים ירוקות או חומות
* 3 כוסות עגבניות קצוצות
* 3 כפות רסק עגבניות
* תבלינים: תימין, רוזמרין, עלי דפנה
* 1 ¾ כוס מים או ציר ירקות
* 1 כף קורנפלור
* ¼ כוס מים
* 6 תפוחי אדמה חתוכים וקלופים
*כרובית חתוכה לפרחים (או עוד 3 תפוחי אדמה או בטטות)
* 1/3 כוס מרגרינה צמחית
* 2-3 כפות חלב סויה
* מלח ופלפל
1. מחממים 2 כפות שמן ומטגנים את הבצלים עד לריכוך.
2. מוסיפים את השום, כרישה והפטריות יחד עם כף השמן הנוספת ומטגנים כחמש דקות.
3. מוסיפים את הגזרים, סלרי, עדשים, עגבניות, רסק עגבניות וצמחי תבלין ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את המים או את ציר הירקות ומביאים לרתיחה. מקטינים את האש ומבשלים במשך 35-40 דקות עד שהעדשים רכות.
5. מערבבים את הקורנלור עם ¼ כוס מים ומוסיפים לנזיד. מביאים לרתיחה חוזרת תוך כדי ערבוב עד שהנזיד מסמיך.
1. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים. תוך כדי בישול תפוחי האדמה, מאדים את הכרובית עד שתהפוך לרכה. שומרים את מי הבישול.
2. מועכים את תפוחי האדמה והכרובית יחד ומוסיפים מרגרינה, חלב סויה ו/או מי בישול. מתבלים במלח ופלפל.
3. מסדרים בתבנית אפיה את הנזיד, עליו את הפירה ומעל עוד מרגרינה, מכניסים לתנור להשחמה.
4. אפשר להוסיף שכבת עלים ירוקים כמו תרד בין השכבות.מרק בצל
* 3 כפות שמן נטרלי
* 6 בצלים גדולים קצוצים
* 3 תפוחי עץ
* אבקת קארי
* ציר ירקות
1. מכינים רסק מתפוחי העץ, אפשר לבשל ואז לרסק ואפשר גם לרסק טריים.
2. מטגנים בצל בסיר ומוסיפים את רסק התפוחים, ציר הירקות ואבקת הקארי.
3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה. ניתן להגיש עם גבינה טבעונית מגוררת.סלט קפרזה טבעוני
* חבילת טופו
* 3 עגבניות
* בזיליקום טרי
* שמן זית
* חומץ בלסמי
* מלח ופלפל
1. מסננים את הטופו ומייבשים. פורסים את העגבניות לפרוסות שוות ומסדרים על צלחת.
2. פורסים את הטופו לריבועים בעובי שווה שיכסו את העגבניות.
3. מורחים את הטופו בחומץ בלסמי ומפזרים מלח ופלפל.
4. מניחים מעל לכל עגבניה עלה בזיליקום טרי ובוזקים מעל שמן זית.קרמבל משמשים ותפוחים טבעוני
* 10 משמשים
* 3 תפוחים
* ½ כוס סוכר עדיף חום
* כפית קינמון
* כפית תמצית וניל
* 2 כפות מיץ לימון
* כוס קמח כוסמין מלא
* חצי כוס סוכר
* ½ כוס מרגרינה טבעונית
1. מגלענים וחותכים את הפירות, מערבבים אותם עם הסוכר, קינמון, תמצית וניל ומיץ הלימון.
2. מכניסים לתנור שחומם על 180 מעלות.
3. בינתיים מכינים את הקרמבל במעבד מזון על פולסים ומערבבים את המרגרינה עם הקמח והסוכר.
4. כשהפירות התרככו מפזרים מעל את הקרמל ואופים עוד כעשר דקות עד להשחמה.