נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק מת היום (שלישי) בבית החולים בקהיר בגיל 91. לשכתו של נשיא מצרים הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי, פרסמה הודעה רשמית על מותו, שבה נכתב: "מדובר באחד מגיבורי מלחמת יום הכיפורים". בימים האחרונים דווח כי חלה הידרדרות במצבו הרפואי של הנשיא לשעבר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על לכתו של מובראק: "בשם אזרחי ישראל אני רוצה להביע צער עמוק על לכתו של ידיד אישי שלי, חוסני מובארק. אני מבקש לשלוח תנחומים לנשיא א-סיסי ולמשפחתו של הנשיא לשעבר". בנו של מובראק, עלאא', צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "מעפר באנו ואל עפר נשוב. אבי הלך הבוקר לעולמו. מבקש מהאל את רחמיו על אבי".
"הוא אחד מגיבורי מלחמת אוקטובר 1973 שמצרים הביסה בה את ישראל", אמר העיתונאי המצרי מוחמד ואזין בריאיון לתוכנית "השעה הבין-לאומית" בכאן רשת ב. לדבריו, "מובארק זכרו לברכה תמיד היה משתדל לעשות שלום".
מובארק נולד ב־4 במאי 1928 למשפחת איכרים בכפר אל־מוסולוחה, צפונית לקהיר, מצרים. בגיל 19 סיים את התואר הראשון שלו במדעי הצבא, באקדמיה הצבאית הלאומית במדינה. עם סיום לימודיו, הצטרף לחיל האוויר, ורכש תואר באווירונאוטיקה, במסגרת הכשרתו כטייס. לאחר מכן עבר השתלמות נוספת בבית הספר הסובייטי לטיסה בעיר פרונזה, כיום קירגיזטן. בגיל 31 מונה להיות מפקד הבסיס, וב־1964 מונה לנספח הצבאי המצרי בברית המועצות.
עם פרוץ מלחמת ההתשה נגד ישראל, קודם מובארק למפקד האקדמיה של חיל האוויר המצרי. בעקבות אובדן רוב מטוסי חיל האוויר במלחמה, הכין מובארק תוכניות הכשרה חדשות לטייסים. במסגרתן, קיצר את משך ההכשרה והפך אותה לאינטנסיבית. ב־1969 מינה אותו נשיא מצרים לשעבר, גמאל עבד אל נאצר, לראש מטה חיל האוויר, וב־1972 מונה למפקד חיל האוויר המצרי.
עם תום שירותו הצבאי ב־1975, מונה לסגנו של נשיא מצרים, אנואר סאדאת. במהלך כהונתו לקח חלק בחתימת הסכם השלום עם ישראל. ב־1981, שבוע לאחר הירצחו של סאדאת, מונה לנשיא מצרים, וכיהן בתפקיד הזה 30 שנים.
הפעם היחידה שמובארק הגיע לביקור בישראל הייתה להלוויתו של ראש הממשלה דאז, יצחק רבין. "אנו חולקים חזון דומה - לסיים את הסבל של כל האנשים באזור שלנו. הוא גיבור אמיתי של השלום. זאת מכה אנושה", אמר מובארק על רבין.
"חולקים חזון דומה": צפו בנאום מובארק בהלוויית רבין
בשנת 2011 החלו במצרים הפגנות נגד שלטונו, בהשראת ההפגנות בתוניסיה, שבמהלכן נהרגו עשרות אזרחים מירי של הצבא והמשטרה. ב־11 בפברואר התפטר מתפקידו כנשיא מצרים. בהמשך אותו החודש נעצר והואשם בעבירות של שחיתות שלטונית וירי על מפגינים. בשל מצבו הבריאותי הרעוע, הוא הובל באמבולנס לאולם בית המשפט, שם נשפט בזמן שהוא שוכב על מיטה בתוך כלוב.
ב־2012 נגזר דינו למאסר עולם, אך ב־2014 ביטל בית המשפט לערעורים פליליים את הרשעתו. במאי 2015 נשפט מחדש ונמצא אשם בשחיתות, ונגזרו עליו שלוש שנות מאסר בלבד. הפרקליטות במצרים זיכתה את מובראק מכל אישום בשנת 2017, והוא שוחרר לביתו. מובארק הותיר אחריו אישה, סוזאן, ושני בנים.