איגוד תעשיית התרבות והפקות הבמה בישראל הכריז היום (ראשון) על מצב חירום בענף, ושיגר פנייה דחופה לממשלה לגבש תוכנית חילוץ מיידית. על פי הודעת האיגוד, מבצע "שאגת הארי" והנחיות פיקוד העורף שנלוות אליו, הביאו את התחום לאפס פעילות ולסכנת קריסה ממשית של מאות חברות ועשרות אלפי עובדים.
יוני פיינגולד, יו"ר האיגוד, התריע כי המשך הלחימה ללא אופק לסיום המשבר מאיים על עתיד התעשייה כולה: "תחום התרבות והפקות הבמה הינו התחום היחיד שנמצא באפס פעילות בעקבות הנחיות פיקוד העורף. נדרשת פעולת חירום כדי לשמור על חיי התרבות בישראל".
המשבר הנוכחי נחשב לאגרסיבי במיוחד בשל עיתויו. אירועי פורים ופסח, שמהווים את הבסיס הכלכלי המשמעותי ביותר של הענף, בוטלו או הוקפאו. באיגוד העריכו כי הנזק המצטבר כבר עומד על מאות מיליוני שקלים, והפגיעה צפויה להקרין גם על החודשים מאי ויוני, בשל חוסר היכולת לשווק כרטיסים וליזום פרויקטים חודשים מראש. חברי האיגוד דורשים מהממשלה להגדיר את הסקטור ככזה שספג פגיעה של 100% ביכולת הקיום העסקי.
באיגוד הציגו לממשלה דרישות קונקרטיות לשיקום עולם התרבות, הכוללות ארבעה צעדים מרכזיים: מענקי גישור - סיוע ישיר לעצמאים, חברות ועובדים; פתרונות תעסוקה - אפשרות לחל"ת מורחב לעובדי הענף בהתאם למגבלות ההתקהלות; מנגנון ביטוח מדינתי - יצירת מודל קבוע לפיצוי על ביטולי אירועים במצבי חירום תמורת פרמיה סבירה וקרן הלוואות ייעודית - הלוואות שיהפכו למענקים עבור עסקים שיוכיחו פגיעה דרמטית בדוחות השנתיים. בנוסף, דרשו באיגוד צעדים משלימים, כמו דחיית תשלומי מיסים, הארכת מכרזים שנפגעו ויצירת מנגנון לביטול חוזי שכירות בלוקיישנים ציבוריים במצבי מלחמה.
באיגוד הזכירים כי מאז 7 באוקטובר, נרתמו אנשי התרבות למען החוסן הלאומי בהופעות למפונים ולחיילים ובתרומות ציוד, וכעת הם אלו שזקוקים לרשת ביטחון. "לאחר שש שנים של התמודדויות תכופות, התעשייה נותרה ללא רשת ביטחון כלכלית מחייבת", סיכם פיינגולד. "רק פעולה מיידית ושקיפות יחזירו את אלפי העובדים לפרנסה וישמרו על החיים התרבותיים במדינה".
