הזמרת והיוצרת אסתר שמיר, מהמוזיקאיות החשובות בפס הקול הישראלי הלכה לעולמה היום (חמישי) בתום התמודדות עם מחלת הסרטן. שמיר הייתה בת 71 במותה והלוויתה תתקיים מחר בשעה 11:45 בבית העלמין החדש בהרצליה.
שמיר, מהנשים פורצות הדרך בתחום הרוק הנשי, חתומה על עשרות שירים ולהיטים נכסי צאן ברזל, בהם "במקום הכי נמוך בתל אביב", "עברתי רק כדי לראות", "חזקה מהרוח" ו"אמצע ספטמבר".
שמיר נולדה ב-1955 בירושלים בשם אסתר הירשברג. את דרכה המוזיקלית החלה בלהקת הנח"ל, שם הכירה את מי שלימים יהיה בעלה הראשון ושותפה ליצירה, אפרים שמיר. עם שחרורה השתתפה בהרכב "אפרים ואסתר שמיר", והתפרסמה לראשונה עם צאת השיר "עברתי רק כדי לראות", שזכה להצלחה אדירה.
בשנות ה-80 חוללה שמיר מהפכה בתעשיית המוזיקה המקומית. בשנת 1982 הוציאה את אלבום הבכורה שלה "במקום הכי נמוך בתל אביב", שבו כתבה והלחינה את כל השירים. האלבום, שכלל להיטים כמו "במקום הכי נמוך בתל אביב" ו"גבר ללילה אחד", ביסס את מעמדה כיוצרת עצמאית ופורצת דרך בתקופה שבה רוב הזמרות ביצעו חומרים של כותבים אחרים.
בשנת 1984 הוציאה את האלבום "קלף חזק", בשנת 1987 את "עד הסוף" ובשנת 1988 את "דו קיום באהבה". במקביל, זכה "אמצע ספטמר", שיר הנושא שכתבה לאלבום של גלי עטרי, להצלחה אדירה.
בסוף שנות ה-80 חלה תפנית בקריירה של שמיר. היא התרחקה מאור הזרקורים והתמקדה בתחום הרפואה המשלימה וההתפתחות הרוחנית. היא פיתחה את שיטת "קול הרוח" - שיטת ריפוי המשלבת עבודה קולית, תרפיה ורוחניות, והקדישה שנים רבות להוראה וטיפול.
גם בשנותיה כמטפלת, שמיר לא נטשה לחלוטין את המוזיקה. היא הוציאה את האלבומים "בגלל האנשים שאני אוהבת" (2003) ו"זה בינך ובין אלוהים" (2011), "הלילה שבו ניצחה האהבה" (2017) ו"שירי חלב" (2023). בנוסף המשיכה לכתוב שירים לאמנים אחרים, בהם גלי עטרי ("חזקה מהרוח", "ביום שאחרי"), ריטה ("תחנה של זמן"), ירדנה ארזי ("ילדה יחפה") ועוד.
בשנת 2023 הוענק לה פרס מיוחד מטעם דירקטוריון אקו"ם על תרומה למוזיקה ולתרבות הישראלית. שמיר הניחה בן זוג - עופר וינטראוב ושתי בנות - הילי ואורי, מנישואיה לעיתונאי רוני שיר. בעלה הראשון היה המוזיקאי אפרים שמיר.
שמיר נפרד ממנה בריאיון לליאת רגב בכאן חדשות ברשת ב': "אנחנו היינו חברים מאוד מאוד קרובים אף על פי שכזוג זה לא ממש עבד בשבילנו, אנחנו נועדנו להיות חברים. אני מאוד אהבתי להיות חבר שלה, ובמשך כל השנים שמרנו על הקשר. ולאחרונה נפגשנו אצלה בבית וישבנו ושרנו ובכינו".
"אני ניגנתי גיטרה כי היא כבר לא יכלה", תיאר, "אבל כשהיא שרה, היא שרה מאוד צלול ומאוד בריא, אפילו יותר מבדרך כלל. ושרנו כל מיני שירים שאהבנו, של הביטלס ושלנו ושירים בעברית. זה היה עצוב ומרגש".
