השבוע הלכה לעולמה רחל גרא, אמנית פורצת דרך בתחום האופנה והתכשיטים. גרא הייתה בת 87 במותה. "אורגינליות זה מה שמציין אותה", אמרה עליה חברתה, השחקנית והזמרת נירה רבינוביץ', בריאיון אתמול (שישי) בתוכנית "תרבות יום ו" עם עומר בן רובי בכאן רשת ב. "יפה כל כך, מיוחדת כל כך, אישה של חברים, לא דיברה הרבה אבל אמרה המון".
האזינו לריאיון המלא עם נירה רבינוביץ' בכאן רשת ב
"באתי אליה הביתה יום אחד, לדירה היפה ביפו העתיקה", סיפרה רבינוביץ'. "היא הסתכלה על התקרה הגבוהה ואמרה 'רגע, בעצם אני יכולה לעשות לך פה חדר. תוכלי לגור בעצם גם פה מתי שתרצי'. למחרת היה חדר. אי אפשר לתאר איזו ביצועיסטית היא הייתה. הרעיון הגיע - ומייד בוצע".
גרא, צברית ילידת תל אביב, נקלעה כילדה קטנה אל מלחמת העולם השנייה. "כשהיא הייתה ילדה קטנה, היא נולדה בארץ, אמא שלה נסעה איתה לפולין להראות אותה למשפחה", ציינה רבינוביץ' בריאיון. "היו כמה ימים נהדרים עם בני דודים ששיחקו איתה. ופתאום - פורצת מלחמה והן בורחות ומתחבאות ביער. אמא אמרה לה 'שקט, לא לדבר ולא לבכות'. וזה היה המוטו של רחל. אבל גם לשרוד, לשרוד את הכול".
"הן עברו תלאות על תלאות, עד שאמא שלה גילתה שיש את רכבת הילדים לטהרן", היא סיפרה. "אבל, מי שיש לו הורים לא יכול היה לעלות על הרכבת הזאת. אמא שלה באה איתה יחד, חיכתה עד שיעלה הילד האחרון לקרון. היא דחפה את רחל פנימה ואמרה - 'אנחנו עוד נתראה'. הרכבת נסגרה ורחל נסעה. על הצוואר היא הכינה לה בשקית בד קטנה את השם שלה, את הכתובת בתל אביב, את השם של אביה - וזהו".
"הסוף היה סוף טוב", סיפרה רבינוביץ'. "אחרי הרבה תלאות של ילדי טהרן, הם הגיעו לאיזה מחנה ופתאום במסדרון עם כל הילדים היא שומעת 'רחל, רחל', ואמא שלה עמדה שם ובאה לקחת אותה. מאז החיים שלה היו כל כך אדוקים יחד עם אמא בארץ. באמת אחד הדברים היפים בחברות שלנו, היה כיבוד הורים ואהבת אם. אמא שלה באמת הייתה אישה מיוחדת במינה".
"את הטבעת הראשונה שלי היקרה בחיים קניתי ברחוב פינסקר בתל אביב - טבעת של רחל גרא", אמרה רבינוביץ' בגאווה. "רחל הייתה בוהמית אמיתית. ואף פעם לא עישנה, אף פעם לא שתתה. סביבה הכול נעשה, הריקודים והשמחה וההוללות. כל הבוהמה התל אביבית אצלה בבית. ואז היא עוברת ליפו העתיקה, החלוצה ופותחת את הגלריה ושועי עולם קונים אצלה. אליזבת טיילור, יפה ירקוני ושושנה דמארי והרבה שחקנים. אפילו דני קיי לבש תכשיט שלה".
"כל עגיל של רחל זה פיסול", הוסיפה. "דגמנתי אצלה בתצוגת אופנה כאשר כל הביגוד היה עשוי משקיות זבל שחורות. היא פשוט יצרה פסלים על האדם, והפסל מורכב משקיות זבל. אי אפשר לתאר את היופי הזה". רבינוביץ' הוסיפה כי גרא עבדה כל הזמן, עד שלא הייתה יכולה לעשות זאת פיזית.