זה רק סמלי שאחרי הניצחון של קרואטיה על ברזיל שהטיס אותה בפעם השלישית בתולדותיה לחצי גמר המונדיאל השוו השחקנים מהבלקאן שיא של נבחרת גרמניה – גם "המשובצים" וגם "המנשאפט" ניצחו בכל 4 קרבות הפנדלים בהם השתתפו בתולדות המונדיאלים.
הניצחון של קרואטיה על ברזיל
בכלל, על רקע שקיעתה של גרמניה שנראת כמו צל חיוור של עצמה מאז הזכייה ב-2014 בברזיל, הגרסה הצעירה והמרעננת שלה, קרואטיה רק מתעצמת והתיאבון של החבורה של זלאטקו דאליץ' רק עולה ועולה מטורניר מוצלח אחד לאחר. על פניו נראה כי קרואטיה, שזכתה לעצמאות מיוגוסלביה לפני 30 שנה בלבד, שיכללה עד היסוד את שיטת "הניצחון הזעום" של גרמניה שניצחה בהפרש של שער אחד בלבד בכל גמר מונדיאל בו זכתה (היו 4 כאלו).
קרואטיה גרסת 1998 - הפעם זה יסתיים בזכייה בגביע?
Old team Croatia on the World Cup in France 1998. year. Good lucky new Croatia team--World Cup 2022.y. pic.twitter.com/8kk7ZwXF6e
— Alen (@AlenMarkovi1) December 11, 2022
השיטה הגרמנית הקלאסית התבססה על משחק סכמתי תוך הנעת כדור לעברו של חלוץ רחבה דומיננטי (גרד מילר, רודי פלר, יורגן קלינסמן, אוליבר בירהוף, מירוסלב קלוזה וכו). לאחר השגת שער היתרון המיוחל המערך הגרמני היה ננעל להגנת ברזל ומעביר את הזמן לרוב בשלום עד הסיום. השיטה הקרואטית זהה ברמת ההשפעה השלילית שלה על הצופה המחפש ריגוש מכדורגל משוחרר ויצירתי אך היא אכזרית עוד יותר. היא מבוססת על הפחתה כמעט לאפס של הנעת כדור ליד השער שלה והעברת זמן עד לדו קרב פנדלים. במקרה של כניסה לפיגור (כפי שקרה מול ברזיל) – קרואטיה ממשיכה בשלה, בונה על הירידה הטבעית של היריבה להגנה ויוצאת לגיחות קצרות להתקפה במטרה לעקוץ. ביתר הזמן משחק החפירות הסיזיפי והמייגע לצפייה נמשך. וכך מאז יורו 20008 שמונה מתוך תשעה משחקי הנוקאאוט של קרואטיה הסתיימו בתיקו ונגררו לפנדלים.
והנה עוד כמה קווים מקבילים בין קרואטיה של היום למנשאפט בשיאה:
היכולת לייצר שחקנים: מלחמת העצמאות העקובה מדם נגד סרביה לא פגמה בפס הייצור הקרואטי שהמשיך לספק שחקנים לקבוצות המובילות בעולם. וכך את דאבור סוקר (היום עסקן בכיר ויו"ר ההתאחדות עד לאחרונה), זבונומיר בובאן ורוברט יארני שהעפילו לחצי הגמר בצרפת 1998 החליפו בטבעיות לוקה מודריץ', איוון פרישיץ' ומתיאו קובאציץ'. את עוצמתו של קו הייצור הקרואטי מדגימה היטב עמדת השוער כשהחילופים בין דניאל סובוטיץ' (השוער הראשון במונדיאל ברוסיה) לדניאל לבקוביץ' (שעוצר פנדל אחר פנדל בנוכחי) רק העצימה את כושר העמידות של הקרואטים בהגנה. מנגד, נבחרת גרמניה לא מצליחה לשקם את הפס ויכולה רק לחלום היום על שלישייה בדמות ברמה – מתיאוס – קלינסמן.
וזו גרסת 2018 - הקרואטים נכנעו רק לצרפת בגמר. בצורה יוצאת דופן - הטריקולור לא נגררו להארכה
No-one seemed to give Croatia a chance v #Brazil. Proof the 2018 World Cup run was no fluke! Extraordinary comeback against the best team in Qatar to date. Ajmo #vatreni 🥊 🇭🇷 pic.twitter.com/IE6DifWSSo
— David Davutovic (@davutovic) December 9, 2022
כושר גופני עילאי: כדי לזכות במונדיאל צריך לעבור בהצלחה שבעה משחקים בתוך חודש – כשבארבעת האחרונים יש פוטנציאל להארכה. חלק מהשחקנים לא עמדו על הרגליים כבר בדקה ה-70 של המשחק השני. המכונה הקרואטית ממשיכה לדהור מהארכה להארכה – וזה ראוי להערכה. המכונה הגרמנית איבדה כיוון גם בהקשר זה ולראייה ההפסד ליפן.
ואף מילה על פוליטיקה ומלחמת העולם....