זהו לא רמדאן פשוט בעולם הערבי, השני שמתקיים בצל הקורונה. אמנם עם פחות הגבלות מהשנה שעברה, אך עדיין מורכב. מה שנותר קבוע כמדי שנה הוא המבחר הרב של הסדרות המושקעות שעובדים עליהן כל השנה רק בשביל החודש הזה - חודש שאוסף לתוכו את המשפחה מול המסך הקטן.
המלצת צפייה: אלו הסדרות החמות שמלוות את הצופים הערבים בזמן הרמדאן@kaisos1987 #עצם_העניין @KalmanLiebskind https://t.co/lCasg0SInA pic.twitter.com/CTnQfeSghq
— כאן חדשות (@kann_news) April 20, 2021
הקורונה לא עשתה חסד עם סדרות הרמדאן, ובשנה שעברה היו סדרות שנאלצו להידחות או להתבטל בגלל חוסר היכולת לצלם ולהתקהל. השנה המצב קצת יותר טוב ויש סדרות שהפכו את הקורונה לסדרה של ממש. אחת מהן היא הסדרה הסעודית "אסור להסתובב", בכיכובו של הקומיקאי האהוב נאסר אל-קסבי. זו מעין סדרת סיטקום שמציגה כל מיני סיטואציות ביזאריות בחסות הסגרים וההתבצרות בבית. באחת מהן מתואר ניסיון לערוך חתונה בזמן עוצר.
אבל גם לצחוק יש גבולות. קטע מאחד הפרקים האחרונים עורר מחלוקת עזה. בקטע זה אב משפחה מת בזמן העוצר ויקיריו מנסים לקבור אותו במקפיא. את חלק מהסעודים זה לא הצחיק והם ביקרו בחריפות את הסדרה ויוצריה.
בשנים האחרונות הז'אנרים המרכזיים נוגעים הרבה פעמים בנושאים שהם טאבו, כמו למשל יחסים בתוך המשפחה, נושאים חברתיים בעייתיים, חריגה מהנורמות, ובביקורת על הדת ועל הפוליטיקה. אלא שכשמותחים את החבל יותר מדי - מגיע הצנזור באותן מדינות ושם את הקו. הדוגמה לכך השנה היא הסדרה המצרית "הטווס", שעוררה סערה אחרי שהיא שדימתה סצנה של אונס קבוצתי אכזרי. מה שהזכיר ללא מעט מצרים מקרה אמיתי שאירע שם. בעקבות הסערה ברשתות, נפתחה חקירה נגד יוצרי הסדרה.
אלא שבמצרים לפחות זכו לשדר את הסדרה במשך שבוע, אבל סדרות אחרות צונזרו כבר מבעוד מועד. סדרה ירדנית שהייתה אמורה להיות משודרת בטלוויזיה הממלכתית, "אום א-דראהים", עוסקת בראש כפר שרודה בבני הכפר ומעורב במעשי שחיתות. נראה שהירדנים, בצל התסיסה האחרונה והביקורת שהשמיע הנסיך חמזה על המלך ועל השחיתות, החליטו שזה רעיון פחות טוב לשדר אותה בעת הנוכחית והיא נגנזה. כוכבי הסדרה הלינו שנעשה להם עוול.
ויש גם סיבות אחרות שהביאו לגניזה של סדרות ברמדאן מבעוד מועד. הסדרה "המלך", שגוללה את סיפורו של המלך יעחמס, מייסד השושלת הפרעונית ה-18, הורדה מהמסך אחרי שקטעים ממנה הודלפו. העוקבים לא אהבו את זה שגיבור הסדרה עטור זקן, שהיא לא עולה בקנה אחד עם הנרטיב ההיסטורי ופוגעת ב"מורשת הפרעונית".
ובאשר ליחס לישראל - בשנה שעברה ראינו כיצד מנבאים באחת הסדרות המצריות את סופה. השנה עסוקים שם יותר במאבק של משטר א-סיסי בטרור ובאחים המוסלמים. אחת מהסדרות שהמשיכה לעונה שנייה היא "הבחירה", אחרי עונה מוצלחת במיוחד. הסדרה הזו מעוררת הדים בימים האחרונים אחרי שניסתה להראות שהטבח המפורסם שביצע משטר א-סיסי בקיץ 2013 בתומכי האחים המוסלמים - היה מבוים.
בערוצים של ארגוני הטרור חמאס וחיזבאללה ניתן כמובן למצוא סדרות הסתה והתססה נגד ישראל. אלא שבאל-מנאר, תחנת הטלוויזיה של חיזבאללה, לא הלכו השנה על הפקה ייחודית משלהם והסתפקו בשלוש סדרות. אחת מהן מגוללת את סיפור הפלסטינים במזרח ירושלים ואחרת - סדרה איראנית על המאבק נגד הטרור ודאעש. לפחות כרגע, אנחנו קצת פחות על המפה.