כתריאל שחורי, שהיה מנהל הקרן לקולנוע ישראלי, ויקבל הערב פרס מפעל חיים בטקס פרסי אופיר, מותח ביקורת על הסכם הקולנוע שעליו חתמו ישראל ורוסיה ואומר כי "ישראל נפלה למלכודת". בריאיון הבוקר (ראשון) לגואל פינטו בתוכנית "גם כן תרבות" בכאן תרבות, אמר שחורי כי ההסכם לכשעצמו חסר ערך.
"אני עם הרוסים ניהלתי את המו"מ, התחלתי את זה איתם, באמת כמעט 15 שנים", אמר שחורי לכאן תרבות. "היו לנו אינסוף פגישות, נסעתי למוסקווה, נפגשנו בפסטיבלים בינלאומיים, דיברנו ודיברנו והם אף פעם לא היו מעוניינים ומשכו את הרגליים. הם שלחו כל מיני טיוטות ברוסית והיינו צריכים לתרגם. עכשיו ברגע הזה כאשר הם מנודים מכל העולם, כאשר הם מחפשים כל בדל לגיטימציה, ישראל נפלה למלכודת. עצם העובדה ששרת התרבות בכבודה ובעצמה הולכת לחתום על פיסת נייר, שבעצם בגדול אין לה שום ערך היום מול רוסיה, בגלל שאני לא רואה נציג ישראלי ונציג רוסי חוברים יחד כדי לעשות הפקה משותפת".
האזינו לריאיון המלא עם כתריאל שחורי בכאן תרבות
לשאלה למה לא בכל זאת תיתכן הפקה משותפת בין המדינות, השיב שחורי: "אני חושב שמי שייקח היום כמה שקלים (מרוסיה) הסרט שלו נדון אך ורק אולי במקרה הטוב להיות מוקרן ברוסיה ואולי במקרה הטוב גם מוקרן בישראל, והוא יהיה מנודה בשאר העולם. עם כל הצער והכאב כל מה שקשור לרוסיה - עצם המילה רוסיה - אתה היום מנודה בעולם".
"ישראל לא העריכה את גודל הביקורת ואת גודל העניין", הוסיף. "כבר בוונציה, הייתי שם לפני כמה ימים. כולם שמעו את זה וגיחכו. שים לב, מה שקרה לגד אורון עם התיאטרון הרוסי. כל מה שקשור למילה 'רוסיה' אין מה לעשות איתו נכון לרגע זה בעולם. גם אם המלחמה תיגמר מחר, עד שהתעשייה הרוסית תשוקם ותתקבל מחדש בעולם – זה ייקח זמן".
אז מה כתוב בהסכם? לדברי שחורי מדובר בנוסח סטנדרטי שנעשה בו שימוש במשך שנים. "להסכם הקו-פרודוקציה אין שום שיוך לכסף", הסביר. "הוא מקל קצת על האפשרות של מפיק ישראלי ומפיק רוסי להפיק ביחד סרט. במקרה שיש הסכם כזה, ברוסיה הסרט יחשב כסרט רוסי עם כל ההטבות שיש לסרט רוסי, ואותו הדבר בארץ. זה בסך הכול אומר שהשותף הגדול לא יכול להיות 80% בזכויות, והשותף הקטן לא יכול להיות פחות מ-20%. לעומת זאת בחוק הקולנוע זה הרבה יותר קשיח. (אבל) זו פיסת נייר. יש הסכם קו-פרודוקציה בין ישראל לשוודיה. הוא מונח שם 30 שנה ומעולם לא מומש כי לא קם מפיק שוודי ומפיק ישראלי שחברו יחד לעשות סרט".
ביום חמישי האחרון הגיבה שגרירות אוקראינה בתקיפות להסכם ואמרה כי "ישראל משתפת פעולה עם מדינה אכזרית, הידועה במאמציה להפיץ תעמולת מלחמה". בהודעת השגרירות נאמר כי "בעוד הקהילה הבינלאומית מבודדת את רוסיה נראה שישראל מציעה פלטפורמות נוספות למדינה התוקפנית להפצת רעיונותיה הרעילים. אנו קוראים לממשלת ישראל להבין סוף סוף שעליה להתמקד בעוול שעושה ההנהגה הרוסית ולא לחתום איתם על הסכמים מפוקפקים".