אוניברסיטת חיפה חזרה בה: הסרט "אין ארץ אחרת" יוקרן היום

אוניברסיטת חיפה חזרה בה: הסרט "אין ארץ אחרת" יוקרן היום
המוסד האקדמי הודיע כי משרד התרבות אישר את ההקרנה, יממה לאחר שבוטלה בעקבות לחץ ציבורי • ארגון "עומדים ביחד", שארגן את ההקרנה: "חופש הביטוי והחופש האקדמי ניצחו היום" • ארגון "בצלמו", שהתנגד להקרנה: "אוניברסיטת חיפה נכנעה ללחץ של ארגוני שמאל קיצוני וארגוני חרם להקרין סרט קיצוני ואנטי ישראלי"
מחבר לירן כוג'הינוף מחבר לירן כוג'הינוף
Getting your Trinity Audio player ready...
מתוך הסרט "אין ארץ אחרת"
מתוך הסרט "אין ארץ אחרת" צילום: יח"צ

אוניברסיטת חיפה הודיעה היום (שני) כי הסרט "אין ארץ אחרת" יוקרן היום בקמפוס בכל זאת, יממה לאחר שביטלה את ההקרנה בעקבות לחץ ציבורי. "במשרד התרבות והספורט הודיעו כי אין מניעה להקרנת הסרט. לאור החלטה זו הסרט מאושר להקרנה באוניברסיטה", נמסר מהמוסד האקדמי.

מתנועת "עומדים ביחד", שמארגנת את ההקרנה נמסר: "אנחנו מברכים על החלטת אוניברסיטת חיפה לאשר את הקרנת הסרט זוכה האוסקר 'אין ארץ אחרת'. אנחנו שמחים שבסופו של דבר האוניברסיטה, מוסד אקמדי של כמעט 20 אלף סטודנטים יהודים וערבים, לא התקפלה בפני ארגון קיצוני וקיקיוני של אדם אחד שאיים עליהם באלימות. חופש הביטוי והחופש האקדמי ניצחו היום. אנחנו נמשיך להקרין בכל רחבי הארץ ובכל המוסדות האקדמיים את הסרט שמציג את המציאות היום יומית בשטחים הכבושים".

הפורום הדוקומנטרי בירך גם הוא על החלטת אוניבסיטת חיפה: "חופש הביטוי וחופש התרבות הם מערכי יסוד של החברה הישראלית ואין חופש ביטוי ללא דיון פתוח ומאפשר. טוב עשה משרד התרבות והספורט שאישר באופן רשמי את הקרנת הסרט בכל הקרנה שאינה מסחרית, כפי שמחייב החוק".

שי גליק מנכ"ל בצלמו מסר: "מצער ומקומם שאוניברסיטת חיפה נכנעה ללחץ של ארגוני שמאל קיצוני וארגוני חרם להקרין סרט קיצוני ואנטי ישראלי. אני קורא לכל הסטודנטים באוניברסיטה לבוא למקום ולמחות על האירוע. נציין כי הוגשה בקשה לקיום מחאה ועד כה הבקשה לא אושרה. כנראה שחופש הביטוי והתרבות שייך רק לצד מסוים במפה הפוליטית". 

אתמול הודיעה האוניברסיטה על ביטול הקרנת הסרט זוכה האוסקר. בהודעה נמסר אז כי "לאור פניות שקיבלה האוניברסיטה ולפיהן הקרנת הסרט טעונה היתר מהמועצה לביקורת סרטים ומחזות ובשל ספק שהתעורר בעניין זה, החליטה האוניברסיטה לפנות לקבלת החלטת המועצה הנ"ל בעניין. עד אז, אין אישור לקיום הפעילות המבוקשת".

הסרט "אין ארץ אחרת", זכה באוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר בטקס שנערך בחודש מרץ. הסרט עוסק במאבק של יוצריו, באסיל עדרא ויובל אברהם, נגד פעילות צה"ל במסאפר יטא, קבוצת כפרים פלסטיניים בדרום הר חברון. על פי דיווחים, את הפרס אמורה הייתה להגיש להם גל גדות, אולם לבסוף עשתה זאת בקטגוריה אחרת. במעמד הזכייה, יוצר הסרט יובל אברהם הזכיר את "החורבן של עזה ותושביה שחייב להסתיים" וגם את החטופים הישראלים "שנחטפו באכזריות בפשע של 7 באוקטובר" וקרא לשחררם.

"לפני חודשיים הפכתי לאבא וכולי תקווה שבתי לא תצטרך לחיות את אותם חיים שאני חי עכשיו", אמר יוצר הסרט באסיל עדרא בנאום הזכייה. "אנחנו קוראים לעולם לנקוט בפעולות רציניות כדי לעצור את העוול ולעצור את הטיהור האתני של העם הפלסטיני".

יוצרי הסרט

שר התרבות והספורט מיקי זוהר גינה את זכיית סרט הדוקו הישראלי-פלסטיני "אין ארץ אחרת" בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בטקס פרסי האוסקר וזעם: מדובר "ברגע עצוב לעולם הקולנוע". לטענתו, "במקום להציג את מורכבות המציאות שלנו, בחרו יוצרי הסרט להדהד נרטיבים שמעוותים את דמותה של ישראל בעולם. חופש הביטוי הוא ערך חשוב, אך להפוך את ההשמצה של ישראל לכלי לקידום בינלאומי זו לא יצירה – זו חבלה במדינת ישראל".

השר זוהר הצדיק את הרפורמה שקידם בקולנוע על בסיס אותה טענה, והוסיף: "כך נוודא שהמשאבים הציבוריים יופנו ליצירות שמדברות לקהל הישראלי, ולא לתעשייה שעושה קריירה מהכפשת המדינה בפסטיבלים זרים".

אותה רפורמה, שהוצגה לפני כשנה, שינתה את הקריטריונים לקבלת מימון להפקת סרטים בישראל. נציגים מתעשיית הקולנוע והדוקו העלו את החששות באשר לרפורמה - כי תחסום יוצרים חדשים נוספים, תצמצם את היקף ואיכות העשייה, תטיב יותר עם אלו שכבר "פרצו", ללא אפשרות לכישרונות חדשים להשתלב, במיוחד מהפריפריה.

הפופולריים