ברקע כוונת הממשלה לתקן את חוק הגיוס, שיוריד את גיל הפטור לחרדים ל-23, גורם צבאי בכיר אמר הבוקר (ראשון): "עמדת צה"ל באשר לגיל הפטור 23 – זה לא מפר איזון כשיש הוקרה למשרתים".
עוד אמר הגורם: "צה"ל הוא צבא העם. אסור להפר איזון בגיוס כלל האוכלוסיות, כולל חרדים, כך שצה"ל ימשיך לפתח מסלולים ייחודיים לחרדים". הגורם ציין כי ישנה חשיבות לקדם את מודל החובה הדיפרנציאלי בפני עצמו, שהינו חלק מהתוכנית הרב שנתית.
המתווה המסתמן לחוק החדש כולל את הורדת גיל הפטור לחרדים לגיל 23, כך שיוכלו להיכנס מוקדם יותר למעגל העבודה. התוכנית כוללת גם שינוי במשך השירות של חיילי צה"ל, כך שחיילים בתפקידים עורפיים ומנהלה ישתחררו מוקדם יותר, ולוחמים או כאלה שמשרתים בתפקידים חיוניים, ישרתו פרק זמן ארוך יותר ובחודשי השירות האחרונים שלהם ישתכרו בכ-6,000 שקלים.
גנץ תקף את חוק הגיוס, הליכוד: עוד אין הסכמות
ברקע פרסום הדברים, הרמטכ"לים לשעבר וחברי הכנסת בני גנץ וגדי איזנקוט תקפו את חוק הגיוס החדש, והציגו היום במסיבת עיתונאים את חלופת "שירות ישראלי" – התוכנית שלהם שאמורה להחליף את החוק שמקדמת הממשלה. את התוכנית הם גיבשו יחד עם ענבר גיטי, שכיהנה כראש צוות מנהלת השירות במשרד הביטחון. "יש סכנה לצבא העם בעתיד", טען גנץ. "אנחנו נקבל פה צה"ל בע"מ".
"רבים וטובים, מכלל המגזרים והדעות הפוליטיות משרתים בו בסדיר, בקבע ובמילואים", המשיך יו"ר המחנה הממלכתי. "הם עושים זאת לא בגלל מה שהצבא נותן להם אלא בזכות מה שהם נותנים לו ועל כך הם יתברכו". לדבריו, "בתהליך של עשור, יש לפתוח מנעד רחב של אפשרויות שירות, שיהיה בבסיסו שוויוני ויקפיד על הוגנות לאלו המסתכנים יותר והמשרתים זמן ארוך יותר".
גנץ קרא לראש הממשלה ושר הביטחון: "אל תתפתו לפתור את בעיות השעה בלבד, הביטו אל האופק הלאומי של מדינת ישראל ודאגו להבטיחו". איזנקוט הוסיף: "הארגון היחיד בעולם שייעודו להגן על המדינה, לנצח במלחמה ולהבטיח את קיומה של מדינת ישראל - הוא צה״ל. הבסיס לכל, הוא האנשים. גברים ונשים מעולים ומחויבים. למהלך שפוטר חלקים רחבים משירות תהיה השפעה על כלל המשרתים. אסור שמציאות פוליטית וצורך זמני יביאו לפגיעה בביטחון המדינה וצה"ל כצבא העם".
עקרונות המתווה שהציגו גנץ ואיזנקוט
• כלל הצעירים יחוייבו בשירות למען המדינה
• השירות בצה"ל יישמר בעדיפות לאומית, תוך שימור מודל צבא העם
• צה"ל יבחר ראשון את משרתיו כחיילים, שאר המשרתים יופנו למנהלת שירות
• מסלולי השירות הנוספים ייבנו בתחום ביטחון הפנים והצלה וכן בתחומי חינוך וקהילה
• השירות ייבנה על בסיס שיוויון בחובת השירות, דיפרנציאליות ופרוגרסיביות בתגמול
• מסלולי השירות יותאמו לצרכים התרבותיים של מגוון האוכלוסיות בישראל
בליכוד הגיבו לדברים ומסרו: "נכון לעכשיו אין הסכמות בעניין חוק הגיוס. בכל מקרה, הצעת צה״ל שעומדת על הפרק דומה להצעתו של בני גנץ, ושונה קודם כל בכך שהיא כוללת את קיצור השירות, העלאת שכר משמעותית ללוחמי צה״ל, והטבות כלכליות ליוצאי צבא ומשרתים במילואים".