דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס, אמר היום (חמישי) בתכנית "ערב ערב" בכאן 11, כי תגובת צה"ל לחציה המונית של תושבי רצועת עזה לשטח ישראל באירוע "צעדת השיבה" מחר, לא תוגבל אך ורק לאזור מרחב הגדר. הוא הדגיש כי לכוחות בשטח יש את כל הכלים לעמוד במשימה.
"סיימנו בדקות האחרונות הערכת מצב של הרמטכ"ל, ואנחנו משלימים בשעות האחרונות היערכות של הכוחות לכל אורך עוטף עזה", אמר דובר צה"ל. "אנחנו מגיעים עם הרבה מאוד ביטחון ביכולת שלנו, דרוכים, ומוכנים למגוון רחב של תרחישים. אנחנו נעשה הכל כדי שתושבי הדרום והעוטף יחגגו את החג הזה בשקט ובבטחה. המשימה שלנו היא למנוע חציה המונית של הגדר, למנוע פגיעה בתשתיות ביטחוניות, ולמעשה לאפשר להם את שגרת החג".
בנוגע לשאלת תגובת צה"ל נגד מי שיחצה את הגדר, אמר תא"ל מנליס כי "יש הוראות פתיחה באש ברורות שניתנו לכוחות. הרמטכ"ל היה שלוש פעמים בשבוע האחרון בדרום. מי שינסה לפגוע בתשתיות ביטחוניות או לפגוע בגדר ולחצות חציה המונית לשטח ישראל, אנחנו נמנע את התרחיש הזה". הוא הוסיף כי "לכוחות יש את כל הכלים" להבטיח שהתרחיש לא יתקיים.
עם זאת, אמר דובר צה"ל, כי "אם יתפתח שם תרחיש משמעותי של פגיעה בתשתיות ביטחוניות או חציה המונית של הגדר, התגובה לא תיגמר בגדר. העובדה שמחבלי החמאס בוחרים להישאר בעומק רצועת עזה ולשלוח קדימה נשים וילדים בכסות של הפגנה, כדי לפגוע בתשתיות ביטחוניות ולייצר מרחב של אלימות סמוך לגדר, זה מצב שלא מתקבל על הדעת. ואם יתפתח תרחיש כזה, אנחנו נגיב לא רק במרחב הגדר".
על חציית הפלסטינים החמושים כ-20 קילומטרים מעבר לגדר, אמר תא"ל מנליס כי "התחקיר הראשוני הסתיים, המסקנות הראשונות של האירוע הופקו, והן הוזרמו גם לחטיבה הדרומית וגם לחטיבה הצפונית. ראינו כבר תופעות בעבר של פלסטינים שחוצים לישראל עם אמצעי לחימה כדי להעצים את השנים שלהם בכלא הישראלי. אני לא יודע אם זה העניין במקרה הנוכחי".
דובר צה"ל הסביר את הסיבות הרבות לחציית הגדר על ידי פלסטינים, ואמר כי "התופעה שבה פלסטינים מנסים לחצות את הגדר ולהגיע לשטח ישראל, היא תופעה שמתרחשת פעמיים או שלוש בשבוע, מזה שנים ארוכות. היא מתרחשת מפני שהם מעדיפים להיות בכלא הישראלי ולא בשלטון חמאס. ברוב מוחלט של המקרים הם נעצרים על הגדר מיד. כל האירועים שקרו מאז נגמרו על הגדר".