ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי למסור הצהרה בקריה הערב (שני) הנוגעת להתפתחות משמעותית בהסכם הגרעין עם איראן. ראש הממשלה צפוי לנאום ולהציג מידע שנאסף על ידי המוסד, וכולל מידע חדש לגבי תכנית הגרעין האיראנית ופעולות שבוצעו מתחת לרדאר, שעיקרם חתירה ליכולת גרעינית.
לפי מקור ישראלי, עיקר נאומו של נתניהו יהיה באנגלית. מטרת ראש הממשלה היא לשלוח מסר לעולם, לפיו איראן עדיין חותרת לגרעין ומערימה על העולם המערבי - חרף הגבלות ההסכם.
בצהריים התכנס הקבינט המדיני-ביטחוני לדיון חירום, לא מתוכנן. במשך שעה וחצי בקריה בתל אביב. מחר אמור היה הקבינט לערוך סיור בפיקוד העורף, אך הוא בוטל.
בתוך כך, מפלגת יש עתיד החליטה לבטל את הצעת אי האמון שהגישה "לאור המציאות הביטחונית". בהודעה שפרסם יו"ר המפלגה, ח"כ יאיר לפיד, נכתב כי "את הביקורת על הממשלה נשמור לימים אחרים. ביטחון המדינה הוא בראש סדר העדיפויות הלאומי". לפיד אף קרא לכל סיעות האופוזיציה לנהוג באופן דומה.
אתמול נפגש נתניהו עם שר החוץ החדש של ארצות הברית, מייק פומפאו. בסיום הפגישה אמר פומפאו כי אם ארצות הברית לא תוכל לתקן את הסכם הגרעין עם איראן, היא תפרוש ממנו. נתניהו אמר כי הדיון על הסכנה מפני התחמשות איראן בנשק גרעיני והתוקפנות האיראנית האזורית היה משמעותי. "אני מעריך את העמדה של הנשיא ושלך לגבי עצירת איראן מלהשיג נשק גרעיני", אמר נתניהו והוסיף: "אנשים חשבו שההתנהגות של איראן תרוסן, קורה ההיפך. איראן חייבת להיעצר". בנוגע למלחמה בסוריה ציין פומפאו כי "המשטר הברברי של אסד נתמך על ידי איראן", אך הדגיש: "המשימה הראשונה של ארה"ב היא למגר את דאעש".
בשבת התייחס שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף לאיום שהשמיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לפיו אם לא יתוקן הסכם הגרעין עד ה-12 במאי, הוא ישהה את ההקלה בסנקציות עליה. במסיבת עיתונאים יחד עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ושר החוץ הטורקי מבלוט צ'באושולו אמר זריף: "דרישותיו של טראמפ לשנות את הסכם הגרעין אינן מקובלות".
באשר למלחמה בסוריה אמר שר החוץ האיראני כי פלישה חיצונית לעבר סוריה רק תגביר את ההסלמה במדינה. מקבילו הרוסי לברוב אמר כי המתקפה המערבית לפני שבועיים בשטח סוריה "החמירה את המצב במדינה" וכן, "פגמה במאמצים להביא לפתרון מדיני". קודם לכן אמר לברוב כי "הכרחי לסייע לעם והמשטר הסורים להיפטר מהנוכחות הטרוריסטית במדינה". לעומתו אמר זריף: "אף שמדינתנו מתנגדת לשימוש בנשק כימי, אין הם חושבים שראוי לקחת את החוק לידיים ולסבך עוד יותר את הנעשה בסוריה".
בשבוע שעבר הדגיש נתניהו כי ישראל לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני. באירוע לציון 70 שנות עצמאות במרכז בגין, בהשתתפות שגרירים ישראלים וזרים, אמר ראש הממשלה כי יש לבטל את הסכם הגרעין עם טהראן לקראת תאריך היעד שבו טראמפ יצטרך להחליט אם להישאר או לסגת מההסכם.
לדבריו, ההסכם הנוכחי "מספק לאיראן נתיב חופשי למאגר נשק גרעיני. הוא מאפשר, תוך שנים ספורות, העשרה בלתי מוגבלת של אורניום, מרכיב היסוד שנדרש כדי לייצר פצצות גרעין ושום דבר פרט לכך. ההסכם לא מתמודד עם הטילים הבליסטיים שיכולים לשאת את הנשק הזה למדינות רבות. זוהי הסיבה שיש לתקן את ההסכם הזה מיסודו או לדחות אותו בכללותו".
לפני כחודש נפגש ראש הממשלה עם שרי החוץ של גרמניה וצרפת, הייקו מאס וז'אן איב לה דריאן. השיחה ביניהם עסקה בעיקר בנושא הסכם הגרעין עם איראן. נתניהו הבהיר לשניים כי ישנה סבירות גבוהה שנשיא ארצות הברית יפרוש מההסכם ב-12 במאי.