שרים דרשו היום (שני) בישיבת הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית בפרשת המשטרה ותוכנת הריגול. ראש הממשלה נפתלי בנט הודיע שישוחח על כך בערב עם שרי המשפטים וביטחון הפנים. השר עמר בר-לב אמר מצידו בישיבה שהוא לא מתנגד להקמת ועדה ממלכתית.
השר בר-לב אמר בדיון הממשלה: "דברים שפורסמו הבוקר מתייחסים לשנים עברו. הדרך היחידה לחקור זו ועדה מקצועית או ממלכתית, אין לי התנגדות לוועדה ממלכתית. צריך להתייעץ עם ראש הממשלה, שר המשפטים והיועמ"שית החדשה ולהחליט איזו ועדה להקים".
השר זאב אלקין בירך את בר-לב על כך שהודיע שלא יתנגד להקמת ועדת שכזו, והוסיף: "אירוע מסוג זה חייב לזעזע את כולנו ולהיחקר באופן מלא ובלתי תלוי. זה הכרחי לשמירת האמון של הציבור במשטרה ולדמוקרטיה. צריך ועדת חקירה ממלכתית כמו שעשינו בצוללות". גם שר המשפטים סער, שר האוצר ליברמן ושר החוץ לפיד אמרו כי צריך להקים ועדה ממלכתית. לפיד הוסיף בישיבת סיעתו ש"הנחקר הראשון צריך להיות אמיר אוחנה, זה קרה במשמרת שלו".
השרה תמר זנדברג טענה בדיון כי "מן הראוי שאנחנו כממשלה נעצור את מחול השדים, ונודיע על ועדת חקירה ממלכתית, עצמאית, שקופה ובלתי תלויה". אחרי הישיבה פנתה השרה זנדברג פנתה לראש הממשלה בדרישה לאשר בישיבת הממשלה הקרובה החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית: "מדינת ישראל מפירה את זכויות הפרט של אזרחיה בצורה גסה, כאחרונת הדיקטטורות".
השרה פנינה תמנו-שטה הוסיפה בדיון: "מעקב אחרי פעילי מחאה ופגיעה חמורה באזרחים. צריך להקים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו. מדינה חזקה ודמוקרטית צריכה לתקן ולדאוג שרק האנשים הנכונים והערכיים יושבים על ההגה".
השר בר-לב: אקים ועדת בדיקה ממשלתית
בעקבות פרשת המשטרה ותוכנת הריגול, השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, הודיע מוקדם יותר היום על הקמת ועדת בדיקה ממשלתית "שתחקור לעומק את הפגיעה בזכויות האזרחים ובפרטיותם בשנים המדוברות". זאת לאחר בקשת מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יעקב שבתאי, להקים ועדת בדיקה חיצונית בראשות שופט לפרשה.
לדברי בר-לב הבוקר, "ועדת הבדיקה הממשלתית שאני מקים לסוגיית השימוש בטכנולוגיות המעקב על ידי כלל גופי מערכת אכיפת החוק, תהיה בראשות שופט בדימוס. אבקש משר המשפטים להביא לאישור הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת בדיקה ממשלתית לה יוקנו הסמכויות העיקריות של ועדת חקירה ממלכתית לעניין זימון עדים, חקירתם באזהרה ותפיסת מסמכים. תהא רמת בכירותם של המזומנים באותם ימים אשר תהא – מהדרג המדיני, ממערכת המשפט, או ממשטרת ישראל".
ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס גם הוא הבוקר לפרשה ואמר כי "הדברים שהתפרסמו, אם הם נכונים, חמורים מאוד". לדבריו, "הכלי נועד להילחם בטרור ולא לפישינג רחב בקרב אזרחי ישראל ואנשי ציבור. כשתמונה היועצת המשפטית לממשלה החדשה, נתייעץ איתה. יש יתרון שהיא לא מהמערכת, היא לא הייתה שם בשנים המדוברות. לא נשאיר את הציבור בלי מענה. אנחנו מבינים את החומרה של העניין".
המפכ"ל כתב בבקשתו: "לאור הפרסומים האחרונים בדבר הפעלת מערכות טכנולוגיות במשטרת ישראל בשנים שקדמו לכניסתי לתפקיד, ביקשתי הקמת ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה בראשות שופט, שתבחן את הנושא על כל היבטיו וזאת על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרה מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות מאידך. ככל שתמצא הוועדה אי סדרים וכשלים הם יטופלו בהתאם לחוק".
אחרי מי בוצע מעקב?
העיתון "כלכליסט" חשף הבוקר כי מלבד תיקי נתניהו, המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול של חברת NSO כדי לעקוב, בלי צו מבית משפט, אחר ראשי ערים, מנכ"לים של משרדי ממשלה, אנשי עסקים, עיתונאים ופעילים במחאות הנכים ויוצאי אתיופיה.
לפי הדיווח, הרוגלה הושתלה בין השאר בטלפונים של מרים פיירברג ראש עיריית נתניה, מוטי ששון ראש עיריית חולון, קרן טרנר־אייל שניהלה את משרד התחבורה ואת משרד האוצר, ואמי פלמור שהייתה מנכ"לית משרד המשפטים. גם אנשי העסקים רמי לוי וסטלה הנדלר ומנכ"ל חדשות 13 אבירם אלעד היו יעדים של תוכנת הריגול.
התוכנה הושתלה גם בטלפון הרשום על שמו של אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר. "אשכרה זה קרה גם לי, באמת שאני בהלם", כתב בנו של ראש הממשלה לשעבר. "מסתבר שאין שום חשיבות לשטויות האלה, 'כן מעורב בפוליטיקה, לא מעורב', וזה יקרה גם לכם".
המשטרה ותוכנות הריגול | עוד יום
פלמור אמרה בתוכנית "קלמן ליברמן" בכאן רשת ב: "התחושה הפנימית שלי היא שמתחתי יותר מדי ביקורת על המשטרה". בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן הוסיפה: "מעולם לא הסתובבתי בתחושה שאני צריכה למחוק כל התכתבות, ואני מכירה אנשים כאלה, כולל בממשלה, שמקפידים לנקות את הפלאפונים. כתבו לי שהרגזתי את המשטרה יותר מדי. זו חוויה מאוד קשה לקום לידיעה הזו הבוקר. התחושה היא שזה אישי".
האזינו לריאיון עם אמי פלמור
יאיר כץ, בנו של חיים כץ, שלפי הפרסום היה אחד הנעקבים, אמר בשיחה עם כאן חדשות: "הזדעזעתי לגלות שגם אני ברשימת האנשים שהמשטרה התקינה להם תוכנת ריגול. מעבר לפגיעה הקשה בפרטיות והחדירה לחיים האישיים שלי, אני מצר על כך שישנם עובדים רבים ואנשים שחשפו בפניי את המצוקות הפרטיות שלהם ואת החיים האישיים שלהם, והיה לנו שותף בשיחות בדמות חוקר משטרה".
כץ הוסיף: "השקיעו שעות, חודשים ארוכים, בהאזנות, קריאת מיילים והודעות ופעולות נוספות, סרקו אותי במסרקות ברזל ולא מצאו שום דבר. זה לבדו מחזק את העובדה שפעלתי ואמשך לפעול ביושרה ועל פי חוק. על דבר אחד לא אסלח לעולם – על הדפיקה בדלת ב-05:32 בבוקר, מול עיני בנותיי הקטנות".
השרה איילת שקד, שעמדה בראש משרד המשפטים, אמרה הבוקר בתוכנית "הבוקר הזה": "אם הדברים האלה נכונים, זו רעידת אדמה. אלה מעשים חמורים ביותר של המשטרה שמתאימים למשטרים אפלים, בטח לא למדינה דמוקרטית. זה דבר שחייבים לשים לו סוף היום. אסור שדבר כזה יקרה. בנושא הזה אין קואליציה ואופוזיציה. חייבים לבדוק את זה עוד היום. צריך להקים ועדת חקירה חיצונית וצריך שיהיו לה סמכויות. הזדעזעתי, אני לא מאמינה שזאת המדינה שלי".
האזינו לריאיון עם השרה איילת שקד
בתוך כך, צוותי ההגנה של יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו ומשפחת אלוביץ' ביקשו לעצור את הדיונים במשפט שהתחדש הבוקר. השופטים פסקו כי הדיון היום יימשך כרגיל, אך ביטל את הדיון שהיה אמור להתקיים מחר כדי לאפשר לפרקליטות להשיב לטענות על חדירה לטלפונים של עדים. החלטה לגבי הדיון שאמור להתקיים ביום רביעי - תתקבל החלטה בהמשך השבוע.
שלשום פורסם בחדשות השבת בכאן 11 כי מהבדיקה שנעשתה בפרקליטות עד כה בנוגע לשימוש בתוכנות הריגול במשפט נתניהו, נראה שהייתה התנהלות לא תקינה ואף לא חוקית, אך היא אינה משנה את תמונת הראיות בתיק 4000. לפי הבדיקה, התביעה צפויה לטעון כי נראה שהייתה חריגה מהצווים שניתנו, אך לא כזו שהניבה ראיות שהתיק מבוסס עליהן.
האזינו לריאיון עם דובר המשטרה אלי לוי
דסש טהיי-מלס, מפעילי מחאת יוצאי אתיופיה, אמרה בריאיון לאסתי פרז בתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב: "אני זוכרת שבעבר אחד מאנשי המחאה אמר לי שהוא מרגיש שעוקבים אחריו. אני לא העליתי על דעתי שהמשטרה תבצע האזנות סתר נגד אזרחים, אבל עכשיו כל הנקודות מתחברות.
האזינו לריאיון עם דסש טהיי-מלס בכאן רשת ב
"כשהמשטרה מרגישה שהיא השריף והבוס – זו בדיוק התוצאה של אותם דברים. הפעילו כוח מופרז בכל הזדמנות נגד נערים ומפגינים, ועכשיו זו גם אלימות לכל דבר".