פרטים נוספים מהדיון הסוער בוועדת החוץ והביטחון: בכיר בצה"ל אמר לכאן חדשות שחברי כנסת מהקואליציה פנו לשר הביטחון ולנציגי צה"ל נתונים על הסרבנות - אך סורבו מתוך חשש שהמידע יזלוג ואף יגיע לגורמים עוינים, כך פורסם היום (שני) בחדשות הערב בכאן 11. מפקדי צה״ל הביעו בדיון דאגה מפגיעה מתקרבת בכשירות המבצעית. בצה"ל הסבירו כי הם טרם יודעים לאמוד את מספר המתייצבים ואי המתייצבים.
מי שהגיב לדברים הוא ראש אגף המבצעים אלוף עודד בסיוק שאמר בדיון כי "יש מעט מאוד מקרי סרבנות שבהם אתה מוציא צו לאדם והוא לא מגיע, יש מקרים בודדים של אי-התייצבות, של נפקדות, אבל יש הרבה יותר מקרים של הודעה על הפסקת התנדבות". חברי ועדת החוץ והביטחון ביקשו לראות נתונים עד כמה הכשירות נפגעה והם סורבו מחשש להדלפות וכי אותן הדלפות מהדיון המסווג יועברו לגורמים עוינים. ביקורת שיוצאת מחברי הכנסת שהשתתפו בוועדה כי רק עשרה אחוזים מהסקירה של הרמטכ"ל עסקה בצה"ל ורובה נשמעה בדיון הקודם של הוועדה.
בדיון התגלעה מחלוקת לגבי הגדרת היעדרות אנשי המילואים. ח״כ גדי אייזנקוט אמר כי ״זו לא סרבנות, אלא הפסקת התנדבות״. נציגי צה״ל הסבירו לחברי הוועדה כי הם מקיימים שיח עם אנשי המילואים שהצהירו שהם יפסיקו את ההתנדבות במילואים, על מנת לשכנע אותם שלא לממש את ההצהרות שלהם. שר הביטחון גלנט ובכירי צה״ל הטיחו בחברי הכנסת והשרים שתקפו את אנשי המילואים: ״האמירות שמזלזלות באנשי המילואים עושות אפקט הפוך״.
הח"כיות גוטליב וסון הר מלך מהקואליציה תקפו את אלוף עודד בסקיוק, ראש אגף מבצעים וטענו כי "הגישה של צה"ל כלפי הסרבנים מוטעית". חלק מחברי הכנסת מהאופוזיציה קראו לגלנט: שר הביטחון - אתה מנסה למזער את הנזקים שנגרמו, להציג תמונה ורודה יותר. ח"כ מרב מיכאלי אמרה לשר הביטחון גלנט: "אתה ממזער את הפגיעה - גם מול ארה"ב וגם מול הצבא". גלנט השיב: "מה לגבי חוסר האחריות שלך לגנות סרבנות?" מיכאלי השיבה בדומה לאיזנקוט: "זו לא סרבנות".
ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין תא"ל עמית סער אמר בדיון כך על פי משתתפים בו כי "האויבים שלנו מסתכלים על המשבר מקרוב, הם רואים בזה תחילת התפוררות הישראלית". שר הביטחון גלנט הוסיף כי "המתחים הפנימיים מנותחים ונלמדים על ידי אויבנו". לדבריו, "חיזבאללה מחזיק בדעה שיש לו מרחב תמרון יותר גדול מתחת לרף ההסלמה. המתחים הפנימיים מנותחים ונלמדים על ידי אויבנו", אמר גלנט.
ראש אכ"א אלוף יניב עשור התייחס הערב, באירוע של האגף, ללכידות בצה"ל והמשבר שמאיים לפגוע במערך המילואים בצה"ל. "החובה שלנו היא לבנות עוד גשרים ועוד חיבורים", אמר עשור. "הכוח של צה"ל - כולם בשביל כולם".
אלוף עשור התייחס למחאה סביב הרפורמה המשפטית שחלחלה גם לתוך מערך המילואים: "גם בשעות של אי הסכמות, מתחים וכעסים אסור לנפץ את מה שבנינו במשך שנים", אמר עשור. "עלינו להתיצב כאיש אחד לכל משימה, גם שיש מחלוקת ואי הסכמה".
עשור גם התייחס לסרטון המביש שבו לכאורה הוצגו טייסי חיל האוויר שלא סייעו לכוחות הקרקע לאחר שנשאלו אם הם בעד או נגד הרפורמה ואמר: "אין לי ספק שכמו שלחמתי גם גדוד 51 בלבנון השניה, הטייסים המסורים היו איתנו באוויר לחיפוי, באיסוף מודיעין וחילוץ פצועים. כוחנו נמצא באחדותינו. כולנו חייבים לראות מול העיניים את מטרתנו: ביטחון ישראל"