שבת, 7 באוקטובר
נפגעים רבים במתקפת טרור רצחנית בעוטף עזה; מטחי רקטות אל עבר חלקים נרחבים בארץ; צה"ל מודיע על מלחמה נגד חמאס ברצועה; נשיא ארה"ב מתייצב לצד ישראל
סמוך לשעה 6:30 בבוקר החלו להישמע אזעקות ברחבי הארץ - מעוטף עזה ועד גוש דן והשרון. לאחר כחצי שעה נשמעו לראשונה דיווחים על חדירת מחבלים ליישובים, קיבוצים וערים בנגב המערבי. במקביל נמשך ירי הרקטות מעזה ודווח על פגיעות ישירות ביבנה, באשקלון ובמושב סמוך לאשדוד.
(צילום: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
בשעה 7:06 הודיעה לשכתו של שר הביטחון יואב גלנט כי הוא מקבל עדכונים שוטפים על האירוע וכי הוא עושה את דרכו לקריה בתל אביב. דקה לאחר מכן פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה שלפיה נתניהו מעודכן גם הוא בפרטי האירועים ומתכוון לכנס את בכירי מערכת הביטחון בשעות הקרובות. כ-40 דקות מרגע הישמע האזעקות הראשונות הודיע דובר צה"ל כי על הציבור בדרום הארץ ובמרכז להישאר בסמוך למרחבים מוגנים.
בשעה הראשונה לאירועים הודיע מד"א לראשונה על מותה של אזרחית, אישה בת 70 שנהרגה מפגיעת רקטה ביישוב במועצה האזורית גדרות. דקות לאחר מכן שחרר צה"ל הודעה רשמית על חשד לאירוע ביטחוני בעוטף עזה שבגינו מתבקשים תושבי האזור להישאר בבתיהם. ראש הממשלה נתניהו מסר כי הוא עושה את דרכו לקריה, שם יבצע הערכת מצב בהשתתפות כל ראשי מערכת הביטחון. הודעה רשמית על חדירת מחבלים מעזה לשטח ישראל מתפרסמת בשעה 7:38, ודקות לאחר מכן נודע כי מתקיימים חילופי ירי בין המחבלים לכוחות הביטחון.
מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, הכריז על תחילתו של מבצע "מבול אל-אקצא" ואמר: "הזהרנו את האויב בעבר. המתנחלים קיללו את הנביא בתוך חצרות אל-אקצא, תקפו את הנשים ששומרות על המקום וטימאו אותו". בדבריו טען דף כי "המכה הראשונה של המבצע הייתה שיגור של יותר מ-5000 רקטות". דקות לאחר מכן הכריז צה"ל על מצב כוננות מלחמה. דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, מסר כי חמאס עומד מאחורי המתקפה וכי הוא "יישא בתוצאות באחריות לאירועים".
שר הביטחון גלנט אישר גיוס מילואים נרחב והכריז על מצב מיוחד בעורף עד 80 ק"מ מהרצועה. לאורך כל שעות הבוקר נמשכו מטחי הרקטות לעבר חלקים נרחבים בארץ. במקביל התפרסמו ברשתות החברתיות סרטונים ותמונות חסרי תקדים, בהם נראים כלי רכב צה"ליים שנמצאים בידי חמאס בתוך רצועת עזה ומכוניות שבתוכן מחבלים נוסעים בחופשיות ברחובות העיר שדרות.
לקראת השעה 10:00 נודע לראשונה על חשד לאירוע ביטחוני במסיבת טבע גדולה שבה השתתפו צעירים רבים באזור קיבוץ רעים. באותה העת עדכן המרכז הרפואי סורוקה על כ-80 פצועים מכל רחבי הדרום שהגיעו לחדר המיון בדרגות פציעה שונות ומוסר כי חלקם במצב קשה מאוד. הממונה על השגרירות האמריקנית בישראל פרסמה הודעה שלפיה "ארה"ב ניצבת לצדה של ישראל".
מתחם מסיבת הטבע ברעים (צילום: Alexi J. Rosenfeld, Getty Images)
באותן השעות פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס תיעוד ראשון של לוחמיה נכנסים לתחומי ישראל כשהם רכובים על אופנועים. בין תושבי הדרום הופצה הודעה שלפיה מחבלי חמאס מחופשים לחיילי צה"ל דופקים על דלתות בתים וכי עליהם להימנע מלפתוח את הדלתות. לשכת שר הביטחון גלנט פרסמה סרטון שבו אמר לראשונה בקולו כי מדובר במלחמה והודיע כי "ישראל תנצח".
חיל האוויר החל לתקוף מוקדי חמאס בעזה לקראת השעה 11:00 בבוקר. בתקיפה השתתפו עשרות מטוסי קרב והיא התרחשה לכל אורך הרצועה. במקביל הודיע צה"ל כי שם המבצע הוא "חרבות ברזל". אזעקות נשמעו גם באזור נתב"ג וחברות התעופה החלו לבטל טיסות לישראל וממנה. באותו הזמן פרסם ראש הממשלה נתניהו סרטון ראשון שלו מאז החלו האירועים, שבו אמר: "אנחנו במלחמה. לא במבצע ולא בסבבים, אלא במלחמה". הוא אף הודיע כי הורה לבצע גיוס מילואים נרחב ו"להגיב בעוצמה שהאויב לא הכיר".
הריסות ברצועת עזה בעקבות תקיפת חיל האוויר (צילום: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
לקראת שעות הצהריים החלו להתברר ממדי התקיפה, בעיקר ברשתות החברתיות, שם דיווחו תושבים רבים בדרום, שהיו נצורים בממ"דים, כי הם שומעים ירי בלתי פוסק וכי מחבלים נמצאים ליד בתיהם או בתוכם. לקראת השעה 13:00 בצהריים פרסם חמאס תיעוד שבו נראים מחבלי הארגון כשהם לוקחים חיילים בשבי ומעבירים אותם אל תוך הרצועה. דקות לאחר מכן העביר ארגון מד"א סיכום ביניים של האירועים והודיע כי נקבע מותם של 22 ישראלים שנפגעו מירי וכי מאות נפצעו ברחבי הדרום. דיווחים נוספים ממשיכים להגיע מעוטף עזה, שלפיהם מתבצעים חילופי ירי בקיבוצים בארי ומפלסים ובמושב פטיש. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מורה על מצב חירום אזרחי שיוכרז בכל המדינה החל משעות הערב.
הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס לראשונה בשעה 13:45, כשבאותה העת נמשכים ירי הרקטות, חילופי האש בדרום ותקיפות חיל האוויר ברצועה. בג'יהאד האסלאמי מודיעים לראשונה כי הם מחזיקים בשבויים ישראלים. שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין הצהיר: "ארה"ב תבטיח שלישראל יש כל מה שהיא צריכה כדי להגן על עצמה", והנשיא הרצוג הכריז: "ישראל תנקוט כל צעד הכרחי כדי לנטרל את הסכנה". נשיא מצרים א-סיסי פרסם הודעה שלפיה הורה להגביר את ההתקשרויות המצריות כדי למנוע הסלמה נוספת.
(צילום: חיים צח, לע"מ)
בשעות אחר הצהריים חלה עלייה חדה במספר הנפגעים המאומתים, כשהרשויות הודיעו על כמאה ישראלים שנרצחו במתקפות ועל יותר מ-900 שנפצעו, בהם עשרות במצב אנוש. דובר צה"ל אימת לראשונה את הדיווחים על חטופים ושבויי מלחמה בידי חמאס והצהיר: "אין חסינות באף מקום בעזה".
בשעות הערב נורה מטח רקטות כבד על יישובי גוש דן והשפלה, ומספרי הנפגעים התעדכנו שוב: מספר הנרצחים עלה לכ-150, ומספר הפצועים - לכ-1,100. אז גם נודע על התבצרות של מחבלים בתחנת המשטרה בשדרות ובבית באופקים. ראש האופוזיציה לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נפגשו ודנו בפערים ביניהם לגבי תנאי הכניסה לממשלה.
משרד הבריאות הפלסטיני הודיע בשעה 21:00 כי ברצועה נהרגו 232 איש ונפצעו 1,697 כתוצאה מתקיפות חיל האוויר. לפי חברת החשמל בעזה, נותקה אספקת החשמל מישראל לרצועה. שר הביטחון יואב גלנט פרסם הודעה מצולמת נוספת שבה אמר כי "חמאס פתח במתקפת נפשעת שבה לא הבחין בין ילדים, נשים וזקנים ופגע בכולם", והבטיח: "אנחנו נשנה את פני המציאות ברצועה עזה ל-50 שנה קדימה". לקראת השעה 22:00 הודיע צה"ל כי הושגה שליטה במרבית היישובים שאליהם חדרו מחבלים, בהם שדרות, כרם שלום, נתיב העשרה, ניר עוז ואורים. אזרחים רבים חולצו על ידי צה"ל מבארי ומעין השלושה.
(צילום: Samuel Corum/Getty Images)
נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, נשא הצהרה מיוחדת בשעת ערב מאוחרת ובה התייצב לצד ישראל והזהיר מדינות באזור "שלא לחפש הזדמנות לפגוע בישראל עכשיו". ראש הממשלה נתניהו נשא הצהרה גם הוא ואמר: "המלחמה תיקח זמן, ימים קשים לפנינו". בהתייחסות ראשונה שלו לנושא השבויים אמר: "נבוא חשבון עם כל מי שייגע בשערה מראשם של החטופים".
לקראת הלילה הוצפו הרשתות החבריות בתיעודי אימה ממסיבת הטבע "נובה" ברעים, שבהם נראים צעירים נמלטים מירי מחבלים רבים שחדרו לאזור. בשעה 23:20 פרסם דובר צה"ל לראשונה שם של חלל צה"ל במסגרת המלחמה והודיע על מותו של מפקד חטיבת הנח"ל, אל"מ יהונתן שטיינברג, שנהרג בהיתקלות עם מחבלים סמוך לכרם שלום. במקביל פרסם קיבוץ נתיב העשרה את שמותיהם של 18 תושבי הקיבוץ, בהם שלושה בני משפחה אחת, שנרצחו בידי מחבלים.
לקראת חצות דווח כי תקיפות חיל האוויר בעזה נמשכות, וכי כלי טיס של צה"ל תקפו עמדות שיגור, מפקדות מבצעיות וחוליות מחבלים.
מספרי הנפגעים הידועים: 300 נרצחים • 1,590 פצועים • מספר חטופים לא ידוע
יום ראשון, 8 באוקטובר
ממדי הזוועה ביישובי העוטף מתחילים להתברר; היתקלויות עם מחבלים בדרום וירי חיזבאללה לצפון; מטחי הרקטות מעזה נמשכים ללא הפסקה; משפחות החטופים והנעדרים מקיימים מסיבת עיתונאים
בבוקר היום השני ללחימה פורסם כי הקבינט המדיני-ביטחוני החליט "להביא להשמדת היכולות השלטוניות והצבאיות של חמאס". בתום הדיון בקבינט אמר ראש הממשלה נתניהו: "אנו יוצאים למלחמה ארוכה וקשה שנכפתה עלינו על ידי מתקפה רצחנית של חמאס". נתניהו הודיע כי השלב הראשון של הלחימה, שבמסגרתו חוסלו רוב כוחות האויב שחדרו לישראל, נמצא בשלבי סיום. עוד הוסיף כי התקיפות ברצועה יימשכו "ללא סייג וללא הפוגה" עד להשגת היעדים.
אחרי שעות ארוכות הצליחו כוחות משטרה וימ"מ לחלץ ללא פגע את הזוג שהוחזק כבני ערובה בדירה באופקים. המחבלים שהיו במקום חוסלו. גם בתחנת המשטרה בשדרות, שבה התבצרו כעשרה מחבלים, הושגה שליטה לקראת שעות הבוקר. לאורך שעות הלילה נמשך ירי הרקטות לעבר יישובי הדרום.
תחנת המשטרה בשדרות (צילום: Photo by Amir Levy/Getty Images)
בקיבוץ בארי, שם התחילו להבין את גודל האסון, אמרו תושבים כי לא ברור אם האירוע הסתיים: "אנחנו לא מצליחים לקבל שום אינפורמציה, וגם הצבא לא יודע. אין לנו מידע על מי שחולץ ולאן". במדינות רבות בעולם הביעו גורמים רשמיים תמיכה בישראל. דגל ישראל הואר על בניין האיחוד האירופי, ומושלת מדינת ניו יורק אמרה: "אנחנו עם ישראל, היום ובכל יום". בטורונטו שבקנדה הניפו תושבים ממוצא פלסטיני דגלי פלסטין והביעו תמיכה בארגון חמאס ובמעשיו.
בגזרת הצפון בוצע ירי מרגמות משטח לבנון לעבר ישראל באזור הר דב, וצה"ל השיב באש מהאוויר. כשעה לאחר מכן קיבל ארגון חיזבאללה אחריות על הירי. קרוב לשעה 8:00 בבוקר פרסם צה"ל את שמותיהם של 26 חללים שמשפחותיהם קיבלו הודעה על נופלם. המשטרה פרסמה גם היא שמות של 30 שוטרים שנפלו בלחימה עם מחבלים. ישראלים רבים ואזרחים זרים פרסמו ברשתות החברתיות את תמונות יקיריהם שהוגדרו נעדרים.
לכל אורך הבוקר נמשכו מטחי הרקטות מעזה ללא הפוגה. פגיעות ישירות דווחו בעיר שדרות. באלכסנדריה שבמצרים פתח באש שוטר מצרי לעבר קבוצת תיירים מישראל והביא למותם של שני ישראלים.
כוחות צה"ל חיסלו מחבלים בקיבוץ מגן לאחר קרב שכלל גם שימוש בטנקים צה"ליים. בבארי וכפר עזה נמשכו הקרבות. תושבי יישובים רבים בדרום דיווחו כי קיבלו התרעות להסתגר בבתים בשל חדירת מחבלים לתוך היישובים. משרד החינוך הודיע על הארכת ביטול הלימודים ליומיים נוספים בכל מסגרות החינוך ברחבי הארץ, ופתיחת שנת הלימודים האקדמית נדחתה.
(צילום: Saeed Qaq/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
אחרי שנה וחצי בהן לא היה התפקיד מאויש מינה ראש הממשלה נתניהו את תא"ל במיל' גל הירש למתאם השבויים והנעדרים. במישור הפוליטי נמשכו כל העת התייעצויות ודיונים, והנשיא הרצוג קרא: "זו העת לממשלת חירום". לקבינט המדיני-ביטחוני נמסרה הערכה שלפיה הלחימה תימשך שבועות.
יוזמות אזרחיות רבות החלו להתפרסם ברשתות: תושבים ברחבי הארץ פתחו את בתיהם למשפחות מהדרום, מרכזי איסוף למזון, ציוד לחימה ומוצרים חיוניים הוקמו במקומות רבים, ובעלי מקצוע רבים החלו להציע סיוע בהתנדבות לנפגעי האירועים הרבים. המטה ללוחמה בטרור קרא לישראלים לעזוב מדינות שחלה עליהן אזהרת מסע והדגיש כי יש להתפנות מסיני וממצרים כולה בהקדם.
בשעות הערב קיימו משפחות הנעדרים והשבויים מסיבת עיתונאים שבה דרשו מהממשלה לעדכן את מצבם של קרוביהם. "לא קיבלנו פסיק של מידע - לא מהמשטרה, לא מבתי החולים, שום דבר", אמרו.
(צילום: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images)
סמוך לשעה 21:00 החלו טנקים צה"ליים לפעול ברחבי שדרות, לאחר שנודע על חשד לחדירת מחבלים לעיר. ארגון זק"א הודיע כי בשטח מסיבת הטבע ברעים נאספו יותר מ-250 גופות, וכי המספר אינו סופי. זיאד נאחלה, מנהיג הג'יהאד האסלאמי, הצהיר כי בידי הארגון יותר מ-30 שבויים. זמן קצר לאחר מכן הודיע חמאס: "בידינו יותר ממאה ישראלים".
עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי קציני משמרות המהפכה של איראן עבדו עם חמאס מאז אוגוסט כדי לתכנן את הפלישה מהאווירה, היבשה והיום. על פי הדיווח, פרטי המבצע שוכללו במהלך כמה פגישות בביירות, שבהן השתתפו קציני משמרות המהפכה ונציגי ארבע קבוצות מיליטנטיות הנתמכות על איראן - בהן חמאס וחיזבאללה.
מחבלי חמאס הוסיפו לנסות ולחדור לשטח ישראל. חלק מניסיונות החדירה סוכלו על ידי כוחות צה"ל באוויר, ביבשה וגם בים - שם לוחמי שייטת 13 לקחו בשבי את סגן מפקד החטיבה בדרומית בכוח הימי של חמאס.
מספרי הנפגעים הידועים: 700 נרצחים • 2,315 פצועים • עשרות חטופים
יום שני, 9 באוקטובר
צה"ל מחסל בכירים ומשמיד מטרות ברצועה; עדכונים רשמיים על חטופים שנמצאים בידי חמאס; קריאות להקמת ממשלת חירום לאומית; דיווחים על מידע מודיעיני מוקדם שהעבירו המצרים לישראל
התקיפות ברצועת עזה נמשכו לאורך הלילה, ובמסגרתן תקף חיל האוויר את ביתו של מפקד בזרוע הצבאית של חמאס, אבו עלי אלבוריים, בעיירה בני סוהיילה שבחאן יונס. דובר צה"ל מסר כי עשרות מטוסי קרב תקפו מטרות רבות ברחבי שכונת אל פורקן, שלדבריו שימשה קן טרור עבור חמאס ויצאו ממנה פעולות רבות נגד ישראל. בשעות הבוקר של היום השלישי ללחימה תקפו כלי טיס של צה"ל מחסן אמצעי לחימה ופיר כניסה למנהרת טרור תת קרקעית ברצועה. בנוסף הותקפה מפקדה מבצעית של הג'יהאד האסלאמי בשכונת זייתון ומפקדה נוספת של חמאס בחאן יונס.
מהערכה שבוצעה בצה"ל עלה כי ביום הראשון ללחימה חדרו לישראל בין 800 לאלף מחבלים מכ-80 פרצות בגדר. על פי ההערכה תקפו המחבלים 20 יישובים ו-11 בסיסי צה"ל. בעוטף עזה נמשכו היתקלויות של כוחות הביטחון עם מחבלים, בין היתר בקיבוץ בארי, חולית, כפר עזה, ניר עוז, נירים, עלומים ובצומת גבים. מפקד שלדג סיפר על הלחימה בעוטף: "אנחנו נלחמים מבית לבית. אני רואה את הקטסטרופה בעיניים".
בהצהרת דובר צה"ל נאמר כי מדובר ב"אירוע הטרור הגדול ביותר שחוותה מדינת ישראל". תא"ל הגרי אמר כי לעבר ישראל שוגרו עד אותה העת כ-4,000 רקטות. "אנחנו בשליטה ביישובים, אך יכול להיות שעדיין יש מחבלים במרחב", אמר. כשנשאל על אפשרות של כניסה קרקעית לרצועת עזה ענה כי "כל האפשרויות נמצאות על השולחן".
במרחב הצפוני התקבל בשעות הצהריים דיווח על חדירה של חמישה מחבלים לשטח ישראל מלבנון. חילופי אש התקיימו בין כוחות צה"ל לבין המחבלים בתוך ערב אל-ערמשה לאחר שהמחבלים פרצו מעבר בטיחות בגדר. כמה מהמחבלים חוסלו וכמה מהם חזרו לשטח לבנון. בנוסף, מערכות ההגנה הישראליות זיהו שני שיגורים של פצצות מרגמה לעבר שטח ישראל. אחת מפצצות המרגמה נחתה בשטח לבנון.
הריסות בעזה אחרי תקיפת חיל האוויר (צילום: Ahmad Hasaballah/Getty Images)
לקראת שעות הערב הודיע צה"ל כי במהלך תקיפה שארכה כמה שעות הותקפו כ-130 מטרות על ידי עשרות מטוסי חיל האוויר בבית חאנון, סג'עיה, אל פורקן ורימאל. בסיכום ביניים של שלושת ימי המלחמה הראשונים מסר צה"ל כי 1,707 מטרות ברצועה הותקפו.
בביקור בבור השליטה של חיל האוויר אמר שר הביטחון גלנט כי "זו מלחמה על עתידנו" וכי "גביית מחיר כבד מהאויב היא תנאי הכרחי לקיומנו באזור". עוד אמר שר הביטחון כי היעד המרכזי של הלחימה הוא חיסול של כל מטרות חמאס. בשעות הערב הודיע דובר צה"ל כי הצבא הגיע לשליטה באזור עוטף עזה. לדבריו מרבית התושבים פונו, ומשפחות בודדות בחרו להישאר באזור. עוד אמר כי הסתיימה חדירה המחבלים דרך הגדר מעזה לישראל.
לראשונה החלו עדכונים רשמיים על חטופים הנמצאים בשבי חמאס בעזה. מקורות דיווחו לסוכנות הידיעות רויטרס כי חמאס מוכן לקיים שיחות לשחרור נשים וילדים ישראלים תמורת 36 נשים וילדים הכלואים בבתי הכלא בישראל ברקע הדיווחים על מגעים להסכם חילופי שבויים, בישראל הבהירו כי הם מסרבים למשא ומתן. גורם מדיני אמר כי כל משא ומתן שמתקיים, מתקיים ללא הצד הישראלי.
תפילת תמיכה בישראל ביוסטון, טקסס (צילום: Jon Shapley/Houston Chronicle via Getty Images)
הממונה על החטופים והנעדרים, גל הירש, אמר כי "יש מספר גדול של פצועים, נעדרים וחטופים המוחזקים בידי האויב". יו"ר מפלגת רע"מ מנסור עבאס פנה באופן ישיר להנהגת חמאס וקרא לשחרר את השבויים. "אני קורא להנהגת כל הפלגים הפלסטיניים להוכיח עמדה אנושית וערכית המשקפת את ערכי האסלאם ולשחרר לאלתר את כל החטופים", אמר.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' קרא לנתניהו ולגנץ להיפגש מיד ולסכם על הקמת ממשלת חירום לאומית. נציגים של ראש הממשלה ושל יו"ר המחנה הממלכתי נפגשו ודנו באפשרות לצירוף הסיעה לממשלה. יו"ר האופוזיציה לפיד קיבל עדכון ביטחוני מנתניהו וממזכירו הצבאי, ובשיחתם לא עלתה סוגיית ממשלת האחדות.
ראש הממשלה נשא הצהרה בשידור חי ואמר כי "עלינו לטהר את היישובים, להדוף כל כניסה לשטחנו ולעבור להתקפה מסיבית נגד חמאס". בהצהרתו קרא גם להקים ממשלת חירום לאומית ואיים על חמאס: "בסיומה של המערכה כל אויבינו יידעו שזו הייתה טעות איומה לתקוף את ישראל", אמר.
הבית הלבן הואר בצבעי דגל ישראל (צילום: Photo by Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images)
בעולם הוסיפו להתבונן בדאגה במתרחש באזור. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה את מתקפת חמאס על ישראל וכן את חטיפת השבויים. האיחוד האירופי הקפיא כספי סיוע בשווי כ-700 מיליון אירו שיועדו לפלסטינים והורה על בחינתם מחדש. בארצות הברית הודיע הנשיא ביידן כי 11 אמריקנים נהרגו בהתקפת חמאס וכי הארגון ככל הנראה מחזיק בידיו גם אזרחי ארצות הברית. "נשלח ציוד ונשתף במודיעין", אמר ביידן. בהמשך לכך הודיעה ארצות הברית כי תשלח לאזור יותר מ-20 מטוסי קרב מתקדמים שיגיעו תוך ימים ספורים.
בפרסום שעורר סערה, סוכנות הידיעות AP דיווחה כי גורם מודיעיני מצרי מסר לה כי ישראל הוזהרה על ידי מצרים על "משהו גדול" שעומד להתרחש בגבול עזה. לדברי הגורם המודיעיני, גורמים ישראליים התמקדו במצב הביטחוני ביהודה ושומרון והמעיטו בערכו של האיום מעזה. בלשכת ראש הממשלה נתניהו הכחישו את הדיווח.
בעוטף עזה ובשדרות נמשך ירי הרקטות וגרם להרוגים ופצועים ישראלים. שריפות פרצו כתוצאה מנפילות באשקלון ובשדרות. נתניהו שוחח עם ראשי הרשויות בדרום ואמר: "רק התחלנו - מה שחמאס יעבור יהיה קשה ונורא. זה ייקח זמן ודרושה עמידה חזקה בימים הקרובים. המדינה תהפוך כל אבן כדי לסייע לכם".
גם לעבר גוש דן, ירושלים והשרון נורו רקטות. בשל חשש לאירוע ביטחוני בצפון קיבלו תושבי הגליל המערבי הנחייה להיכנס למרחבים המוגנים.
ח"כ לשעבר חיים ילין, שכיהן גם כראש המועצה האזורית אשכול, סיפר בדמעות בכאן רשת ב על הטבח ביישובי עוטף עזה ואמר כי "אין בשפה העברית את המילים לתאר את הזוועה".
ארגון זק"א הודיע כי בקיבוץ בארי אותרו 108 גופות. בכיר במשרד לשירותי דת אמר כי "תהליך זיהוי החללים עלול להימשך יותר משבוע". סרטונים הממחישים את גודל האסון במסיבה ברעים פורסמו.
מעבר לגבול, סוכנות אונר"א של הפליטים הפלסטינים בעזה דיווחה כי 74 אלף פלסטינים עזבו את בתיהם ומצאו מקלט בבתי הספר של הארגון. שר הביטחון גלנט אמר כי הורה להטיל מצור מוחלט על הרצועה. "לא יהיה חשמל, לא יהיה מזון, לא יהיה דלק והכול יהיה סגור. אנחנו נלחמים בחיות אדם ואנחנו נוהגים בהתאם", אמר. בנוסף, שר האנרגיה ישראל כ"ץ הנחה לנתק את כלל צינורות אספקת המים מישראל לרצועה. משרד הבריאות הפלסטיני עדכן כי מניין ההרוגים ברצועת עזה עומד על 560 וכי 2,900 פלסטינים נפצעו בתקיפות חיל האוויר.
מספרי הנפגעים הידועים: 900 נרצחים • 2,741 פצועים • עשרות חטופים
יום שלישי, 10 באוקטובר
אזרחי ישראל מתגייסים למאמץ המלחמתי ולמען תושבים שפונו; כוחות הביטחון ממשיכים לחסל מחבלים שמתחבאים בדרום; ירי רקטות לעבר הדרום, המרכז, ירושלים ועמק חפר
בבוקר היום הרביעי ללחימה, אחרי שלוש יממות במחבוא, אותרו וחולצו בחיים 30 נעדרים שהתחבאו בקיבוץ עין השלושה. דובר זק"א, מוטי בוקצ'ין, תיאר את פינוי הגופות מהקיבוצים באזור: "הלוחמים סרקו והמתנדבים ואני ערנו בית-בית, הוצאנו נרצחים - ילדים, בוגרים וקשישים. כביש 232 של מתחם המסיבה היה עמוס במאות אנשים שנרצחו בדם קר בתוך הרכבים שלהם".
בערי ישראל עמדו אלפי אזרחים בתור כדי לתרום דם. תורי ענק של מתנדבים השתרכו בכניסה למתחם אקספו בתל אביב, שם עסקו בשינוע ציוד ללוחמים. משרד החינוך הודיע כי גם בימים הבאים לא יתקיימו לימודים בכל הארץ.
ירי רקטות מעזה לישראל (צילום: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
מאות אזעקות נשמעו לאורך היום בדרום הארץ, במרכזה, באזור ירושלים והשומרון ואפילו באזור עמק חפר. לראשונה מאז פרוץ המלחמה, פצצות מרגמה נורו לדרום הגולן מסוריה. בתגובה לשיגור הפצמ"רים תקף צה"ל את מקור הירי וגורם ביטחוני אמר: "אנחנו רואים את צבא סוריה כאחראי למה שקורה בשטחו". בנוסף תקף צה"ל בירי טנקים שתי עמדות תצפית של חיזבאללה בלבנון.
דובר צה"ל אמר כי לראשונה לא בוצעה במהלך הלילה חדירת מחבלים לתחומי ישראל וכי צה"ל תקף יותר מ-200 יעדי בחאן יונס ובשכונת רימאל. עוד הודיע צה"ל כי 123 חיילי צה"ל נפלו וכי 50 משפחות חטופים עודכנו. הממשלה אישרה גיוס של עד 360 אלף חיילי מילואים.
בהיתקלויות נוספות באזור הדרום - בסעד, במפלסים ובשדרות - המשיכו כוחות הביטחון לחסל מחבלים שעדיין נותרו בתחומי ישראל. כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי חברה הלשכה המדינית של חמאס, זכריא אבו מעמר מחאן יונס, נהרג בתקיפות צה"ל. עוד חיסל צה"ל את שר הכלכלה של חמאס ואת ראש משרד היחסים הלאומיים של הארגון.
שר המשפטים יריב לוין הביע את תמיכתו בהכנסת סיעת המחנה הממלכתי לממשלה ואמר: "נדרשת הקמת ממשלת חירום לאומית באופן מידי ואני עושה מאמץ גדול כדי שזה יקרה". בכירים בליכוד שלא הזדהו בשמם מתחו ביקורת על נתניהו בשל העיכוב בהקמת ממשלת החירום ואמרו כי "זה היה צריך לקרות זמן". מפלגת הליכוד הרשמית מסרה כי ראשי הקואליציה תמכו פה אחד בהקמת ממשלת חירום והסמיכו את ראש הממשלה לפעול להקמתה. בציוץ בטוויטר הביע השר לביטחון לאומי בן גביר תמיכה פומבית במהלך: "אני בעד אחדות, אני בעד ממשלת חירום. צריך להכניס את כל מי שרוצה למוטט את שלטון חמאס". על אף התבטאויות אלה, פגישת נתניהו וגנץ שהייתה אמורה להתקיים באותו ערב נדחתה ליום למחרת.
חיילי מילואים בכפר עזה (צילום: Photo by Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)
בעולם הוסיפו להביע דאגה לנוכח המלחמה. יו"ר המטות המשולבים של ארצות הברית, גנרל צ'ארלס בראון, הזהיר את איראן שלא תיכנס לעימות. במענה לשאלה מה המסר שלו לאיראן הוא ענה - "שלא תתערב", והוסיף: "אנחנו לא רוצים שהעימות יתרחב". שר החוץ האמריקני בלינקן חזר שוב על עמדתו שלפיה לישראל הזכות להגן על אזרחיה מפני התקיפות ולשחרר את בני הערובה, וגורמים במשרד ההגנה אמרו כי הם פועלים לספק לישראל תחמושת נחוצה מסוגים שונים מהר ככל האפשר.
נשיא איראן חמינאי הכחיש קשר למתקפת חמאס אך הכריז כי איראן "גאה בעם הפלסטיני". עוד אמר כי "ישראל הביאה את האסון על עצמה". נשיא רוסיה פוטין האשים את ארצות הברית במתרחש: "זו דוגמה בולטת לכישלון המדיניות האמריקנית במזרח התיכון. ארצות הברית הפעילה לחץ על שני הצדדים, תוך התעלמות מהאינטרסים של העם הפלסטיני", אמר.
משרד החוץ של אוסטרליה הודיע כי יש חשש ששלושה מאזרחי המדינה נחטפו לעזה ומוחזקים על ידי חמאס. צרפת הודיעה כי 13 מאזרחיה נחטפו, בהם ילדה בת 12. דנמרק ושוודיה הודיעה על הפסקת כספי סיוע לפלסטינים בשל האירועים.
משרד הבריאות בעזה אמר כי מספר ההרוגים ברצועים עומד על כ-700. בריאיון בערוץ אל-ג'זירה אמר דובר המשרד כי בעקבות התקיפות בצפון הרצועה יצא בית החולים בבית חאנון מכלל פעילות.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,000 נרצחים • 2,900 פצועים • 50 חטופים
יום רביעי, 11 באוקטובר
מספר רשמי ראשון של חטופים מאומתים; מאמצים לזיהוי הגופות הרבות; משבר חשמל בעזה
בפתח היום החמישי ללחימה תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר יותר מ-70 מטרות באזור דרג' תופאח, ששימש, על פי דובר צה"ל, כ"קן טרור עבור חמאס". סוכנות הידיעות הפלסטינית דיווחה כי צה"ל תקף גם את בית אביו של ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף. על פי הדיווח בתקיפה נהרגו ארבעה בני אדם, בהם אחיו של דף. בנוסף תקף צה"ל גם את האוניברסיטה האסלאמית בעזה, ששימשה מוסד הדרכה לפיתוח וייצור אמצעי לחימה.
גופות מחבלים שחוסלו בקיבוץ בארי (צילום: Photo by Baz Ratner for The Washington Post via Getty Images)
דובר צה"ל מסר כי חמאס איבד את השליטה בעוטף עזה אך הוסיף כי נותרו מחבלים בשטח. משטרת ישראל מסרה כי יותר ממאה מחבלי חמאס חיים נמצאים בידי ישראל ומשרד החוץ הודיע כי אחד מהמחבלים שחדרו לארץ השאיר דגל של ארגון דאעש באחד הקיבוצים.
כ-800 גופות אזרחים נאספו במחנה שורה שברמלה, שבו התבצע הליך זיהויין על ידי המשטרה, צה"ל וזק"א. המשטרה מסרה כי "הגופות חוללו וכי מצבן מאט את תהליך הזיהוי". הרב הראשי הצבאי, תא"ל הרב איל קרים פסק כי עבודות זיהוי החללים יימשכו גם בשבת.
מתאם השבויים והנעדרים אמר כי אומתה חטיפתם של 81 ישראלים וכי הודעה הועברו למשפחותיהם. בתוך כך, בנק ישראל זיהה תופעה של שימוש בכרטיסי אשראי של חטופים ומסר כי נחסמה הגישה לכרטיסים.
תחנת הכוח בעזה הפסיקה לפעול בשל סיום מלאי הסולר ברצועה ועזה כולה נותרה ללא אספקת חשמל סדיר. משרד הבריאות בעזה מסר כי שירותי הרפואה סובלים ממחסור חמור וכי בתי החולים נמצאים על סף סיום התרופות והציוד הרפואי.
לפי דיווח של ערוץ אל-ערביה הסעודי, מצרים הציעה להביא לרגיעה או להפסקת אש למשך שש שעות כדי להכניס סיוע הומניטרי לרצועת עזה. דובר המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית אמר כי מתקיימים דיונים עם ישראל ומצרים לגבי מסדרון בטוח ליציאת זרים מעזה וכניסת סיוע אליה. בנוסף, ארצות הברית הודיעה כי לפחות 22 מאזרחיה נרצחו במתקפת הטרור של חמאס. הנשיא ביידן נשא הצהרה ובה אמר כי "תקיפת חמאס - היום הקטלני ביותר לעם היהודי מאז השואה" וכן הדגיש כי אמר לראש הממשלה נתניהו כי מצופה מישראל לפעול לפי חוקי המלחמה.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,200 נרצחים • 3,268 פצועים • 81 חטופים
יום חמישי, 12 באוקטובר
נמלי התעופה הבינלאומיים בסוריה מושבתים; שר החוץ האמריקני בביקור תמיכה בישראל; ממשלת החירום מושבעת ומוקם קבינט מלחמה מצומצם
בליל היום השישי ללחימה הודיע משרד הבריאות בעזה על 51 הרוגים כתוצאה מתקיפות צה"ל בשכונות בצפון הרצועה. חמאס מסר כי בנוסף הותקפה דירתו של אחמד סינוואר, אחיו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר, במערב חאן יונס. הפלסטינים דיווחו על תקיפות בלתי פוסקות מהאוויר בכל רחבי הרצועה, כולל כלפי מגדלים שונים בעיר עזה. עוד דווח על תקיפות של חיל הים הישראלי לאורך החוף ועל תקיפות נוספות בבית לאהיא שבצפון הרצועה וברפיח שבדרום.
בתקיפה שיוחסה לצה"ל בסוריה הופצצו נמלי התעופה הבינלאומיים בחלב ובדשק וכתוצאה מכך יצאו מכלל שימוש.
בלינקן ונתניהו (צילום: GPO - Handout/Anadolu via Getty Images)
שר החוץ האמריקני בלינקן הגיע לביקור תמיכה בישראל ונשא נאום מרגש שבו אזכר את סבו, ניצול שואה ששרד מחנות ריכוז. "אני מבין המראה של חמאס טובח ביהודים", אמר. במהלך ביקורו נפגש השר עם משפחות נעדים בעלי אזרחות אמריקנית. בהצהרה לתקשורת עם בלינקן אמר ראש הממשלה נתניהו כי הביקור הוא "דוגמה מוחשית נוספת לתמיכה של ארצות הברית". בתוך כך, נושאת המטוסים ג'ראלד פורד יצאה לדרכה לישראל. על נושאת המטוסים הוצבו בין היתר כ-4,500 חיילים, יותר מ-75 מטוסי קרב, שני משגרי טילים נגד מטוסים ושלוש מערכות הגנה אקטיביות מבוססות תותחים. זאת, על אף שארצות הברית הודיעה כי אין בכוונתה לדרוך בשטחי ישראל ולהתערב בלחימה.
במהלך נאום מול שרי ההגנה של נאט"ו הציג שר הביטחון גלנט סרטון לא מצונזר של זוועות הטבח שביצע חמאס, שכלל עריפת ראשי חיילים, שריפת אזרחים והתעללות בחטופים. "אירועים כמו שראינו בשבת לא קרו לעם היהודי מאז שנת 1945", אמר גלנט.
בפיקוד המרכז הודיעו כי המרחב תוגבר בכוחות לוחמים רבים בכל הגזרות. כוחות צה"ל נכנסו לעיר ג'נין, שם בוצעו חילופי אש.
כניסה לבית בקיבוץ בארי (צילום: Photo by Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)
באשר לשאלות המודיעיניות אמר דובר צה"ל כי בשעות שלפני המתקפה לא היה בידי הצבא מידע על עוצמתה והוסיף כי הדברים יתוחקרו בעתיד. הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, אמר כי "צה"ל אחראי לביטחון המדינה ואזרחיה, ובשבת בבוקר לא עמדנו בזה". ראש הממשלה נתניהו הכחיש כי קיבל מידע מודיעני טרם התקיפה ואמר: "עודכנתי רק בשעה 06:29 על פרוץ הקרבות - ולא לפני כן". גם שר הביטחון גלנט אמר כי עודכן בפרטים השנים רק עם תחילת המתקפה.
דובר חמאס, סלאח אל-עארורי התגאה במתקפת הפתע של הארגון ואמר כי "1,200 לוחמי אל-קסאם השתלטו על אוגדת עזה תוך פחות משלוש שעות". מפקד חיל האוויר איים: "יש לנו רשימה של כל מי שהשתתף בפשעים הנתעבים ונגיע לכולם".
בעוטף עזה ובכל אזור הנגב המערבי נמשך ירי הטילים והביא לפציעתם של חמישה בני אדם בשדרות. זק"א עדכן כי בבארי ובכפר עזה פונו כמעט כל הגופות וכי הארגון מחכה להתקדמות הצבא בפיצוץ ונטרול הקיבוצים שטרם הגיעו אליהם, מכיוון שנמצאו כמה בתים ממולכדים שהיוו סכנה למתנדבים.
לפי ניתוח שערך עיתון הוושינגטון פוסט באמצעות סרטונים החטופים שפורסמו, זוהו בוודאות 64 חטופים שתועדו בתוך רצועת עזה. מהתחקיר עלה כי בין החטופים 49 אזרחים, בהם תשעה ילדים, ו-11 חיילים.
ממשלת החירום הושבעה וחמישה חברי כנסת מסיעת המחנה הממלכתי מונו לשרים, בראשם יו"ר המפלגה בני גנץ והרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, שצורפו לקבינט המלחמה המצומצם. בהשבעת הממשלה אמר ראש הממשלה נתניהו: "זוהי מלחמה על הבית והיא חייבת להסתיים בניצחון מוחלט". ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שסירב להצטרף לממשלה, אמר כי "הוקם פה מבנה שלא יוכל לעבוד ורק יוסיף לבלגן. במקום קבינט אחד יהיו שניים - שכבר עכשיו מסוכסכים ביניהם". עוד אמר כי "בקבינט המצומצם לנתניהו יש רוב אוטומטי. גנץ ואיזנקוט יוכלו רק לתת עצות, אבל נתניהו לא יקשיב. מי שגרם לכישלון לא יכול לתקן אותו".
כיכר דיזנגוף בתל אביב (צילום: Amir Levy/Getty Images)
שרת ההסברה גלית דיסטל אטבריאן הסבירה כי משרדה נותר למעשה ללא סמכויות ולכן התפטרה מתפקידה. שרי הממשלה אישרו במשאל טלפוני את התוכנית לפינוי תושבי העוטף ואת המענקים לתושבים.
יותר מ-338 אלף מתושבי רצועת עזה נטשו את ביתם. משרד הבריאות בעזה מסר כי ברצועה נהרגו 1,200 בני אדם וכ-5,600 נפצעו כתוצאה מתקיפות חיל האוויר. שר האנרגיה ישראל כ"ץ צייץ בטוויטר: "סיוע הומניטרי לעזה? אף מתג חשמל לא יורם, שיבר מים לא ייפתח ומשאית דלק לא תיכנס עד להשבת החטופים הישראלים הביתה". הנהגת חמאס קראה לכלל תומכי הארגון בעולם לקיים יום זעם ובמסגרתו לפגוע בישראלים וביהודים ברחבי העולם.
ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן גינה באופן רפה את מתקפת הטרור של חמאס בפגישה בירדן עם המלך עבדאללה. "אנחנו מגנים את ההתנהגות שנוגעת לרצח אזרחים או להתעללות באזרחים משני הצדדים, מכיוון שהיא מנוגדת למוסר, לדת, ולחוק הבינלאומי". אבו מאזן אף קרא לשחרר את האזרחים השבויים.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,300 פצועים • 81 חטופים
יום שישי, 13 באוקטובר
ישראל קוראת לתושבי צפון הרצועה לנוע דרומה; הירי הרקטי נמשך; צה"ל תוקף בעזה ובלבנון
ביום השביעי ללחימה הודיע צה"ל לכל תושבי צפון רצועת עזה, כמיליון ומאה אלף בני אדם, שעליהם להתפנות מבתיהם אל דרום הרצועה בתוך 24 שעות. האו"ם מסר כי פינוי כזה לא אפשרי ללא השלכות הומניטריות הרסניות וקרא לבטל את ההוראה. עזתים רבים תועדו כשהם מתפנים מבתיהם ונעים דרומה.
דובר צה"ל הודיע כי הצבא מתכונן לשלב הבא בלחימה. "צה"ל ערוך בכל המזרח התיכון והוא יפעל בכל מקום שיש בו אינטרס ישראלי", אמר. עוד הודיע צה"ל כי מחזור גיוס נובמבר נדחה לאור המצב הביטחוני. כלי טיס של חיל האוויר תקפו עשרות עמדות חירום של ארגון הטרור חמאס לשיגור כטב"מים, שנבנו בתוך ועל גגות בתיהם של תושבי רצועת עזה. בצפון תקף צה"ל מטרות של חיזבאללה בלבנון באמצעות כטב"מים.
הירי הרקטי נמשך לאזורים נרחבים בארץ. חמש פגיעות ישירות זוהו בשדרות ושתיים ברחובות. לא היו נפגעים כתוצאה מהירי. תחנות הרכבת הקלה התת קרקעיות בגוש דן נפתחו על מנת לשמש כמקלטים בעת חירום.
נתניהו ושר ההגנה אוסטין (צילום: Chad J. McNeeley/Anadolu via Getty Images)
ראש הממשלה נתניהו נפגש עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין בקריה בתל אביב. אוסטין אמר בפתח הפגישה: "יש לכם את הגב שלנו. ראינו את המעשים המזוויעים של חמאס. אני מכיר את דאעש היטב, וזה גרוע ממה שראיתי עם דאעש. אנחנו איתכם ועומדים לצדכם".
מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים פנה למשפחות בבקשה דחופה להעביר רשימת תרופות ופירוט מחלות רלוונטיות של החטופים והנעדרים.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,300 פצועים • 81 חטופים
שבת, 14 באוקטובר
ראש המל"ל מודה כי שגה בהערכותיו; נתניהו מסייר בקיבוצים שחרבו; מגעים בעולם הערבי להפסקת אש ולסיוע הומניטרי
ביום השמיני ללחימה ביצע חיל האוויר תקיפות נרחבות ברפיח ובחאן יונס. לפי הודעת דובר צה"ל הותקפה מפקדה מבצעית של חמאס שממנה נוהלה הפעילות האווירית של הארגון. בתקיפה זו חוסל מראד אבו מראד, ראש המערך האווירי בעיר עזה ש"לקח חלק גדול בהכוונת מחבלים במתקפה בשבת". מחבלי חמאס שיצאו מפיר מנהרה בשטח עזה חוסלו גם הם ועשרות משגרי מרגמות הושמדו.
בשעות הבוקר סיכל צה"ל חוליית מחבלים פלסטינים שניסתה לחדור מלבנון, ותקף מטרה של חיזבאללה בדרום המדינה כתגובה לחדירות כלי טיס משטח לבנון. ארגון חיזבאללה קיבל באופן רשמי אחריות לירי הפצמ"רים לעבר המוצבים בהר דב.
נתניהו בסיור בעוטף עזה (צילום: לע"מ)
שבוע אחרי מתקפת הטרור של חמאס, ראש הממשלה נתניהו סייר בקיבוצים בארי וכפר עזה. הממונה על נושא החטופים והנעדרים גל הירש הודיע כי נתניהו מתכוון לפגוש את משפחות השבויים. 450 מתוך 902 גופות האזרחים שהובאו למחנה שורה ברמלה מאז תחילת הלחימה זוהו, והצלב האדום הודיע כי יצר קשר עם חמאס ועם ישראל לגבי היחס לכל החטופים והשבויים.
ירי הרקטות חודש אחרי עשר שעות הפסקה ואזעקות נשמעו לאורך היום ביישובי עוטף עזה, שדרות, גוש דן, השפלה ודרום הארץ. עיריית אשקלון מסרה כי מתחילת הלחימה נורו לעבר שטח העיר יותר מאלף רקטות.
מקורות פלסטיניים דיווחי כי צה"ל עצר בכירי חמאס בעיר שכם. בתוך כך, כוחות צה"ל נכנסו שוב לג'נין ובמקום התפתחו חילופי אש בין הכוחות לבין החמושים במספר שכונות בעיר. ערוץ "אלרד" דיווח כי כוחות צה"ל עצרו בכיר חמאס נוסף בביתו שבג'נין.
דובר צה"ל העריך כי מאות אלפי תושבים בצפון רצועת עזה פינו את האזור, וגם האו"ם העריך כי 400 אלף פלסטינים ברצועה נעקרו מבתיהם. "אנו ממשיכים להפיץ כרוזים בנתיבי הפינוי", אמר תא"ל הגרי, והוסיף כי "כל מי שיבחר לא להתפנות מעמיד את חייו בסכנה". דובר צה"ל בערבית מסר לתושבי כזה כי הצבא יאפשר תנועה בטוחה בשני כבישים ראשיים בין השעות 10:00 ו-16:00 והוסיף: "דעו לכם שמנהיגי חמאס כבר מצאו לעצמם מקום להתחבא". תא"ל הגרי אמר כי צה"ל מכין את השלבים הבאים במלחמה וכי כוחותיו ערוכים בכל הזירות. "מי שיתקרב לגדר - ימות", הוסיף.
תור ללחם בחאן יונס שברצועה (צילום: Mohammed Talatene/picture alliance via Getty Images)
בהצהרה פומבית ראשונה הודה ראש המועצה לביטחון לאומי, צחי הנגבי, כי שגה בהצהרות שהשמיע לפני המלחמה. "טעיתי כשאמרתי שחמאס מורתע", אמר. בנוגע לדיווחים על ידע מוקדם שהועבר לישראל ממצרים טרם המתקפה אמר: "לא שוחחנו עם גורמי מודיעין מצריים לגבי התרעה מוקדמת". עוד אמר הנגבי כי "בתום המלחמה אסור שחמאס יהיה הריבון בעזה".
בכיר הרשות הפלסטינית, חוסיין א-שייח' אמר כי הרשות מקיימת שיחות אינטנסיביות עם האחים המוסלמים ועם מדינות רבות כדי להגיע להפסקת אש מיידית, לפתיחת המעברית ולהחזרת החשמל והמים לרצועה. משרד הבריאות הפלסטיני דיווח על 2,215 הרוגים ו-8,714 פצועים ברצועה מאז תחילת תקיפות חיל האוויר. בכלי תקשורת ערביים דווח כי צבא מצרים סגר את מעבר רפיח בגבול מצרים ורצועת עזה באופן סופי, באמצעות הרכבת גדר בטון.
בסוכנויות הידיעות דווח כי ארצות הברית ביקשה מישראל לדחות את מועד כניסתה הקרקעית לרצועה עד יצירת מסדרון הומניטרי. צוין כי לא ברור מה הייתה התשובה הישראלית לבקשה. בתוך כך, מפקדת המרכז של הצבא האמריקני הודיעה על תגבור מטוסי הקרב האמריקניים באזור המזרח התיכון עם מטוסי F-15.
הפגנת תמיכה בפלסטינים בטורינו שבאיטליה (צילום: Stefano Guidi/Getty Images)
בציר האיראני התקבלה הוכחה נוספת למעורבותה של הרפובליקה האסלאמית בנעשה במלחמה. שר החוץ של איראן, עבד אל-להיאן, אמר כי איראן, חמאס וחיזבאללה מתואמים. "הנהגת ההתנגדות מלוכדת ומתואמת יחד בצורה מצוינת. מפת האדמות הכבושות תשתנה", אמר. בחמאס שיבחו את נשיא רוסיה פוטין והביעו הערכה לעמדתו ביחס ל"תוקפנות המתמשכת על בני עמנו".
בצרפת הודיע שר המשפטים כי עונש של חמש שנות מאסר יוטל על כל מי שיתמוך בפומבי בחמאס או בג'יהאד האסלאמי. שגרירות ארצות הברית בישראל אפשרה פינוי של עובדים לא חיוניים ובני משפחותיהם שרצו לעזוב, אך נותרה פתוחה. נושאת המטוסים אמריקנית שנייה, דווייט אייזנהאוור, יצאה לעבר הים התיכון.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,300 פצועים • 81 חטופים
יום ראשון, 15 באוקטובר
חיזבאללה מוסיף לירות; שר האוצר מודה בכישלון ההנהגה; נציגי משפחות החטופים והנעדרים נפגשים עם נתניהו
ברצועת עזה דיווחו על תקיפות צה"ל באזור רפיח והאזור בית לאהיא. צה"ל הודיע כי חיסל את בליאל-קדרה, בכיר בכוח הנוח'בה של חמאס, שהוביל את הפשיטה הרצחנית על נירים. עוד הודיע הצבא על חיסולם של מפקד המערך הרקטי הצפוני של הג'יהאד האסלאמי ושל מפקד המחוז הדרומי בביטחון הלאומי של חמאס.
הפצצות חיל האוויר ברפיח שבדרום הרצועה (צילום: אי-פי)
בשעות הבוקר זוהתה פגיעה ישירה במושב שתולה שבגליל המערבי. אדם אחד נהרג וארבעה נפצעו כתוצאה מהפגיעה. בתגובה תקף צה"ל בלבנון. כשעתיים לאחר מכן נקראו תושבי מטולה להסתגר בבתים מחשש לחדירת מחבלים וירי נ"ט נוסף בוצע לעבר הגליל המערבי. חיזבאללה קיבל אחריות על תקיפת חמישה מוצבים ישראליים על גבול לבנון. עוד בצפון, מסוקי קרב של צה"ל תקפו בלבנון והתקבלו דיווחים על ירי לעבר מוצב ציפורן שליד קריית שמונה. דובר צה"ל אמר כי כוחותינו תקפו תשתיות של חיזבאללה, הפועל בגיבוי איראני.
צה"ל הציג חלק מאמצעי הלחימה שנתפסו אצל מחבלי חמאס, בהם מטענים, מוקשים, משגרי רקטות RPG, טילי כתף, רקטות נגד מטוסים ורימונים. על פי צה"ל, רוב הציוד יוצר ברצועה ולא זוהו אמצעי לחימה תוצרת איראן.
יותר מ-600 אלף פלסטינים התפנו מהעיר עזה לכיוון דרום. דובר צה"ל פנה לתושבים ואמר: "מנחל עזה ודרומה מתקיימים תנאים המאפשרים את שהותכם". עוד הוסיף כי "חמאס בלחץ אדיר. הוא מאבד לגיטימציה בעולם ואת הלגיטימציה מהציבור שלו". כדי לעודד את התפנותם של תושבי צפון הרצועה דרומה, ישראל חידשה את אספקת המים לדרום הרצועה. על פי משרד הבריאות בעזה, מתחילת המלחמה נהרגו ברצועה 2,450 איש ונפצעו כ-9,200.
בישיבה חסויה של ועדת החוץ והביטחון נשאל ראש הממשלה נתניהו על עתיד הלחימה ואמר: "אף אחד לא חושב שאנחנו צריכים לשלוט בשני מיליון פלסטינים". כשהתבקשה להגיב על הדברים מסרה לשכת ראש הממשלה כי לא תתייחס לדיונים פנימיים.
הלוויתו של בן פישמן שנרצח במסיבת הטבע ברעים (צילום: אי-פי)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נשא דברים במסיבת עיתונאים ואמר: "אני לוקח אחריות על מה שהיה ומה שיהיה. צריך להודות ביושר, בכאב ובראש מורכן - נכשלנו. הנהגת המדינה ומערכת הביטחון נכשלו בשמירה על ביטחון תושבינו". שר החינוך יואב קיש, בתגובה לשאלת כאן חדשות, אמר: "האחריות שלנו כממשלה מובנת מאליה ואף אחד לא מנסה לחמוק ממנה", אך הוסיף כי "יש אחריות גם לצבא ולמי שקיבל את ההחלטה על ההתנתקות". בביקור בקיבוץ בארי אמר הנשיא יצחק הרצוג: "היה פה גן עדן שהפך לגיהנום. יש לנו חובה מוסרית ולאומית להחזיר אותו להיות גן עדן".
צוות זק"א בכפר עזה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
נציגי משפחות החטופים והנעדרים נפגשו עם ראש הממשלה. גורם שנכח בפגישה מסר כי ראש הממשלה אמר שאחת ממטרות המלחמה היא לפעול לשחרורם. בפנייה למשפחות אלה אמר דובר צה"ל: "אני יודע שעבורכם כל שנייה היא נצח. אנחנו נעשה הכול כדי להחזיר את היקרים לכם הביתה". הוא גם ציין כי עד אותה השעה עודכנו משפחותיהם של 155 חטופים.
בעולם הוסיפו להתעדכן בנעשה במלחמה. נשיא מצרים א-סיסי כינס את המועצה לביטחון לאומי של מצרים, שם דנו בהתפתחויות האזוריות ובהסלמה ברצועה. היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית ג'ייק סאליבן אמר כי אינו יכול לשלול את האפשרות שאיראן תבחר להתערב באופן ישיר בעימות. אחרי סבב פגישות מדינות ערב, שר החוץ האמריקני בלינקן עשה את דרכו בחזרה לישראל. נשיא ארצות הברית ביידן הוזמן באופן רשמי על ידי ראש הממשלה נתניהו לביקור בישראל.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,600 פצועים • 155 חטופים
יום שני, 16 באוקטובר
תקיפות נרחבות של חיל האוויר ברצועת עזה; מושב החורף של הכנסת נפתח; חמאס מפרסם סרטון ראשון של חטופה ישראלית
בבוקר היום העשירי למלחמה דיווחו הפלסטינים על "הלילה האלים ביותר" מאז תחילת המלחמה, שבמהלכו תקף צה"ל ברצועת עזה במשך שמונה שעות ללא הפסקה. במהלך התקיפות חוסל בחאן יונס ראש המודיעין של חמאס. בסוריה דווח על פיצוצים באזור דמשק. בתגובה לירי שבוצע לעבר ישראל תקפו כוחות צה"ל תשתיות צבאיות של ארגון חיזבאללה בלבנון.
משרד הביטחון הודיע על הפעלת תוכנית לפינוי תושבים שגרים במרחק של עד שני קילומטרים מגבול לבנון. ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, אמר כי למדינתו "אין אינטרס לצאת להרפתקה ולפתיחת חזית בגבול עם ישראל".
מטח רקטות לעבר ישראל (צילום: אי-פי)
אחרי כמעט עשר שעות של הפסקה בירי הרקטות, אזעקות נשמעו בשעות הבוקר בעוטף עזה. לאחר מכן התרחב הירי גם לאשדוד, אשקלון, גוש דן, ירושלים, גן יבנה ועמק האלה. שתי פגיעות ישירות זוהו בעיר שדרות. מפקד מג"ב הכריז כי כוחות הביטחון מתכוונים לחמש אזרחים המתגוררים ביישובים: "בכל יישוב כפרי בארץ יהיה נשק", אמר.
דקת דומייה לזכר הנרצחים בפתיחת מושב הכנסת (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90)
בצל הלחימה בדרום נפתח מושב החורף של הכנסת. בעקבות אזעקות פונתה מליאת הכנסת פעמיים במהלך הישיבה. הלחימה נתנה את אותותיה גם בכלכלה. הדולר התחזק בכ-0.5% ושערו היציג נקבע על ארבעה שקלים - שיא מאז שנת 2015. האירו התחזק גם הוא בכ-0.3% ושערו היציג נקבע על 4.20 שקלים.
בשעות הבוקר אמר דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי כי הצבא עדכן את משפחותיהם של 291 חללי צה"ל שנפלו מאז תחילת הלחימה וכן את משפחותיהם של 199 חטופים. "אנחנו ממוקדים במאמץ בסוגיית החטופים כעדיפות לאומית עליונה. התקיפות שלנו מבוססות מודיעין ואנחנו עושים מאמץ עילאי להבין היכן החטופים בזה. לא נבצע תקיפה שתסכן אותם", אמר. בשעות הערב המאוחרות פרסם חמאס תיעוד ראשון של חטופה ישראלה, מייה שם, שמחזיקה גם באזרחות צרפתית.
ראש המוסד לשעבר יוסי כהן אמר בריאיון לרשת ב: "אנחנו עמלים על שחרור החטופים באמצעות עסקה, אך המשא ומתן עם חמאס לא ישיר כמו שעשינו בעבר". בנושא המשבר ההומינטרי ברצועה אמר כי "אסור למצמץ בסגר ולא במצור. הכנסת מים לרצועת עזה היא מצמוץ ראשון במדיניות הישראלית, והכנסת סחורות דרך מעבר רפיח היא טעות".
חיילי צה"ל נעים דרומה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי ישראל הסכימה להפסקת אש בדרום הרצועה בתיווך אמריקני ומצרי. לשכת ראש הממשלה הבהירה בתגובה לדיווח כי "אין כרגע הפסקת אש וסיוע הומניטרי ברצועה". לאחר מכן פרסמה הודעה נוספת שבה הדגישה: "אנחנו במלחמה וממשיכים בכל העוצמה - עד לניצחון".
נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שעל פי דיווחים שקל באותה העת בחיוב להגיע לביקור בישראל, אמר בריאיון לרשת CBS כי "אם ישראל תכבוש את רצועת עזה זו תהיה טעות גדולה". שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן אמר בתגובה כי "לישראל אין עניין לכבוש את עזה או להחזיק בה".
נשיא סוריה בשאר אסד ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחחו ביניהם על הדרכים "לעצור את התקיפות הישראליות בעזה". בהודעה שפורסמה אחרי השיחה הודגש "הצורך להכניס מיידית סיוע הומניטרית לאזרחים בעזה ולהפסיק את התקיפות ואת עקירת האזרחים". גם נשיא איראן ראיסי שוחח עם פוטין ואמר לו כי "המשך המצור הישראלי, הרג הנשים והילדים והתקיפה הקרקעית שישראל צפויה להתחיל - יובילו למלחמה ארוכה ונרחבת".
נשיא קולומביה גוסטבו פטרו תקף את ישראל ואמר כי במדינתו "לא תומכים ברצח עם". "אם צריך - נשעה את היחסים", הוסיף. ישראל מתחה ביקורת על התבטאויותיו של פטרו והחליטה לעצור את ייצוא הנשק למדינתו. בתגובה דרשה קולומביה משגריר ישראל לעזוב את המדינה.
הריסות בעזה אחרי תקיפת חיל האוויר (צילום: AP)
סוכנות הפליטים הפלסטינים של האו"ם אונר"א צייצה הודעה רשמית ובה כתבה כי אנשי חמאס גנבו דלק וציוד חיוני ממתחם הסוכנות בעיר עזה. לאחר מכן מחקה אונר"א את הציוץ ופרסמה הבהרה שבה טענה כי האירוע לא התרחש. בכאן 11 פורסם כי חמאס בזז 36 אלף ליטרים של דלקים ממחסני הסוכנות וכי הוא משתמש בהם לצרכיו הצבאיים.
משרד הבריאות בעזה דיווח כי מניין ההרוגים ברצועה מתחילת המלחמה עלה ל-2,750 וכי 9,700 בני אדם נפצעו. ראש הממשלה נתניהו הצהיר כי "ישראל יצאה למלחמה כשהיא נחושה ומאוחדת, ולא תעצור עד שתשמיד את יכולותיו הצבאיות והשלטוניות של חמאס".
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,600 פצועים • 199 חטופים
יום שלישי, 17 באוקטובר
דיווחים על מאות נפגעים בפיצוץ בבית חולים ברצועה; ישראל מאשימה את הג'יהאד האסלאמי; ראש אמ"ן מקבל אחריות על הכישלון המודיעיני
בבוקר היום ה-11 למלחמה פרסם הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי איגרת ללוחמי צה"ל. "ספגנו מכה, אך כרגע היוזמה בידינו", כתב ללוחמים. "צה"ל ינצח בזכות הדבקות במשימה, עוז הרוח והרעות. נזכור את רעינו שהסתערו באומץ, לחמו בגבורה והצילו חיים רבים. הם שילמו בחייהם, אך דמם לא נספג בארץ לשווא", הוסיף. דובר צה"ל סיכם יממה של תקיפות בעזה ומסר כי יותר מ-200 תשתיות טרור צבאיות של חמאס ושל הג'יהאד האסלאמי ברחבי הרצועה. עוד מסר כי מפקדות צבעיות של ארגוני הטרור הותקפו וכי פעילי טרור חוסלו. בשעות הבוקר תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר מפקדות ותשתיות חמאס בזיתון, צפון רפיח, ג'באליה וחאן יונס.
בגבול הצפוני חיסל צה"ל ארבעה מחבלים שניסו לחדור מלבנון לישראל ולהניח מטען בחניתה. במטולה נפצעו שלושה בני אדם מירי נ"ט לעיר. לאחר ירי נוסף לעבר העיר בשעות הצהריים הגיב צה"ל בירי ארטילרי כבד. ראש המועצה פנה לתושבים וקרא: "עזבו באופן מיידי".
אזרח שנפגע מרסיסים במטולה (צילום: פלאש 90)
ביהודה ושומרון דיווחו כלי תקשורת פלסטיניים כי עזיז דוויק, הגורם הבכיר ביותר של חמאס בשטחים, נעצר על ידי כוחות הביטחון. ערוץ אל-מנאר דיווח כי צה"ל תקף את ביתו של מנהיג חמאס אסמעיל הנייה במרכז רצועת עזה. עוד דווח כי מפקד החטיבה המרכזית של הזרוע הצבאית, איימן נוופל, חוסל. שר הביטחון גלנט אמר: "לאנשי חמאס יש שתי אפשרויות - למות או להיכנע. המטוסים שלנו מגיעים לכל נקודה ונקודה. יש להם משימות רבות אבל לכל טיל יש כתובת. נגיע לכל אחד ואחד".
ראש אגף המודיעין, אלוף אהרון חליוה, קיבל אחריות לכישלון המודיעיני. "אמ"ן תחת פיקודי כשל במתן התרעה למתקפת הטרור שביצע חמאס. לא עמדנו במשימה החשובה ביותר שלנו, וכראש אמ"ן אני נושא באחריות המלאה לכישלון", אמר.
לכל אורך היום נורו מטחי רקטות לעוטף עזה, לגוש דן והמרכז, לשפלה ולאזור אשקלון. ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, קרא לתושבים שנשארו בעיר לעזוב ודרש מהממשלה לספק סיוע בהארכת את שהייתם של התושבים מחוץ לעיר.
(צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
אמה של מייה שם, צעירה השבויה בידי חמאס בעזה, הגיבה לסרטון של בתה שפרסם הארגון לילה קודם לכן ואמרה: "ראיתי שהיא כאובה ומפוחדת ושאומרים לה מה להגיד. נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא לשחרורה של שם, המחזיקה גם באזרחות צרפתית.
נשיא ארצות הברית ביידן הודיע כי יעשה את דרכו לישראל. "אבקר שם כדי לעמוד בסולידריות מול מתקפת הטרור הברוטלית של חמאס. אבהיר שחמאס לא מייצג את הזכות הפלסטינית להגדרה עצמית", אמר בהודעתו. בניו יורק טיימס דווח כי ישראל ביקשה מארצות הברית סיוע בשווי עשרה מיליארד דולרים. לפי דיווח אחר, בוושינגטון פוסט, הממשל האמריקני אישר את ביקור ביידן בישראל רק אחרי שנתניהו התחייב לחבילת סיוע הומניטרית לתושבי הרצועה. ארגון חיזבאללה איים לקראת ביקור ביידן: "יום זעם חסר תקדים נגד אויב".
כוחות מתכוננים לכניסה קרקעית לעזה (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
סמוך לשעה 20:00 בערב החלו להגיע דיווחים על מאות נפגעים בפיצוץ בבית החולים הנוצרי אל-אהלי אל-מעמדאני. ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן הכריז על שלושה ימי אבל. בתגובה ראשונה אמר דובר צה"ל כי הצבא חוקר את העניין וכי "יש הרבה שיגורים כושלים ודיווחים כוזבים של חמאס". משרד החוץ המצרי פרסם הודעה ובה גינה בחריפות את "ההפצצה הישראלית בבית החולים שהובילה לנפילת מאות קורבנות חפים מפשע בקרב האזרחים הפלסטינים בעזה".
כשעתיים אחרי האירוע הודיע צה"ל כי על פי מידע מודיעיני שברשותו, הג'יהאד האסלאמי אחראי לירי הכושל לבית החולים. ראש הממשלה נתניהו אמר: "מי שרצח באכזריות את ילדינו רוצח גם את ילדיו".
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,600 פצועים • 199 חטופים
יום רביעי, 18 באוקטובר
נשיא ארה"ב מבקר בישראל; צה"ל מציג ראיות לכך שאינו אחראי לפיצוץ בבית החולים; נשיא מצרים מסרב לקבל פליטים לשטחו
בשעות הלילה המריא נשיא ארצות הברית ביידן לישראל, אך קודם לכן התייחס לפיצוץ שאירע בבית החולים ברצועה ושלח את תנחומיו לפלסטינים. הנשיא הורה לבדוק כיצד אירע הפיצוץ. "מיד עם היוודע החדשות שוחחתי עם עבדאללה מלך ירדן ועם ראש הממשלה נתניהו והנחיתי את צוות הביטחון הלאומי שלי להמשיך ולאסוף מידע על האירוע", אמר.
רוסיה הודיעה כי על ישראל לספק ראיות לכך שהיא אינה אחראית למתקפה על בית החולים. "זה פשע ומעשה של דה-הומניזציה", מסרה. קנצלר גרמניה שולץ אמר הוא "מזועזע מהתמונות של הפיצוץ בבית החולים. אזרחים חפים מפשע נפצעו ונהרגו. נדרשת חקירה יסודית של התקרית".
בשעות הבוקר פרסם דובר צה"ל שורה של הוכחות נוספות לקביעה שלפיה הג'יהאד האסלאמי הוא שפגע בבית החולים. בתדרוך לתקשורת הזרה הציג תמלול של שיחה שיורטה על ידי המודיעין הישראלי ובה נשמעים אנשי חמאס משוחחים על הירי שכשל: "הרסיסים לא נראים כמו מטיל ישראלי, הם ירו מבית הקברות מאחורי בית החולים". הג'יהאד האסלאמי הכחיש את מה שכינה "שקרים והאשמות שווא" מצד צה"ל. בהודעה שפרסם ארגון הטרור טען כי "ישראל מנסה להתחמק מאחריות לטבח הפראי".
פגישת נתניהו וביידן (צילום: אי-פי)
עם הגיעו של ביידן לישראל השתתף הנשיא בישיבת הקבינט, שבה אמר לו שר הביטחון גלנט: "זו מלחמת אין ברירה על עתידה של מדינת ישראל במזרח התיכון. זו תהיה מלחמה ארוכה וקשה שבה נזדקק לתמיכת ארצות הברית לאורך כל המערכה". ראש הממשלה נתניהו אמר: "הנשיא ביידן בא לכאן לא רק למילים אלא גם למעשים. בפגישתנו סיכמנו על פעולות ומעשים שמבטיחים את המשך המלחמה הצודקת שלנו. הסכמנו על שיתוף פעולה שישנה את המשוואה בכל הגזרות ויסייע לנו להשיג את מטרות המלחמה".
לאורך היום נמשך ירי הטילים מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, באר שבע, חצרים, תל אביב וגוש דן. צה"ל הודיע כי בהכוונת שב"כ הצליח לאתר ולחסל את מפקד מערך הנ"ט של חטיבת עזה בחמאס, מוחמד אלואדיה. בנוסף מסר כי אכרם חיג'אז, פעיל במערך הימי של חמאס, חוסל גם הוא.
בלבנון תקף צה"ל בארטילריה לאחר שבוצע משטח המדינה ירי מנשק קל לעבר מוצבי צה"ל בגבול, באזור שתולה. ליד קיבוץ מנרה נפצע אדם קל מירי נ"ט. בתגובה תקף צה"ל תשתיות טרור של חיזבאללה בעומק לבנון.
הרס בעזה בעקבות תקיפות חיל האוויר (צילום: Ahmad Hasaballah/Getty Images)
משרד הבריאות בעזה עדכן כי מניין ההרוגים מאז תחילת המלחמה עומד על 3,478, וכי יותר מ-11 אלף נפצעו ברצועה. סוכנות אונר"א מסרה כי מספר הפליטים העזתים שנמלטו לבתי הספר של הארגון עלה ל-500 אלף. הסוכנות קראה להכניס בדחיפות סיוע הומניטרי לרצועה. צה"ל המשיך לקרוא לתושבי צפון הרצועה והעיר עזה להתפנות למרחב אל-מוואסי שמדרום לנחל עזה ואמר כי ינותב לשם סיוע הומניטרי בינלאומי במידת הצורך.
נשיא מצרים א-סיסי נשאל על קבלת פליטים פלסטינים מעזה לתחומי ארצו ואמר כי ישראל יכולה להעביר את הפלסטינים לתחומה, "עד שתסיים את משימתה נגד הארגונים החמושים, ואז תחזיר אותם לעזה". נשיא ארצות הברית ביידן אמר בשיחה עם כתבים כי א-סיסי הסכים לפתוח את מעבר רפיח לכניסת 20 משאיות עם ציוד הומניטרי לעזה.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,600 פצועים • 199 חטופים
יום חמישי, 19 באוקטובר
מעצרים וחיסולים של בכירי חמאס; 20 שיגורים מלבנון לצפון הארץ; משחתת אמריקנית יירטה טילים שנורו מתימן
ביום ה-13 ללחימה דיווחו כלי תקשורת פלסטיניים כי בכיר חמאס ביהודה ושומרון, חסן יוסוף, נעצר על ידי כוחות הביטחון בביתוניה שממערב לרמאללה. ברצועה עזה חוסלו ראש הזרוע הצבאית של "ועדות ההתנגדות העממית" ברפיח, רפאת חרב חסין אבו הלאל, ומפקד כוחות הביטחון הלאומי ברצועה, ג'האד מחייסן. מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן, אמר כי "התמרון הולך להעביר את הלחימה לשטח שלהם. זה הולך להיות ארוך ואינטנסיבי".
(צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90)
אחרי כ-14 שעות ללא שיגורים, אזעקות הופעלו בשעות הצהריים באשקלון ובעוטף עזה. לאורך היום נשמעו אזעקות בגוש דן, באשדוד, באשקלון, בבאר שבע וכן בצפון, שם זוהו כ-20 שיגורים משטח לבנון לכיוון הגליל המערבי. בנהריה, בשלומי, בחניתה ובבצת נכנסו אזרחים למקלטים. הזרוע הצבאית של חמאס בדרום לבנון קיבלה אחריות על הירי.
מעט אחרי השעה 22:30 יירטה משחתת אמריקנית בים האדום טילים ששיגרו החות'ים מחופי תימן. גורם ביטחוני אמר כי נבדק אם הטילים כוונו לישראל.
לאחר שדווח כי צבא ארצות הברית יילחם לצד צה"ל במקרה של מתקפה יזומה מצד חיזבאללה, הכחיש נשיא ארצות הברית ביידן את הדיווח. בתוך כך, וושינגטון החליטה לשלוח ספינה נוספת לאזור - USS Mount Whitney - ספינת פיקוד ושליטה לפעולות קומנדו. מסר של תמיכה התקבל גם מבריטניה, כשראש הממשלה רישי סונאק נחת בישראל בשעות הבוקר. הנשיא הרצוג, שנפגש עם סונאק, הפציר בו לפעול נגד ה-BBC ושאל: "מה עוד הם צריכים לראות כדי להבין את הזעזוע?". ראש הממשלה נתניהו אמר לסונאק: "זה הקרב של ישראל ושל העולם החופשי", וזה השיב לו: "אנחנו יודעים שאתם נוקטים בכל אמצעי הזהירות כדי לא לפגוע באזרחים".
נשיא מצרים א-סיסי שוחח עם הנשיא ביידן והשניים סיכמו על הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה דרך מעבר רפיח באופן רציף. ערוץ אל-ערבייה דיווח ממקורותיו כי מצרים ביקשה הפסקת אש למשך שש שעות על מנת לאפשר את הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה.
במשרד החוץ החליטו לפנות כמה שגרירויות ישראליות במזרח התיכון, בהן שגרירות ישראל במנאמה שבבחריין.
מספר החטופים המאומתים עלה ל-203. לדברי דובר צה"ל, בין החטופים כ-30 ילדים וייתכן שגורלם של חלק מהנעדרים לא יוודע לעולם. עוד הוסיף דובר צה"ל כי כוחות הביטחון עדיין עוסקים בטיהור השטח בעוטף עזה.
מספרי הנפגעים הידועים: 1,300 נרצחים • 3,600 פצועים • 203 חטופים