כ-10,000 שיגורים מעזה: "המתקפה הגדולה ביותר מקום המדינה"

כ-10,000 רקטות מעזה: "המתקפה הגדולה ביותר מקום המדינה"
לראשונה - כלל מערכות ההגנה האווירית פועלות במקביל - כיפת ברזל, קלע דוד, יהלום וחץ • במערך ההגנה האווירית נערכים לתרחישי קיצון מצפון וממזרח
מחבר כרמלה מנשה מחבר כרמלה מנשה
Getting your Trinity Audio player ready...
רקטה שיגור שוגר חמאס מחבלים פלסטינים ג'נין גלבוע
צילום: ללא

כ-10 אלפים רקטות שוגרו מתחילת המלחמה, כ-9,500 מהן מעזה ומתוכן לא פחות מ-3000 בארבע השעות הראשונות של מתקפת הפתע, כך עלה מנתוני סיכום חדשים שפורסמו היום (חמישי) על ידי צה"ל. בצבא מעריכים כי מהלומת הפתיחה של חמאס היוותה את הירי הגדול ביותר שבוצע אי פעם לעבר העורף הישראלי מאז הקמת המדינה. 

בחודש האחרון חמאס צמצם את כמות השיגורים לכמה מאות אחדות ביממה ממוצעת בעיקר בשל כלכלת קרב. כמות הנפגעים הקטנה יחסית במהלומת הפתיחה נובעת מתגובה חדה של לוחמי כיפת ברזל שהיו בכוננות חגים רגילה. "סג"מים צעירים בני 20 לקחו על עצמם החלטות באותו יום שבת שהן בסמכות של רס"נים וסא"לים, אנשים שלנו טסו על 190 קמ"ש מהבית מבלי שהוקפצו כדי למנוע פגיעה קשה יותר בעורף", אומרים בחיל האוויר.

קרדיט: דובר צה"ל

תוך שעות אחדות קפצו לעמדות ולסוללות כל חיילי וקציני המערך בסדיר ובמילואים ומאז גם נפרסו ביחידות חדשות שהוקמו אד הוק לתגבור ההגנה האווירית. המערך איבד 3 לוחמים במתקפת הפתע בדרכם לחמש משגר שהתרוקן וקצינה אחרת שגרה בישוב בעוטף נפצעה באורח קשה אך בימים האחרונים שבה להכרה.

במערך ההגנה האווירית נערכים כעת לתרחישי הקיצון אם יגיעו מצפון וממזרח. בחיל האוויר ובתעשיות הביטחוניות בארץ ובעולם שמייצרות את הטילים המיירטים חימשו לקצב שיא את כמות האספקה המוזרמת לסוללות כיפת ברזל ברחבי המדינה תוך שמירה על מלאי נדרש להתפרצות מלחמה גם מול חיזבאללה. 

בנוסף, מערך ההגנה האווירית פרוס בצורה הרחבה ביותר אי פעם וביצע יירוטים מהר דב שבצפון ועד לים סוף שבדרום. לראשונה, כלל מערכות ההגנה אווירית פועלות במקביל - כיפת ברזל, קלע דוד, יהלום וחץ. כל אלה מספקות הגנה בכל שכבת הגנה אווירית ומאפשרים הגנה מיטבית על העורף הישראלי.

בגלל מירוץ הלמידה החריג בהובלת איראן לטובת חמאס וחיזבאללה, בצה"ל שומרים על עמימות יחסית בנושא ובדגש על אחוזי הירוט המדויקים, הגם שהם גבוהים ביחס למטחים הרבים. עד כה יורטו למעלה מ-2000 רקטות ועשרות כטב"מים ורחפנים בשתי הזירות. לצורך ההשוואה, ב-34 ימי מלחמת לבנון השנייה שוגרו 4400 רקטות ובכל 51 ימי צוק איתן שוגרו כ-4500 רקטות.

הצלחותיו של המערך האווירי בתקופת המלחמה מומשו בין היתר בעקבות מאמץ שיתוף הפעולה העמוק בין צה״ל והתעשיות הביטחוניות, וכן בין צה״ל לצבא ארצות הברית המהווים מכפילי כוח במלחמה זו. כמו כן, כ-12% מסך השיגורים לעבר שטח ישראל נחתו בשטח רצועת עזה וכ-900 שיגורים בוצעו מתוך אתרים אזרחיים כגון: מסגדים, בתי ספר, בתי חולים ומרכזי תרבות; נתונים שמדגישים שוב את השימוש הציני של חמאס באזרחים.

 

בחירת העורכת