בצפון הרצועה קיבלו אתמול (חמישי) את פנינו לוחמים מאובקים במדים טקטיים מוקפים מגוון כלי נשק מיוחדים. אסור לצלם, אסור להתרחק, ולמפקד פלגת הלוחמים קוראים רק באות אחת: סגן אלוף י'. הצטרפנו לפעילות אחת היחידות הסודיות ביותר בצה"ל, היחידה הרב-ממדית, הידועה גם בכינוי "יחידת רפאים". "אנחנו נמצאים במרחב לחימה", אמר סא"ל י', "במהלך היום זיהינו אויב שמתקרב ובוחן את האזור הזה ולכן צריך להניח שגם תוך כדי הריאיון שלנו יכולים לתקוף אותנו, אם זה בירי צליפה, נ"טים, מטענים שירצו להפעיל. המרחב פה רווי מאוד מאוד בפירים".
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
כשהחושך ירד על עזה, האזהרות התממשו. "אני מקבל עכשיו אינדיקציות על המרחב שאנחנו רואים פה, מבינים שיש סבירות גבוהה להימצאות אויב" אומר י'. "כדי להיות בצד היוזם אנחנו מוצאים התקפה לאיתור הזה - 100 מטר מאיתנו. כוח משולב של כוח שריון שנמצא איתנו פה עם הכוחות הפושטים שלנו, לנטרל את האיום הזה פה במרחב". סא"ל י' הוציא פקודת תקיפה על המבנה החשוד - הטנק הוריד עליו פגז, הכוחות נכנסו לטהר את המבנה, והמפקדים התפנו לדבר איתנו.
תיעוד מפעילות היחידה בעומק הרצועה:
רב סרן ל' הוא מפקד תא תקיפה ביחידת הרפאים. הוא הסביר לנו על תפקידה של היחידה: "היחידה היא קטר מטכ"לי, היא ממבצעת אמצעים ואמל"ח חדש שמגיע לצבא. היחידה עושה בו תרגילים במטרה למבצע אותו ולהנביט אותו בשאר היחידות. הייחודיות של היחידה זה חשיפת תקיפה. אנחנו צריכים לחשוף את האויב ולתקוף אותו. מחבל יוצא ממחילה, וחוזר למחילה לאחר תקיפה. כל הייעוד של היחידה זה לאתר אותו ולתקוף אותו בזמן מאוד מאוד קצר".
היחידה הרב-ממדית היא "חנות הצעצועים" הגדולה של חילות היבשה. רחפנים, טיסנים ואמצעים נוספים שרק מקצתם נחשפו, אבל סגן אלוף י' טוען שעם כל הכבוד לכלים המשוכללים, את ההישגים האמיתיים מביאים האנשים. "אלו לוחמים עם ערכים של חתירה למגע, מקצועיות, משימתיים מאוד, רוצים ליזום ולדחוף קדימה. ובעצם מהשביעי לאוקטובר ועד היום היחידה דוחפת את עצמה כל הזמן קדימה להיות רלוונטית. יש ליחידה הישגים מאוד מרשימים בתקופת הלחימה, ועוד בתור יחידה שעד אז בעיקר התעסקה בלפתח אמצעי לחימה ולהיות קטר צה"לי לפיתוח יכולות" הוא אומר.
היחידה הצעירה איבדה ארבעה לוחמים במלחמה הזאת שעוד אין לה שם. רב סרן י', מפקד פלגה, מבטיח למשפחות לעשות הכול כדי שאלה יהיו האחרונים."בשביעי לאוקטובר היחידה קפצה לעוטף עזה. היחידה לחמה בשלושה מוקדים מרכזיים - רעים, בארי ועלומים", הוא מספר לנו, "ברעים נפל מפקד היחידה רועי לוי וסרן יותם בן בסט מפל"ג ההכשרות. בקרב בבארי נפל סגן יונתן גוטין, קצין התקשוב של הפלגה שלי. ובנוסף איתי נחמיאס, לוחם שגר בעוטף בקיבוץ ישע, שמע את מה שקורה בעוטף ובדרכו להגן על הבית נפל 400 מטר מביתו".
מפקד היחידה שנפל, אל"מ רועי לוי: