שלושה חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת פנו בדחיפות לשר הביטחון יואב גלנט בדרישה לבחון מחדש את ההחלטה על הקדמת מחזור הגיוס של חודש מרץ השנה והתריעו מפני פגיעה במכסות הגיוס בשנה הבאה - כך פורסם היום (שלישי) בתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב.
השלושה, חברי הכנסת משה קינלי טור פז, גלעד קריב ורם בן ברק, החברים בוועדת המשנה למשאבי אנוש בצה"ל, פנו במכתב לשר גלנט בעקבות דיון חסוי שהתקיים אתמול בוועדה בעניין הקדמת הגיוס של 850 חניכי מכינות קדם צבאיות ומסגרות שנת שירות ושל 450 תלמידים ישיבות הסדר וישיבות גבוהות ציוניות. שלושת הח"כים כתבו כי בקשת חברי הוועדה מצה"ל לבחון שינויים מהותיים במתווה הקדמת הגיוס לא זכתה למענה, וכי יש פער גדול בין הקדמת הגיוס בקרב האוכלוסיות השונות הפוגע משמעותית בתלמידי המכינות ומסגרות שנות השירות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
חברי הכנסת הוסיפו כי נתונים שהוצגו בפניהם בוועדה אינם משקפים את המצב, בין השאר מכיוון שמדובר בהקדמת גיוס לגברים, ולכן לא מדובר בגיוס 850 מתוך 8,500 תלמידי המכינות ושנות השירות, אלא מבין 4,200 תלמידים בלבד. כמו כן, מדובר בגיוס של תלמידים בשנה הראשונה, לעומת מסלול ישיבות ההסדר והישיבות הגבוהות, שם ניתן לגייס תלמידים בשנות לימודיהם השנייה והשלישית.
"העובדה שהחרדים לא נושאים בנטל - עוול גדול"
עוד נכתב במכתב כי הקדמת הגיוס עלולה לפגוע במכסות הגיוס בשנה הבאה, מכיוון שהיא יכולה ליצור פער במספר המתגייסים בשיעור דומה. בנוסף, נטען כי הקדמת הגיוס במסלול המכינות הקדם צבאיות ושנות השירות תגרור פגיעה קשה במשימות החברתיות שמבצעים חניכי מסגרות אלה, שרבות מהן מתמקדות בארבעת החודשים האחרונים באוכלוסיות המפונות מיישובי הדרום והצפון.
חברי הכנסת הציעו חלופות למתווה הגיוס המתוכנן, ובהן פתרונות שיאפשרו ויתור כולל על הקדמות הגיוס, תוך שימוש במסלולי שירות קבע לחיילי סדיר והרחבת מאמצי הגיוס בקרב אוכלוסיות הנמנעות מגיוס, וציינו כי אם חלופות אלו יימצאו בלתי אפשריות, יש לשנות את המתווה כך שלא יכלול תלמידים בשנה ראשונה לדחיית גיוסם.
ח"כ גלעד קריב מהעבודה, יוזם המכתב, אמר לכתבתנו כי העובדה שצה"ל מחמיר את בעיית השוויון בנטל ע"י יצירת אפליה לא מוסברת בין ישיבות וישיבות ההסדר, לבין המכינות ושנות השירות היא דבר שאי אפשר לקבל אותו. קריב הוסיף כי התשובות שהצבא מספק בוועדת החוץ והביטחון לא מתקבלות על הדעת וכי חברי הכנסת דורשים התערבות ברורה וישירה של שר הביטחון כבר בימים הקרובים כדי למנוע מצב שהמכינות ושנות השירות יקרסו.
יו"ר ועדת המשנה למשאבי אנוש בצה"ל, ח"כ אלעזר שטרן, אמר כי אזרחי מדינת ישראל מבינים שלצבא יש צרכים אמיתיים ובלתי צפויים וכי הדבר נובע בעיקר מכמות הנפגעים במערכה. שטרן אמר כי במצב הנוכחי יש להעדיף גיוס של מי שלא נמצא בשנה הראשונה של דחיית הגיוס וכי יש צורך לצמצם ככל שניתן את הפגיעה בחניכי המכינות ושנות השירות. שטרן הוסיף כי "יש עוול גדול בכך שציבור גדול שמהווה 15% מפוטנציאל הגיוס, הציבור החרדי, אינו נושא בנטל ולא מבין את המחיר הכבד של הביטחון שלו עצמו". הוא הוסיף כי התקציב הנוכחי ייתן לחרדים כסף "כדי לממן את המוסדות שמחנכים לא להתגייס".