אחרי שנים ארוכות של אי שוויון בנטל, ביום ראשון הקרוב יישלחו לראשונה צווי גיוס לאלף צעירים חרדים המיועדים לשירות צבאי. מדובר בפעימה ראשונה מתוך שלוש שבסיומה, כך מקווים בצה"ל, יעמוד מספר החרדים בצבא על כ-4,800 חיילים.
בחדשות הערב בכאן 11 נחשפו הערב (חמישי) לראשונה עיקרי המסמך שגובש בשבועות האחרונים באגף כוח האדם בצה"ל יחד עם מנהלת שילוב החרדים, שממנו ניתן להבין עד כמה בצבא פועלים כדי להגדיל בצורה ניכרת את מספר החרדים בצבא.
במסמך נכתב: "יש לפתוח את השערים של צה"ל באמצעות מגוון מסלולים מותאמים המשרתים את צרכי צה"ל, ופוגשים את צרכי האוכלוסייה. שירות שיאפשר לשמר את האידיאולוגיה, התרבות ואורח החיים החרדי". בצה"ל נערכים להקים לשכת גיוס ייעודית לחרדים, אולם עד אז יתייצב הציבור החרדי בלשכות הגיוס הקיימות שיסגרו בזמן התייצבותם של החרדים. המועמדים החרדים ימוינו על ידי אנשי סגל שיורכב מגברים בלבד. במסמך, כך נראה, גם הפרופיל ייקבע בצורה שונה.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
"התאמת השיבוץ לגיל הגיוס ולמצב הפרט אינה מחייבת את הגדרת הפרופיל, כך שתבחן האפשרות להגדיר פרופיל מתאים ולא פרופיל מירבי. להתאמת התפקיד יהיה משקל גבוה יותר בקביעת הכושר הרפואי. ייתכן שהגדרת פרופיל נמוך יזיק לתדמיתו של המתגייס החרדי, בעיקר בענייני שידוכין, לכן נדרש לקחת זאת בחשבון".
בצה"ל פועלים להציב את רוב החרדים שיגויסו בתפקידי לחימה, כך שמחצית מאלו שיקבלו צו גיוס בשנה הקרובה יהיו בגילאי 18 עד 21, 40% בהם בגילאי 22 עד 23, ו-10% אחוזים בני 24 עד 26. כך הסבירו בצה"ל איך יגיעו למועמדים לשירות: "מיקוד באוכלוסייה אשר עזבה את הלימודים בישיבות או משלבת לימודים ועבודה ולא נמצאת רק בישיבה. איתור באמצעות העברת מידע מביטוח לאומי, משרד החינוך, והלמ"ס".
במסמך העקרונות שפורסם הערב במהדורה ניתן דגש מיוחד ליחס לעריקים חרדים, כאלה שקבלו צו גיוס ראשון, ולא התייצבו בלשכת הגיוס.
"מי שלא ישתפו פעולה עם תהליכי הגיוס אליהם נקראו, המדיניות תהיה זהה לזו הנהוגה לגבי שאר האוכלוסייה".
כיום משרתים רוב החרדים בצה"ל במסלולי הלחימה תחת זרוע היבשה: גדוד "נצח יהודה" בחטיבת כפיר, שתי פלוגות ייעודיות בצנחנים וגבעתי, ופלוגה במשמר הגבול ובחיל האוויר. בצה"ל פועלים בימים אלו להקים חטיבה חרדית חדשה, במטרה לשלש את מספר הלוחמים החרדים.
בזרוע היבשה משרתים היום 1,000 חיילים והיעד של צה"ל הוא 3,000.
בחיל האויר משרתים היום 115 חיילים, היעד: 500;
באמ"ן רוצים לעלות מ-90 חיילים ל-450;
באגף התקשוב רוצים להגיע ל-300 חיילים מ-73;
בחיל הים רוצים לעלות מ-21 חיילים ל-50;
באכ"א רוצים לשלש את המספרים: מ220 ל-600 חיילים;
במשטרה ומג"ב מ-48 ל-200.
היעד של צה"ל: כ-5,000 חיילים חרדים בשנה.
בעקבות חשש להשפעה לרעה על המשרתים החרדים, נקבעו כללי סף נוקשים, שמי שלא יעמוד בהם יודח מיד מהמסלול הייעודי: חילול שבת ומועדי ישראל, אי חבישת כיסוי ראש, אלימות פיזית או מילולית, התנהגות שאינה הולמת את אורחות חייו של המגזר החרדי ועבירות משמעת חמורות וחריגות.
ענישה, במהלך ההכשרה או תוך כדי השירות, תעשה כך נכתב במסמך תחת פיקוח הדוק, לא בהחלטה של מפקד כלפי פקוד: "בכל דין משמעתי יש להיוועץ קודם לכן עם ראש מדור חרדים כדי לוודא שתנאי העונש תואמים את תנאי המסלול. ריתוק ביחידה מותנה אך ורק בבסיס מאושר, לאחר וידוא מענה תפילות במניין ומזון מהדרין. ביחידה שאינה מותאמת ללינת חרדים, ישתחרר החייל לביתו". לפי המסמך, עונש ריתוק לא יכלול את הימים שישי ושבת.
בכל המסלולים, מרגע ההכשרה הבסיסית וגם בקורסים במהלך השירות, סגל הפיקוד יהיה מגדרי - כלומר יורכב מגברים בלבד בתוך מתחם ייעודי - דבר שיכול לגרום לביקורת על הדרת נשים. לפחות בתור התחלה, ועד שצה"ל יצליח להוציא חרדים לקורסי פיקוד, המפקדים יחויבו להתאים עצמם לחיילים החרדים בהתנהלותם האישית בפרהסיה. בצה"ל שמים דגש על הנושא המגדרי, נושא מהותי באורח החיים החרדי.
החיילים החרדים יזכו לשיעורי תורה ביחידות השונות, ויקבלו זמני תפילות מוגדרים שיעוגנו בפקודות מטכ"ל. בנוסף, מעבר לכשרות מהדרין, יקבלו בזמן הטירונות זמן טבילה במקווה מדי יום.
צה"ל יעמוד למבחן תחילה בשיעור ההתייצבות בבקו"ם, ולאחר מכן בהתאמת השירות לחרדים, ומקווים שהמאמצים שנעשים כעת ישנו את המציאות שהיתה כאן ביחסים שבין החרדים למדינת ישראל מאז הקמת המדינה.