6 הרוגים בתקיפה בתימן: "נערכים לעימות של חודשים קדימה"

6 הרוגים בתקיפה בתימן: "נערכים לעימות של חודשים קדימה"
במערכת הביטחון לקחו בחשבון את האפשרות שהמורדים בתימן יסלימו את תקיפותיהם כאשר יצאו למבצע, שתוכנן כבר לפני חודשים • פרטים חדשים על התקיפה בתימן
מחבר כרמלה מנשה מחבר כרמלה מנשה
Getting your Trinity Audio player ready...
נמל חודיידה עולה באש
נמל חודיידה עולה באש צילום: Houthi Media Centre/REUTERS

בישראל נערכים לאפשרות שהתקיפה בתימן במסגרת מבצע "יד ארוכה" תוביל לתגובה וירי נוסף לעבר ישראל. כך דווח היום (ראשון) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. מערכות ההגנה פרוסות והכוננות מוגברת.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

אחרי התקיפה האווירית הישראלית בנמל בחודיידה בתימן, משרד הבריאות התימני הודיע על מותם של שישה בני אדם, ופציעתם של לפחות 87 באירוע. גורם ביטחוני אמר לכאן חדשות: "אנחנו לא מכירים מספיק את החות'ים, אבל לוקחים בחשבון שיהיה לזה המשך ואפילו עימות לחודשים קדימה, לחות'ים יש יכולת טילית וגם כטב"מים. הם יכולים לירות כמה סוגי טילים וכטב"מים בעת ובעונה אחת שיכולים לגרום נזק".

אם החות'ים יגיבו, ישראל תצטרך לפעול שוב. "זה ארגון  מתפתח שאיראן מציידת אותו, מבצע 'יד ארוכה' לא פותר את כל הבעיות", אומרים בצה"ל, ומדגישים שהכול נילקח בחשבון לפני קבלת ההחלטה על המבצע. "יש מחיר גם בלא להגיב, המבצע משמש מסר דרמטי וחשוב ונסראללה וחמינאי צריכים לדעת את המחיר. החות'ים ירו במשך תשעה חודשים יותר ממאתיים פריטים, איראן מפעילה את השלוחים שלה בכל הגזרות כדי להתיש את ישראל דרכם", הוסיפו בצבא.

כל עוד החות'ים פגעו בספינות לא ישראליות בים ואזרחים ישראלים לא נפגעו, ישראל לא נדרשה להגיב. אחרי שתקיפת הכטב"ם בלב תל אביב הסתיימה בהרוג, התגובה הייתה מתבקשת. ישראל עשתה את מה שאחרים לא עשו, החות'ים לא האמינו שתהיה תקיפה רחבה כל כך משום שהאמריקנים, הסעודים והאמירתים ביצעו תקיפות טקטיות, נקודתיות, על בסיסי מלחמה ולא על תשתיות ברמה המקצועית.

זו תקיפה ראשונה בסדר גודל כזה וזה מסר לביירות וטהראן ולכל האזור שאלה המחירים שישלמו על פגיעה בישראל. מה שחיל האוויר עשה בנמל חודיידה אפשר לעשות גם במקומות אחרים.

בתקיפה השתתפו מספר גבוה של מטוסים בכמה מבנים כולל מטוסי תקיפה, ליווי, פיקוד אווירי ומטוסי תדלוק. פעולה ישראלית ללא שותפים ממדינות אחרות,  עם תיאום אווירי עם מדינות באזור כדי למנוע התנגשויות באוויר, לא היה תיאום על המטרות שהותקפו.

חיל האויר תקף תשתיות בנמל, עגורנים גדולים, כעשרים מיכלי דלק ענקיים שחלקם עדיין בוערים. ההתמקדות הייתה ביכולת לפרוק סחורות ובצוברים של הדלק בנמל. הנזק שנגרם הוא גדול, הנמל מושבת ברובו. לא במקרה בחודיידה יש תורים בתחנות הדלק מחשש למחסור בדלק. ישראל פגעה  בצינור החמצן בהיבט הצבאי בנמל שדרכו החות'ים מכניסים את כל הנשק שהם מקבלים מאיראן. בנוסף, הנמל הוא גם מקור גביית המיסים.

המבצע והתכנון הבסיסי שלו הוכן כבר לפני כמה חודשים, והוכנו גם יכולות נוספות. התיכנון הסופי, הסינכרון בין הזירות, קבוצת הפקודות החל לאחר הירי לעבר תל אביב, כשלושים ושש שעות לפני המבצע. "החות'ים", אומרים בצה"ל, "פגעו בסחר העולמי, גרמו להפסדים של מיליארדי דולרים והתגובה של המדינות הייתה פגיעה במחסני אמל"ח ובמשגרים. אנחנו פגענו בתשתית אזרחית וצבאית".

הפופולריים