ממצאי התחקיר

האסון בבא"ח גולני: הקשר שאבד ונסיונות היירוט שכשלו

האסון בבא"ח גולני: הקשר שאבד ונסיונות יירוט שכשלו
הקשר עם הכטב"ם אבד צפונית-מזרחית לעכו. נעשו מספר ניסיונות ליירט אותו, שכשלו. בחיל האוויר ירחיבו את האזורים בהם יופעלו התרעות
מחבר איתי בלומנטל מחבר איתי בלומנטל
Getting your Trinity Audio player ready...
האסון בבא"ח גולני
האסון בבא"ח גולני צילום: ללא

ממצאי תחקיר חיל האוויר שפורסמו היום (שני), קבעו כי פגיעת הכטב"ם בחדר האוכל בבא"ח גולני נגרמה כתוצאה מאיבוד קשר עם הכלי צפונית-מזרחית לעכו. בגלל איבוד הקשר, לא הופעלה התרעה. לפני כן, נעשו מספר נסיונות ליירט את הכלי והם כשלו.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

מדובר בכטב"ם של חיזבאללה מסוג "ציאד 107" תוצרת איראן, עם ראש קרבי במשקל של 3-5 קילוגרם חומר נפץ. תחקיר חיל האוויר קבע שהקשר עם הכטב"ם אבד קילומטר וחצי צפונית מזרחית לעכו. לפני כן, היו מספר ניסיונות ליירט אותו, שכשלו.

בשחזור תמונת השמיים לאחור, הצליחו לזהות בחיל האוויר דקת טיסה של הכלי. בגלל תוואי הטיסה, היה ניתן היה לסווג את הכלי ככטב"ם או כלהקת ציפורים. בתחקור נקבע כי ההחלטה לא לקבוע שמדובר בכטב"ם בשחזור הייתה סבירה. בגלל איבוד הקשר, לא הופעלה התרעה. 


בחיל האוויר אישרו כי זמן קצר לפני הפגיעה התקבלה שיחה מהמשטרה ליחידת הבקרה הצפונית, שבה דווח כי מאזרחים ששמעו באזור רעש של כלי חשוד באזור יקנעם. הכלי הגיע מלבנון עם שני כטב"מים נוספים - אחד יורט בידי סט"יל של חיל הים, והשני יורט בידי כיפת ברזל. חצי שעה לאחר מכן הכלי השלישי פגע ישירות בבסיס.

לפי הערכות, מקום הפגיעה של הכטב"ם בחדר האוכל נקבע מראש בתוכנית שהוכנסה מראש עם נקודת ציון. בנוסף, כמו כן גם זמן הפגיעה אחרי השעה 19:00, המועד שבו שהו עשרות טירוני גולני בתוך חדר האוכל.


זירת נפילת הכטב"ם באזור בנימינה


בחיל האוויר לא יכולים לאשר אם מדובר בכטב"ם, אולם מציינים שבאותו הזמן היה מסוק שחלף באותו הנתיב. הבוקר, מפקד חיל האוויר ביקר בבא"ח גולני, כדי לראות מקרוב את מקום הפגיעה של הכטב"ם. 

בעקבות האירוע, מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר הורה להרחיב את האזורים שבהם תושמע התרעה, ביניהם יישובים ובסיסי צה"ל, שיקבלו עדיפות בגלל שמתקני צה"ל "נמצאים על הכוונת". הדבר עלול לגרום לכך שיהיו יותר התרעות שווא. בעקבות האסון, בחיל האוויר החליטו לנהוג באופן מחמיר יותר בנושא הפעלת ההתרעות.

בצה"ל אומרים שעד כה בוצעו 23,000 שיגורים של ירי תלול מסלול מלבנון. 1,200 כטב"מים שוגרו מלבנון מאז החלה המלחמה, מתוכם 221 פגעו בשטח ישראל, כ-80% מהאיומים יורטו. בחיל האוויר אומרים שאין הגנה הרמטית וכי פועלים לשפר את המערכים.

ההרס בחדר האוכל בבא"ח גולני


בחיל האוויר אומרים שאין הגנה הרמטית וכי פועלים לשפר את המערכים. כמו כן, בצה"ל אומרים שסיכול פעילי מערך הכטב"מים של חיזבאללה תקבל קדימות בתקיפות, מעבר להתמודדות עם הגברת המאמץ ההגנתי. הלייזר, כך אומרים בחיל האוויר, נמצא בשלבים מתקדמים של תהליך הפיתוח.

ארבעה לוחמי צה"ל בהכשרה נפלו מפגיעת הכטב"ם בבא"ח גולני - סמל עומרי תמרי, בן 19 ממזכרת בתיה, סמל יוסף הייב, בן 19 מטובא זנגריה, סמל יואב אגמון, בן 19 מבנימינה גבעת עדה וסמל אמיתי אלון, בן 19 מרמות נפתלי. 51 חיילים נפצעו באירוע. שמונה נפצעו באורח קשה, שמונה באורח בינוני והיתר במצב קל.

הפופולריים