כתב אישום הוגש היום לבית המשפט המחוזי בחיפה (שישי) נגד שבעה נאשמים בגין עבירות ביטחוניות חמורות של חשד לריגול לטובת איראן במשך תקופה ארוכה בתמורה לתשלום של מאות אלפי דולרים. הסעיף בו הואשמו השבעה הוא סיוע לאויב בשעת מלחמה ומסירת ידיעה לאויב, וגזר הדין הצפוי אם יורשעו הוא מאסר עולם או עונש מוות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
אזיז ניסנוב, אלכסנדר סדיקוב, יגאל ניסן, יצ'סלב גושצ'ין, יבגני יופה ושני קטינים נוספים חשודים שצילמו ואספו מידע על בסיסים ומתקנים צבאיים ואתרים אסטרטגים ברחבי המדינה במשך שנתיים. בהם יעדים שהותקפו על ידי האיראנים במלחמה, כמו בסיסי חיל האוויר בנבטים וברמת דוד, הקריה, אתרי סוללות כיפת ברזל ועוד.
על פי כתב האישום, לחוליה היה מבנה ארגוני היררכי, אזיז ניסנוב בן ה-43 היה ראש החוליה וזה שעמד בקשר רציף עם המפעילים האיראניים. סגנו אלכסנדר סדיקוב בן ה-58 היה אחראי על ניהול החוליה בפועל, חלוקת המשימות והתשלום. הנאשמים הקטינים היו המבצעים העיקריים של פעולות צילום האתרים האסטרטגיים והביטחוניים, אחראים על שליחת החומרים וקבלת הכספים. למקרה שייתפסו, יצר ניסנוב סיפור כיסוי לחוליה, לפיו היו "מדריכי טיולים".
הקשר הראשוני בין המפעילים האיראנים לבין אזיז ניסנוב נוצר באמצעות מכר משותף. בכתב האישום מודגש שכבר בשלב זה הבין שהוא עובד עבור טהראן. הוא קיבל הנחיות בוואטסאפ ובטלגרם - והחל לבצע משימות.
בשלב מסוים צירף איליו את ויאצ'יסלב גושצ'ין. השניים צילמו אתרים רבים באזור חיפה, שכרו סירה ועקבו אחר נתיבי שיט. בהמשך ויאצ'יסלב גושצ'ין צמצם את פעילותו בשל מצב בריאותי ואזיז ניסנוב הקים חוליה, וצירף בהדרגה את יתר הנאשמים לפעילות, החל מספטמבר 2023.
שבעת הנאשמים ביצעו כ-600 משימות של תיעוד ואיסוף מידע כלפי אתרים ובעלי תפקידים כאשר הם לעיתים מכוונים על ידי המפעילים לנקודות ציון וזוויות צילום ספציפיות. אחת המשימות הייתה תיעוד בסיס נבטים יום לאחר המתקפה האיראנית בחודש אפריל שבמהלכה נפגע הבסיס.
הנאשמים קיבלו יותר מ-300 אלף דולרים. בין 500 ל-1,200 דולרים לכל משימה. מפעילם של הנאשמים הזדהה בשם אלחאן אגייב ופעל עם סוכן נוסף שכונה אורחאן. בין האתרים שעליהם אספו הנאשמים מידע - בסיסי חיל האוויר בנבטים, רמת דוד, תל נוף, פלמחים, מירון ומצפה רמון. בסיסים צבאיים בבאר טוביה, קריית גת, עמק חפר וגלילות. מערכות הגנה אווירית בחיפה והקריות, הנמלים בחיפה אשדוד ואילת.
במהלך החקירה הנאשמים הודו במיוחס להם. קיימות הקלטות מהאזנות סתר שבוצעו להם, איכונים סלולריים שלהם בזמן המשימות שבוצעו ותיעוד של פעולות דיגיטליות שקשורת למעשי הריגול. בנוסף, הם קיימו רישום במחברת של כל הפעולות שביצעו.
מלבד שני הקטינים, לכולם עבר פלילי עם הרשעות בעבירות סמים, רכוש ואלימות. שניים מהחשודים הם אב ובן שטענו בחקירתם כי עשו זאת בשל בצע כסף.
בפרקליטות המדינה הדגישו: "זה אחד המקרים החמורים ביותר של עבירות ביטחוניות שנחשפו במדינת ישראל, ובוצעו על ידי אזרחים ישראלים שידעו היטב שהם פועלים נגד ביטחון המדינה ולטובת איראן, בשעה שמדינת ישראל מנהלת מלחמה קשה בכמה חזיתות".
אתרים נוספים שהיו יעד של האיראנים במהלך מתקפותיהם על ישראל צולמו, כמו תחנת הכוח בחדרה. החשודים גם קיבלו מפות של בא"ח גולני שנפגע בהמשך מכטב"ם ששיגר חיזבאללה, ובה נקודת ציון של חדר האוכל בבסיס. בשב"כ הסבירו כי סוכנים מטעם המודיעין האיראני – "אלחאן" ו"אורחן" - הפעילו את הישראלים, שהיו מודעים לכך שהמידע שהם מעבירים פוגע בביטחון המדינה, ובחלק מהמקרים אף עלול לסייע לאויב במתקפת טילים. לעיתים, הם ביצעו 4-3 משימות ביום.
אחת המשימות שקיבל ראש החוליה ניסנוב הייתה לברר פרטים על מומחית להנדסת גז ולענייני הקווקז מאוניברסיטת חיפה, שהרצאותיה בנוגע לאיראן מפורסמות באינטרנט. בין היתר, התבקש לברר פרטים אודות קרובי משפחתה, רכבה ולוח הזמנים שלה. ניסנוב גם התכוון לצלם את מערך האבטחה של נשיא המדינה ושרים נוספים שהשתתפו באירוע של קהילת יוצאי בוכרה שבו הוזמן לנגן, אך הוא נעצר לפני האירוע.
במהלך תקופת הפעלתו הוצע לניסנוב מספר פעמים לבצע משימות התנקשות, אך הוא סירב. בשלב מסוים בחנו האיראנים אפשרות להסתייע בנאשמים כדי להקים חוליה שתפעל בירדן.