המחסור בכוחות

חיילי המילואים יתייצבו לחודשיים וחצי לפחות ב-2025

חיילי המילואים יתייצבו לחודשיים וחצי לפחות ב-2025
צה"ל התריע על מצוקת כוח האדם, שפתרונו כרוך בהארכת שירות החובה והתייצבות משרתי המילואים בשנה הבאה: "המדינה תידרש לתת להם הטבות חריגות כמו השנה" • אחוזי הגיוס של הלוחמות עלו ב-16% ביחס ל-2023 • בצה"ל אומרים כי בשלישון הנוכחי נפתחו מסלולי חרדים חדשים, וכי הוצאו 900 פקודות מעצר לחיילים שלא התייצבו
מחבר רועי שרון מחבר רועי שרון
Getting your Trinity Audio player ready...
חייל מילואים נפרד מזוגתו לפני חזרה ללחימה בצפון
חייל מילואים נפרד מזוגתו לפני חזרה ללחימה בצפון צילום: Chaim Goldberg/Flash90

צה"ל התריע היום (חמישי) על מצוקת כוח האדם שפתרונו כרוך בהתייצבותם של משרתי המילואים למשך חודשיים וחצי לפחות ב-2025: "המדינה תידרש לתת למילואימניקים את אותם מענקים חריגים והטבות בשנה הבאה". בנוסף, אומרים בצה"ל, כי יש להאריך את שירות החובה לשלוש שנים. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

על רקע הימשכות המלחמה בצפון ובדרום בצה"ל אומרים כי יש להגדיל את סדר כוחות החובה באופן מהיר ומיידי בעיקר על ידי הארכת שירות החובה ל-36 חודשים. זאת למרות שאחוזי הגיוס של הלוחמות עלו ב-16% ביחס לשנתון הקודם. "בשנתון 2023 נרשמה עלייה של מאות מתגייסות למערך הלוחם. כ-4,800 לוחמות גויסו ב-2023 לעומת 2022".

בצה"ל הדגישו כי ישנה עלייה בגיוסים למערך הלוחמות וכי בשלישון הראשון הוצאו אלפי זימונים לצו ראשון לחרדים. "כל מלש"ב שלא התייצב לזימון הראשון והשני - הוצא לו פקודת מעצר". 

חיילי מילואים ברמת הגולן (צילום: יוסי זמיר, פלאש90)

הנטל על משרתי ומשרתות המילואים יימשך

בצה"ל גיבשו גרף תעסוקה מבצעית לשנת 2025, שבו נקבע כי חיילי מילואים ישרתו 72 ימים בשנה. בצה"ל אומרים ש"המדינה תידרש לתת למילואימניקים את אותם מענקים חריגים והטבות בשנה הבאה, כמו שנתנה בשנה האחרונה. המענקים נעים בהיקף של 8-9 מיליארד שקלים למשרתי המילואים גם אם זה לא יהיה יותר תחת צו 8.

לפי נתוני צה"ל, לוחם המילואים השנה עשה 136 ימים בממוצע. ברוב גדודי השריון, החי"ר וההנדסה במילואים, ביצעו הלוחמים בשנה החולפת בין 200 ל-250 ימים. באגף כוח אדם אומרים שהצליחו להחזיר למערך המילואים בשנה החולפת כ-70,000 אנשי מילואים שהחזיקו בפטור משירות לפני המלחמה.

בנוסף, ישנם כ-40,000 בני אדם הרשומים במערך המילואים שלא הגיעו לשרת מאז פרוץ המלחמה מכורח נסיבות שונות. כך ממוצע ההתייצבות למילואים מאז 7 באוקטובר מסתכם בכ-85%. בנוסף, צה"ל שלח ל15,000 גברים בגיל עד 35 ובעלי הכשרה ופרופיל קרבי, פנייה לחזור לשירות מילואים. כ6,000 מתוכם כבר חזרו לשירות ועוד אלפי נמצאים בתהליך.

מחאה נגד גיוס חרדים בתל השומר (צילום: תומר נויברג, פלאש90)

המאמצים להרחבת גיוס החרדים

בשלישון הראשון הוצאו 3,000 זימונים לצו ראשון. כל מלש"ב שלא התייצב לזימון הראשון והשני - צה"ל הוציא לו צו פקודת מעצר. עד כה יצאו מעל ל-900 פקודות מעצר בתהליך מתנהל, "באופן זהה ביחס לכלל המלש"בים".

"עיקר המבחן מתמקד בגיוסם ושילובם של חרדים בצה"ל, לא הוצאת הצווים. תהליך הזימון מתקיים כסדרו על פי החוק ובהתאם לתוכניות שאושרו על ידי הדרג המדיני", כך אומרים בצה"ל.

בנוסף, בצה"ל אומרים כי בשלישון הנוכחי נפתחו מסלולי חרדים חדשים ביניהם, דת"ק חרדי ראשון ומסלול יואב באט"ל. זאת במקביל להמשך גיוס למסלולים הקיימים. בשלישון הנוכחי צה"ל יוציא 7,000 זימונים לתהליכי קליטה וצו ראשון למלש"בים מהמגזר החרדי, בהמשך להוראה שנתן שר הביטחון המפוטר גלנט, וכי הזימונים ייצאו החל מיום ראשון הקרוב.

בצה"ל מדגישים כי במערך פועלים ביתר שאת על מנת לפתוח את החטיבה החרדית במחזור הגיוס הנוכחי. היעד לשלישון הראשון היה 1,300 מגוייסים. צה"ל גייס יותר מ-900 מלש"בים חרדים, עלייה של כ-85% ביחס לתקופות מקבילות.

בצה"ל ציינו כי במערכת הביטחון ובאגף כוח האדם פועלים בתוכנית סדורה להנגשת תהליך הגיוס בכלל המסלולים, באמצעות מגוון מסלולים, היערכות תשתיתית, הכשרת מפקדים, דסקים ייעודים, שיווק ופרסום בתקשורת החרדית, זימונים, ריבוי מסלולים ייעודים לחרדים כמו דת"ק, יואב, תכלית, מג"ב ועוד.

1,543 הורים שכולים ו-507 יתומי צה"ל: מספרי השכול

מאז תחילת המלחמה נפלו 793 חיילי צה"ל. כ-34% מהם - 268 חללים - שירתו במילואים. 385 מהנופלים היו בשירות קבע, ו-141 מהם היו משרתי קבע. 

67 מהנופלים היו קצינים בתפקיד מפקד מחלקה, 63 היו מפקדי פלוגות, 20 היו סגני מפקדי פלוגות, שבעה היו סגני מפקדי גדוד, חמישה מפקדי גדודים וארבעה היו מפקדי חטיבות. 

הנופלים הותירו אחריהם 1,543 הורים שכולים, 180 אלמנות שמהן 26 היו בהיריון. 507 ילדים לחיילי צה"ל נותרו יתומים, ו-2,569 אחים ואחיות הצטרפו למשפחת השכול. 219 הפכו לבני זוג שכולים, מהם 23 ידועות בציבור. 43 משפחות איבדו יותר מחלל צה"ל אחד במהלך המלחמה.

 

 

הפופולריים