כתבי כאן חדשות איתי בלומנטל וכרמלה מנשה נכנסו היום (רביעי) לשטח סוריה, שאליו לא נכנסו עיתונאים ישראלים מאז תום מלחמת יום הכיפורים. הכתבים הצטרפו לאוגדה 210, ללוחמי גדוד 101 של צנחנים, לגדוד 74 של חטיבה 188 של השריון ולסיירת הגולן כדי לראות את ההיערכות של צה"ל לאחר נפילת משטר אסד.
במוצב הצבא הסורי בתל קודנה, שננטש בשבוע שעבר אחרי נפילת המשטר, נמצאים כיום לוחמי אוגדה 210, צנחנים ולוחמי שריון, שתופסים עמדות קדמיות כדי להגן על יישובי רמת הגולן ממרחב החיץ בגבול.
במהלך הביקור במוצב הנטוש מצאנו בין פריטי הציוד הצבאי גם מחברת שכתב חייל סורי, שלימד את עצמו עברית תוך כדי שהוא צופה ביישובים הישראליים במרחק ארבעה קילומטר משם.
במחברת, שבה הערות בעברית והנחיות לכתיבה בעברית, נראות מילים כמו "חייל", "בית", "גבול", "דמשק" ואחרות, שאותן למד החייל במהלך שמירות שביצע במקום.
כתבינו פגשו בשטח סוריה מפקדים ולוחמים שהשתלטו על אזור החיץ ומאיישים את המוצבים ששלטו במרחב ואת עמדות המפתח בשטח הסורי. זאת, במטרה למנוע התקרבות של חמושים לא מזוהים לשטח ישראל.
"לא באנו לכבוש שטח ולא להשליט שלטון צבאי על אזרחים, אלא לממש את ההגנה על תושבי רמת הגולן. למדנו את לקחי 7 באוקטובר", אמר אל"מ בני קטא, מפקדת חטיבת הגולן ששוחח עם כתבתנו במוצב תל קודנה.
"אנחנו נמצאים במרחק קטן מהיישובים שלנו ברמת הגולן", הוסיף המח"ט. "באנו לבצע הגנה עם מינימום חיכוך, לממש את משימת ההגנה על מרחב החיץ, ולמנוע אפשרות שירצו להתבסס שם. נערכנו היטב בתרגילים ובנוהלי קרב".
לדברי אל"מ קטא, בעת שהגיעו כוחות צה"ל למוצב לא היו בו חיילים סורים. "הם נטשו, פשטו את המדים וברחו כאזרחים. הם היו ערוכים מול ישראל וגם מזרחה מול המורדים", סיפר.