מפקד זרוע היבשה, אלוף נדב לוטן, הורה היום (רביעי) על הקמת צוות מומחים מיוחד שיבחן את נסיבות אסון קריסת במת ההרמה בצפון רצועת עזה, בו נהרגו שני לוחמי צה"ל ושמונה נוספים נפצעו. ההחלטה התקבלה באישור הרמטכ"ל הרצי הלוי.
באירוע הטרגי שהתרחש בליל 5 בפברואר נהרגו שני לוחמי גולני בגדוד 51, רס"ל במילואים נדב כהן, בן 21 ממושב בית חנן וסמ"ר נחמן רפאל בן עמי, בן 20 מאילת, כאשר במת ההרמה קרסה בתנאי מזג אוויר סוער.
הצוות, שיעמוד בראשות מפקד חטיבה 179, יבחן את מערך הפיקוד והשליטה, ארגון מרחב הלחימה, התהליכים והאמצעים המבצעיים, וכן את אופן יישום הפקודות וההנחיות והבקרה עליהן. הצוות צפוי להגיש את מסקנותיו למפקד זרוע היבשה תוך כחודש.
במקביל להקמת צוות המומחים, פתחה המשטרה הצבאית החוקרת בחקירה עצמאית של האירוע. ממצאי החקירה יועברו לבחינת הפרקליטות הצבאית עם סיומה.
60 מנופים - מפעיל אחד
באוגדה 162, שבה התרחש האסון, הוסמך רק אדם אחד שתפקידו היה להזיז את המנופים ולקפלם בעת הצורך. כך פרסם כתבנו הצבאי איתי בלומנטל. אלא, שבאותה העת, ברשות האוגדה היו יותר מ-60 מנופים שמוצבים ומוכנים לפעולה. אותו אדם הוסמך על ידי חברה אזרחית שהשכירה את המנופים לצה"ל.
בצה"ל עושים שימוש במנופים האלה מאז שהחלה המלחמה בעזה, לפני יותר משנה וארבעה חודשים. אך התברר כי למרות מקרי עבר של קריסת מנופים, בצבא טרם נכתבה פקודת קבע שמסדירה את נהלי השימוש בהם ואין הנחיות מסודות כיצד לפעול בתנאי מזג אוויר חריגים. מבחינת המפקדים והלוחמים בשטח, נקודת המוצא הייתה שהאוגדה אחראית לכל המתקנים והתשתיות.
גורמים בצה"ל אמרו שבמהלך השימוש בבמות ההרמה, היו מקרים שבהם נפלו מנופים ולא היו נפגעים. למרות זאת, לא הוסדר השימוש במנופים אלה, בהם עושה צה"ל שימוש לטובת הצבת אנטנות ומכ"מים ברצועה. כמו כן, לא הוזמנו גורמי מקצוע או מהנדסים.
הלוחם הזהיר לפני קריסת המנוף בעזה ש"האדמה שוקעת", אך אמירתו לא הדליקה נורה אדומה. מצ"ח צפויה לפתוח בחקירה בחשד לרשלנות. הפרסום של @ItayBlumental ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/7DNiyOJ0Ld
— כאן חדשות (@kann_news) February 6, 2025
אחד הלוחמים ששהו במתחם של חטיבה 188 באזור החיץ בעזה התלונן בפני מפקדיו וחבריו ש"האדמה שוקעת". זאת שעתיים בלבד לפני קריסת המנוף על האוהל בו שהו הלוחמים, בעיקר במיטותיהם. רק לאחר האסון, בצה"ל הורו לקפל את כל המנופים שפרוסים ברצועה, גם באזור נצרים וגם באזור רפיח עד הודעה חדשה.
