מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) דוח שהכין על הגנת הגבול בפיקוד הצפון בצה"ל וכולל מסקנות מביקורת פתע שערך במוצבים הסמוכים לגבול לבנון כשלושה חודשים לפני פרוץ המלחמה.
טיוטת הדוח, שהיה חסוי עד היום, נשלחה לראש הממשלה, לשר הביטחון ולצה"ל חודשיים לפני פרוץ המלחמה וכללה התרעה על ליקויים חמורים. תגובת צה"ל לדוח התקבלה שבוע וחצי לפניה.
המבקר תיאר בדוח את הגברת פעילות חיזבאללה ב-2023 בפיגועים ובהקמת מוצבים סמוך לגבול. חיזבאללה ביצע בשנה זו שורת פיגועים נגד ישראל. המחבלים הקימו מוצבים קרובים מאוד לגבול וצפו על פעילות כוחותינו כדי לאתר נקודות תורפה מבצעיות ולהסתיר כלי נשק. מחבלים, וגם אזרחים לבנוניים, ניצלו את העובדה שיש נקודות שבהן קשה לדעת בדיוק היכן עובר קו הגבול, כדי להתקרב לשטח ישראל.
אנגלמן מצא שיש עומס על הכוחות, "שנדרשו להגיע לגדר בעקבות כל התרעה, מה שהגביר את הסיכון הנשקף להם והיה עלול לשחוק את דריכותם המבצעית". חיילי צה"ל הוקפצו שוב ושוב אל גדר הגבול, לעתים אפילו עשר פעמים בלילה, בשל התראות מחיישנים המותקנים עליה. ההתרעות הללו, שהתגלו לרוב כהתרעות שווא, שחקו את דריכות החיילים.
צה"ל פתח בפרויקט "מגן הצפון" שנועד להחליף את גדר הגבול המיושנת בחומה ובמכשול מתקדם, המבוסס על חומה גבוהה ואמצעים טכנולוגיים מתקדמים. אך בזמן הביקורת, הקמת המכשול הייתה עדיין בתחילתה.
בשיחה עם לוחמים, הוא סיפר, "הם ציינו כי מדרג הפעולות הנדרשות מהם עד לפתיחה באש לא מותאם לאיום הנשקף". מח"ט הגזרה המזרחית אמר למבקר כי הוראות הפתיחה באש נבחנו והוחלט שלא לשנותן.
באשר לאימון הכוחות, הביקורת העלתה כי לוחמים לא עברו אימונים באמצעי לחימה מסוים מאז הכשרתם הבסיסית, ובעל תפקיד לא ביצע אימון ירי עם אמצעי מסוים לפני כניסתו לתעסוקה מבצעית. חיילי מילואים ששירתו באחד המוצבים הקדמיים אף לא קיבלו אמצעי לחימה חיוני שחולק לחיילים סדירים במוצבים הסמוכים.
עוד עלה כי מפקדים נאלצו שוב ושוב לבטל סיורים מבצעיים בגלל תקלות ברכבי הסיור. בכמה מהמוצבים שנבדקו, חלק מהסיורים התבצעו ברכבים לא ממוגנים. המבקר מצא פערים גם באיסוף המודיעין באימונים ובאמצעים לאבטחת המוצבים מפני תקיפה.
המבקר המליץ אז, שלושה חודשים לפרוץ המלחמה, כי ראש הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני יבחנו את המשמעויות העולות מאי-עמידת לבנון בהחלטה 1701, נוכח המציאות הביטחונית בדרום לבנון, ויסכמו את המדיניות כמענה לבעיה המבצעית הנוצרת בעקבות כך.
עוד הוא המליץ כי הרמטכ"ל יבחן את המענה המבצעי שנדרש כיום בקו הכחול אל מול האיומים והמציאות הביטחונית באזור הגבול, וכך את ההלימה ביניהם לבין סדר הכוחות והאמצעים המבצעיים שקיימים בגבול, וינחה את ההיערכות הנדרשת נוכח מגמת התגברות האיומים והסיכונים מאז תחילת 2023.
כמו כן, הומלץ שהרמטכ"ל יבחן את המענה בקו כחול, בהתחשב בקרבת חזבאללה לגבול ובחיכוך היום יומי שהדבר מייצר ובנקודות התורפה המבצעיות הקיימות במכשול, כדי לשפר את יכולת הכוחות לעמוד במשימה. הוא המליץ לבחון מחדש את הוראות הפתיחה באש בגזרה הצפונית. עוד הוא המליץ לפעול להשלמת חוסרים בתחמושת אימונים ולוודא שהכוחות מתאמנים כנדרש.
"על פיקוד הצפון לוודא כי במוצבים, לרבות בהם משרתים כוחות מילואים, נמצאים אמצעי הלחימה הדרושים לביצוע המשימות, כדי לאפשר להם יתרון בקטלניות אל מול האויב בעת אירוע ביטחוני", כתב המבקר אנגלמן.
לדברי המבקר, "טבח שמחת תורה ב-7 באוקטובר נבע מכשלים רבים וחמורים בהגנה על גבולות המדינה. בביקורת פתע, שקיימנו בשמונה מוצבים עוד טרם 7 באוקטובר, חשפנו כשלים ופערים חמורים בהגנה על גבול הצפון. נדרש היה כי הדוח, שהומצא עוד לפני 7 באוקטובר לרה"מ, לשר הביטחון ולרמטכ"ל דאז, יהווה תמרור אזהרה בדבר הפערים והכשלים בהגנה על גבולות המדינה".
העיכוב בפרסום הדוח נבע מהחלטת ועדת משנה של הוועדה לביקורת המדינה. המבקר הבהיר כי הדוח הזה לא מחליף את ביקורת המדינה על כשלי 7 באוקטובר, שנבדקים בימים אלו כלפי כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי.
תגובת צה"ל לדוח
"צה"ל רואה חשיבות בביקורת, למד את ממצאיה והגיב לדוח בחודש ספטמבר 2023. ממצאי הדוח מתייחסים לביקורת שבוצעה לפני המלחמה, בחודש יולי 2023 ואינם משקפים את המצב הקיים בשטח. טרם פרוץ המלחמה, צה"ל החזיק במגוון תוכניות מבצעיות המותאמות לתוכניות האויב, אימן ושמר על כוננות של סד"כ מתאמן בגזרה וחטיבות מהירות שבעת הצורך יתנו מענה מבצעי מהיר לתרחישים השונים".
"תוכניות אלו עודכנו בהתאם להערכת המצב ופריסת הסד"כ, והופעלו במהלך מלחמת 'חרבות ברזל'. צה"ל ערוך באופן שוטף למגוון תרחישי קיצון באמצעות תרגילים הכוללים סד"כ משמעותי ממספר חטיבות ואוגדות בתוואי שטח שונים על מנת להתכונן בצורה המיטבית לאירועים שונים. כמו כן, בהתאם לתפיסת ההגנה בה בין כל ישוב ישראלי לבין הגבול ישנו מוצב צה"לי, מוצבים קיימים חודשו וכן נבנו מוצבים
נוספים".
"לאורך השנים צה"ל משקיע רבות במוכנות למערכה בגבול הצפון והנושא נדון באופן תדיר במהלך שנת 2023 צה"ל שידרג, חיזק והוסיף אמצעים טכנולוגיים והנדסיים למכשול 'מגן הצפון', פעל לחישוף שטחים מיוערים והסיר תשתיות טרור ממרחב הגבול. כמו כן, מחלקות ההגנה בישובים הוגדלו, נוספו מרכיבי הגנה רבים לישובים, והמחלקות מקיימות אימונים על פי תוכניות סדורות".
"צה"ל רואה חשיבות רבה בכוחות הבטחון השוטף, כחלק מכך הוקצו ללוחמים במשימות הקצה משאבים ואמצעי לחימה שונים".
עוד אומרים בצה"ל:
"מאז פרוץ מלחמת 'חרבות ברזל', צה"ל הגדיל משמעותית את סדר הכוחות בגבול הצפון וכעת נמצא בחמש נקודות אחיזה אסטרטגיות בשטח לבנון בהנחיית הדרג המדיני".
"במהלך המלחמה צה"ל פגע קשות בחיזבאללה, תקף והסיר איום משמעותי מהעורף ומתושבי הצפון. על ההישג הזה נדרש לשמור על ידי הפעלת כוח רציפה, ולכן צה"ל ימשיך לאכוף את הסכם הפסקת האש בכפוף להנחיות הניתנות על ידי הדרג המדיני".
"בשנים האחרונות ובמהלך המלחמה בפרט, נאסף מידע מודיעיני רב ואיכותי בעזרת אמצעים מיוחדים שפותחו ושוכללו בעת האחרונה. מידע מודיעיני זה שימש ועודנו משמש את צה" ל בפעילותו. במסגרת המלחמה ולאחריה הותאמו הוראות הפתיחה באש, המאפשרות ללוחמים וללוחמות תגובה יעילה והתקפית מותאמת לכל איום".
"כחלק מפעילות צה"ל בדרום לבנון ובסוריה, פיקוד הצפון מבצע מאמצים רבים לעיצוב מרחב ההגנה. מרחב זה כולל מספר רכיבים, ובהם מרחב אבטחה מחושף, מכשול רב שכבתי, מערך איסוף ומוצבים קדמיים".
