חיל הים קיים בימים האחרונים תרגיל רחב היקף להגנה על המרחבים האסטרטגיים והמים הכלכליים של ישראל, שבמסגרתו הופעלו כלל יכולות הזרוע הימית לצד חיל האוויר וגופים נוספים בצה"ל.
התרגיל נועד להיערך להגנה על הנכסים האסטרטגים של מדינת ישראל במים הכלכליים דוגמת אסדות הגז והנמלים, בהשתתפות צוללות, ספינות טילים, לוחמי שייטת 13 וכלי טיס של חיל האוויר. בכירים בצה"ל סרבו להתייחס לאיום הייחוס.
התרגיל, שנמשך כמה ימים והסתיים ביום שלישי האחרון, דימה מגוון איומים רב-ממדיים - מתחת לפני הים, מעל פני השטח ובאוויר - כחלק מהיערכות הצבא לאיומי הייחוס המשתנים.
בצה"ל אומרים כי בתרגיל השתתפו שייטת 13, שייטת ספינות הטילים (שייטת 3), הצוללות ויחידות נוספות, תוך סנכרון מלא בין כלל הזרועות והפעלת מעטפת הגנה רב-שכבתית – מהגנת הגבולות הימיים ועד המים הכלכליים של ישראל.
לדוברי גורמים בצבא, התרגיל נועד לבחון את יכולת ההתמודדות עם מגוון רחב של איומים, ובהם ניסיונות חדירה לשטח ישראל, פגיעה בתשתיות אסטרטגיות, שימוש בכלי שיט אזרחיים לצורכי טרור ואיומים ארוכי טווח מצד מדינות וארגונים.
במסגרת התרגול דומו תרחישים של חדירה באמצעות כלי שיט שונים – מיאכטות קטנות ועד אוניות סוחר – תוך ביצוע תשאולים, בידוק כלי שיט והפעלת מערך מודיעיני רחב. גורמים בצה"ל מציינים כי במהלך השנה האחרונה נאסף מודיעין רב על פעילות במרחב הימי, הכולל מעקב אחר מאות כלי שיט והפעלת מעטפת מודיעינית שמטרתה זיהוי מוקדם של איומים.
לדברי גורמים צבאיים, מאז 7 באוקטובר חלו שינויים בתפיסות ההגנה וההיערכות של צה"ל, עם דגש על העלאת הכשירות – "מהלוחם הבודד ועד תרגילים רחבי היקף מסונכרנים בין הזרועות".
במקביל מציינים בצה"ל כי הקומנדו הימי של חמאס נפגע באופן משמעותי במהלך המלחמה, הן ברמת הפעילים והן ברמת היכולות, אך מדגישים ש"אין מקום לשאננות" ושנמשכות פעולות התקפיות ומעקב מודיעיני אחר תשתיות טרור.
