והיום פינקי, נשתלט על העולם

והיום פינקי, נשתלט על העולם
בדומה למקבילה הסינית שלה, פייסבוק רוצה להשתלט על האינטרנט כולו. היא עושה את זה על ידי רכישה של חברות שמאיימות עליה, או פשוט מציעה שירות מתחרה. מפרקים את פייסבוק | פרק רביעי בסדרה
מחבר שאול אמסטרדמסקי מחבר שאול אמסטרדמסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק
צילום: AP

1.

הדרך הכי טובה להבין לאן פייסבוק הולכת היא להכיר את האפליקציה הסינית wechat. האפליקציה הזו היא כמו פייסבוק על סטרואידים, היא מה שקורה כשאין שום מגבלה. במקום שאני אקשקש לכם, פשוט צפו בסרטון הזה של הניו יורק טיימס.

 

ולמי שאין לו זמן או כוח, wechat היא אפליקציה שמשתמשים בה 700 מיליון סינים באופן פעיל, והיא מאפשרת לכם לעשות בה הכל, ולא לצאת ממנה לעולם. היא האולר השוויצרי של האפליקציות.

היא שילוב של פייסבוק, וואטסאפ, אמאזון, אובר, טינדר, סקייפ ואינסטגרם. אבל האמת שהיא מאפשרת לבצע עוד המון דברים דרכה שאין היום באפליקציות מערביות. למשל, להזמין דרכה תור לרופא שלכם, להשקיע כסף בבורסה, לגלות מה מידת הצפיפות בזמן אמת במקום שאליו אתם רוצים להגיע. wechat גם מאפשרת לקנות דרכה כל מה שתרצו, להזמין מקומות במסעדה, לשלם על הארוחה, להזמין כרטיסים לסרט, מה שאתם רוצים. אין לכם שום סיבה לצאת מהאפליקציה הזו אפילו לרגע בשביל לעשות משהו אחר, כי הכל מתבצע דרכה.

וזה בדיוק מה שפייסבוק הייתה רוצה להשיג - להשתלט על האינטרנט, להשתלט על העולם. והאמת? היא לא מאוד רחוקה מלהגשים את המטרה הזו. המספרים מעידים על כך: נכון למחצית הראשונה של 2016 יש לפייסבוק 1.7 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים. באינטרנט כולו, לפי דו"ח של האו״ם, משתמשים בערך 3.4 מיליארד איש. כלומר, בערך חצי מהמשתמשים באינטרנט כיום נמצאים גם בפייסבוק.

מארק צוקרברגמארק צוקרברג. פייסבוק תשתלט על העולם? צילום: AP

ובעוד שמספר המשתמשים באינטרנט גדל כל שנה ב-7%-8%, היקף המשתמשים בפייסבוק גדל כל שנה בקצב כמעט כפול (13%-14%),מה שאומר שהיא תחצה את השני מיליארד משתמשים בתוך כשנה לערך. וזה עוד לפני שמביאים בחשבון את התכנית של מארק צוקרברג לחבר לאינטרנט מדינות ויבשות שלמות שעדיין לא מחוברות. לא סתם הוא קרא לפרויקט הזה internet.org. בקצב הזה, לא רחוק היום שבו כמעט כל אדם בוגר בעולם יהיה מחובר לפייסבוק.

התכנית הזו אמנם נדחתה עכשיו בגלל הפיצוץ של לווין עמוס 6 שהיה אמור לספק לפייסבוק את השירות לפרויקט הזה, אבל סמכו על פייסבוק שהיא תצליח למצוא את הדרך לעקוף את הבעיה הזו ולהשתלט על כל האינטרנט. השאלה היחידה שנותר לענות עליה היא - למה זה רע? אז הנה.


2.
הניתוח הבא מבוסס על שיחות עם שלושה מקורות שעובדים בחברות הייטק בתחומים רלוונטיים, שרובם לא היו מוכנים להזדהות בשמם (''מחר אני צריך לעבוד מול פייסבוק, או לקוות שהיא תקנה אותי, אני לא צריך בעיות'', אמר לי אחד מהם).

פייסבוק היא מונופול. או בדרך להיות מונופול. והיא מונופול בכמה תחומים במקביל. היא מונופול על הדאטה שלכם, היא בדרך להיות מונופול על שטחי הפרסום הדיגיטליים, והיא מונופול על דבר נוסף - על הטכנולוגיה. זה נשמע קצת מוזר - אחרי הכל יש מספיק חברות טכנולוגיה בעולם מלבד פייסבוק - אבל זה קורה בגלל הנטוורק אפקט של פייסבוק.

נטוורק אפקט היא תופעה כלכלית שעובדת כך: ככל שיותר אנשים משתמשים במוצר מסוים, כך הערך של אותו מוצר עבור אותם משתמשים - גדל. האינטרנט הוא דוגמה מצוינת למוצר עם נטוורק אפקט: ככל שיש יותר משתמשים באינטרנט, כך הערך של השימוש באינטרנט עבור כל אחד מהם גדל. אותו הדבר עם פייסבוק. ואין עוד חברות טכנולוגיה שמתקרבות בכלל לנטוורק אפקט של פייסבוק, והאפקט הזה רק גדל, כי פייסבוק ממשיכה לגדול. המצב הזה מקשה מאוד על חברות אחרות להתחרות בפייסבוק. במקביל, המצב הזה מגדיל את האפשרות של פייסבוק להרוס חברות אחרות, להעתיק את המוצרים שלהן, או פשוט להשתלט על הרווחים שלהן. בנימוס אמריקאי, כמובן.

הדוגמה הטובה ביותר להמחיש את השיטה הזו היא המקרה של חברת זינגה. זוכרים את פארם-וויל? המשחק ההוא עם החווה והכבשים שהיה ויראלי בצורה מטורפת לפני כמה שנים? תהיתם מה קרה לו? מה שקרה לו הוא פייסבוק. פייסבוק המליכה את זינגה, החברה שיצרה את פארם-וויל, ואז הרגה אותה, אחרי שלא הסכימה לחלוקת הרווחים שפייסבוק הציעה.

ישי גרין, יזם סדרתי וכיום ממייסדי spot.im (סטארט-אפ שמטרתו להשאיר אתכם באתרי התוכן, ולא בפייסבוק), מספר: ״זינגה גדלה בצורה מטורפת ועשתה מהון כסף מפייסבוק. פייסבוק באה אליה בשלב מסוים ואמרה לה, אם אתם רוצים שאנשים יראו את הפעילות שהם עושים בתוך המשחקים אתם צריכים לשלם לפייסבוק. אז זינגה שילמו. ואז פייסבוק נתנו גם למתחרים של זינגה להתחיל לגדול בשביל שיהיו כמה כאלה.

״הם רואים עד כמה אתה גדול, ואם אתה גדול מדי הם נותנים לך פטיש על הראש. באחת משתי צורות: או שהם לומדים מה אתה עושה ואז עושים אותו הדבר, או שהם רוצים לקחת חלק גדול מהנתח שלך. הם פונים אליך בצורה מאוד מנומסת, ואם אתה לא מוכן לשתף פעולה הם פשוט יכבו אותך. ואם אתה מוכן לשתף פעולה, הם יקחו לך את כל הרווח, ובסוף ישכפלו אותך. הם הורגים שווקים שלמים ברגע״. ״פייסבוק היא כמו הקיסר הרומאי, וכולנו פשוט משלמים לה מס״, תיאר זאת מקור אחר שלא רצה להזדהות בשמו.

3.

זה השלב שבו אתם אמורים להגיד - רגע, אבל סנאפצ׳ט. הרשת החברתית של סרטוני וידאו קצרצרים שנעלמים תוך 24 שעות ומאפשרת לשתול אזניים של כלב ועוד כל מיני שטויות על המסך. ״הצעירים נוהרים לסנאפצ׳ט״, תגידו. האמת שאפילו אם זה נכון, לסנאפצ׳ט יש היום בערך 100 מיליון משתמשים פעילים יומיים. איפה זה ואיפה המיליארד ומשהו של פייסבוק.

מלבד זה, לאינסטגרם, ששייכת גם היא לפייסבוק ומהווה המתחרה הישירה של סנאפצ׳ט, יש כבר היום פי שלושה משתמשים יומיים מאשר סנאפ׳צט. ופייסבוק משתמשת באינטסגרם בשביל להילחם בסנאפצ׳ט. אמנם סנאפצ׳ט היא זו שהביאה משהו חדש ומרענן למגרש. כל המקוריות כל החדשנות היו על סנאפצ'ט. אבל בפייסבוק ראו שהחדשנות של סנאפצ'ט תופסת, והחליטו שהם רוצים גם.

בהתחלה, פייסבוק ניסתה לקנות את סנאפצ'ט תמורת מיליארד דולר, אבל בסנאפצ'ט אמרו לא. בהמשך פייסבוק העלתה את המחיר ל-3 מיליארד דולר, אבל בסנאפצ'ט סירבו בנימוס. אז בפייסבוק עברו לשלב ב': בואו נעשה גם. ואמנם, בחודש שעבר אינסטגרם השיקה פיצ׳ר חדש של יצירת סיפורים, כזה שמחקה את את ה- Stories של סנאפ׳צ׳ט כמעט אחד לאחד. מאחר שלאינסטגרם יש פי שלושה משתמשים, יש סיכוי שזה יהיה תחילת סוף הסיפור של סנאפצ'ט, אם זה יתפוס.

אוון שפיגלאוון שפיגל, מייסד סנאפצ'ט. צילום: AP

למעשה, היום קשה לזכור זאת אבל הפיצ׳ר המרכזי של פייסבוק - שורת הסטטוס - היה במקור בכלל פיצ׳ר של טוויטר. זה בכלל לא היה קיים בפייסבוק. אבל פייסבוק העתיקה והיום זה הפיצ׳ר המרכזי שלה. ומאחר שלה יש הרבה יותר ממשתמשים, תראו איפה פייסבוק היום ואיפה טוויטר.

*
אז האם פייסבוק עומדת להשתלט בקרוב על הכל ולהפוך למשהו דמוי wechat הסינית? אחד המקורות ששוחחתי איתם היה ספקן יותר, אבל רק לגבי הקצב. ״הם אמנם רוצים לחבר את כל האנשים ביחד ואת כל העסקים ואת העולם הפיזי, אבל העולם הזה הרבה יותר גדול מהעולם הדיגיטלי. לכן הם משקיעים במסנג'ר וקנו את וואטסאפ בשביל להיות הבעלים של איך שאנשים מדברים אחד עם השני. אבל לגרום לעולם הפיזי לתייג את עצמו, שכל דבר יהיה מתויג, כל חנות וכל חשבון בנק וכל סנדביץ׳, זו כבר מהפכה מטורפת. תיוג פיזי שמקושר לתיוג דיגיטלי בפייסבוק זו מהפכה יותר גדולה ממה שפייסבוק עשו עד היום. זה ייקח להם לפחות עוד עשור״, העריך אותו מקור.

אבל אם זה יקרה, כלומר, כאשר זה יקרה, חשבו על כל המידע שיהיה בידיים של פייסבוק. כבר היום יש לחברה בסיס מידע אדיר על החיים שלכם, חשבו עד כמה גדול הוא יהיה כשהוא יכיל את כל הפעילות שלכם בעולם הממשי, לא רק הוירטואלי.

כשמידע כל כך נרחב מרוכז בידיים של מונופול, שאין לו כל תחרות שנראית באופן, המחיר שייגבה מאיתנו עלול להיות גבוה מדי. באיזו דרך? לישי גרין יש תיאוריה חצי קונספירטיבית, אבל לכו תדעו עד כמה היא רחוקה מהמציאות:

״פייסבוק נחשבת לידידת הדמוקרטיה ואויבת הדיקטטורות, אבל אין דבר הפוך מזה. היא סכנה לדמוקרטיה. זה כלי בידי הדירקטטור ובידי השלטון. עבור האנשים שנמצאים בשלטון ורוצים לשלוט בהמונים, אלה שנמצאים בעמדות הכוח, הכלי הזה הוא חלומם הרטוב. תחשוב על איש אופוזיציה, נגיד גידי אורשר, כאופוזיציה של השלטון פירקו לו את התחת כי הוא אמר משהו שנוגד את השלטון. אז כלי אחד זה לזהות את מוקדי האופוזיציה ולחסל אותם כשהם קטנים.״אתה לא יכול ליצור התארגנויות בלי לעשות את זה בפייסבוק, אז הם יודעים עליך הכל.

אם יודעים מי אתה ומה אתה מתכוון לעשות. פייסבוק נותנת לארדואן את כל המידע הזה. הוא יודע מי כל אחד שעשה לייק למשהו שקשור באופוזיציה. יש המון חברות ישראליות שכורות את המידע הזה ונותנות אותו לשלטון. לכן פייסבוק הוא ידיד השלטון המכהן״.

בפרק הקודם: פייסבוק ממליכה מלכים, ואז מתנקשת בהם

בפרק הבא: המנהיג צוקרברג: כך נראית פייסבוק מבפנים

הפופולריים