15 מיליארד דולר שילמה אינטל, ענקית הטכנולוגיה האמריקאית, על מובילאיי הישראלית. אינטל לא שילמה את הסכום האסטרונומי רק עבור הפעילות העסקית הנוכחית של החברה, אלא בעיקר במטרה לקנות לעצמה דריסת רגל בתעשיית הרכב העולמית, שמתפתחת במהירות והופכת מתעשייה מסורתית לתעשיית הייטק מתקדמת.
הרכישה היא חלק ממגמה עולמית – תאגידים טכנולוגיים וחברות סטארט אפ מתחרים ביניהם כדי להיות הראשונים שיפתחו את המכונית האוטונומית שתנהג עבורכם לעבודה ותסיע את הילדים לחוגים במקומכם. פיתוחים טכנולוגים שיאפשרו זאת נכנסים כבר כיום לרכבים וישנו בעתיד מהיסוד את המכונית כפי שהכרנו אותה, ואת האופן בו אנו תופסים נהיגה וצורכים תחבורה.
דמיינו למשל מוניות אוטונומיות, שיחליפו את התלות שלנו ברכבים פרטיים, ויהפכו את שוק המכוניות לשוק של הסעות, ואת המכונית ממוצר לשירות. מוניות אוטומטיות כאלו יוכלו גם לספק אפיקי הכנסה חדשים לגמרי, שקשה עדיין לצפותם- תוכן בתשלום לנוסעים, המלצות ממומנות של הנהג הרובוטי ועוד.
המנוע לאפשרויות מלהיבות אלה הוא קפיצת דרך דרמטית ביכולת להנדס בינה מלאכותית. מערכות ממוחשבות המדמות רשתות נוירונים במוח האנושי מצליחות לפתור בעיות מורכבות של ניתוח תמונות ותנועה רובוטית במרחב באופן מעורר השתאות. הצפי הוא כי יכולות אלה ישתכללו עוד ויאפשרו לרכב להבין את הסביבה ולנוע בה באופן שדומה ואף עולה על היכולת האנושית.
אבל רגע, אתם אומרים לעצמכם – מה בין הצפצופים המעצבנים של המובילאיי לבין החזון העתידני הזה?
המכונית שלא טועה
מובילאיי מוכרת שני סוגים של מערכות, ששניהם מבוססים על מצלמה ואלגוריתמים דומים, שמנסים להבין את הסיטואציה בה פועל הרכב. הראשון והמוכר יותר הוא המערכת הנמכרת לנהגים או ליבואנים – זו עם הצפצופים- המתריעה על קרבה מסוכנת לרכב מקדימה או על סטייה מנתיב.
אבל דווקא הסוג השני, הפחות מוכר, הוא עיקר הביזנס של מובילאיי. מערכות אלו נמכרות ישירות ליצרני הרכב, שמשלבים אותן במכוניות ומתקינים אותן כבר בשלב ההרכבה שלהן במפעל, כחלק מפס הייצור.
חברות הרכב משתמשות במערכת של מובילאיי או במערכות דומות של חברות מתחרות, בשילוב עם רדארים, באופן שכבר היום מהווה אוטונומיה חלקית. "מערכות מתקדמות לסיוע לנהג" (Advanced Driver Assistance Systems, או ADAS), הנמצאות בייצור כיום, מסוגלות לשלוט ברכבים – להפעיל את הבלמים כדי למנוע תאונה, או לסובב את ההגה על מנת למנוע סטייה מנתיב הנסיעה.
היכולות האוטונומיות הללו הופכות את המכונית לבטוחה יותר ומונעות תאונות דרכים ולפיכך התקנתן מקודמת במרץ על ידי גופי הרגולציה, שמעודדים את היצרניות להטמיע אותן באמצעות חלוקת כוכבי בטיחות. הטכנולוגיה הותקנה בעבר בעיקר ברכבי יוקרה, אך המצב משתנה במהירות ובעתיד הקרוב היא תהפוך להיות הסטנדרט בכל רכב, בדיוק כמו כריות אוויר.
המרוץ למכונית האוטונומית
אז יכולות אוטונומיות חלקיות למניעת תאונות כבר קיימות כיום ובקרוב יהיו חלק מרוב כלי הרכב הנמכרים - מה הלאה?
ADAS היא הטכנולוגיה הקרובה ביותר לשליטה עצמית של המכונית שנמצאת כבר היום בשימוש נפוץ. מכוניות שיש בהן את המערכת יכולות להגיב בזמן אמת ללא שליטת הנהג, ממש כמו שהיינו רוצים שהמכוניות האוטונומיות ידעו לעשות. ולכן נראה כי הטכנולוגיה של מובילאיי תהיה חיונית לייצור המוני של מכונית אוטונומית.
יצרניות מתקדמות, כמו טסלה וג'נרל-מוטורס, כבר לוקחות את הטכנולוגיה צעד אחד קדימה ומשתמשות במערכות חישה ועיבוד על מנת לייצר מכוניות שבהן התוכנה שולטת ברכב. מכוניות אלה מסוגלות לשמור על נתיב הנסיעה ועל המרחק מהמכוניות האחרות בנתיב, במצב שמדמה "טייס אוטומטי" - כך שהמכוניות מסוגלות לנהוג בדרכים בין עירוניות ללא התערבות נהג אנושי.
כל זה טוב ויפה לנסיעה בין-עירונית בתנאים קלים. תנועה בתנאים מורכבים – כמו ראות מוגבלת ומזג אוויר קשה, או סתם סביבה עירונית עמוסה – מסובכת הרבה יותר לביצוע. בינתיים נסיעה בסביבה עירונית נעשית רק ברכבי ניסוי ייעודיים, שבהם מותקנים בנוסף למצלמות ולרדארים גם חיישני לייזר יקרים.
נראה כי על מנת להגיע ליכולת של נהג אנושי ולמעלה מזה, יהיה צורך בארגז כלים רחב, הכולל אלגוריתמים מתוחכמים, מיפוי ייעודי, וחיישנים משוכללים, והדרך למכונית אוטונומית בתפוצה רחבה ובייצור המוני עודנה ארוכה.
למרות שמדובר על העתיד הרחוק, בגלל פוטנציאל הרווח העצום אף חברת רכב לא מוכנה לפגר מאחור - כולן ממהרות לפתח ולרכוש טכנולוגיה ייחודית על מנת להדביק את הקצב. החברות המובילות קונות טכנולוגיות וחברות סטארט-אפ, מקימות מרכזי פיתוח ומפעילות תוכניות ארוכות טווח לפיתוח יכולות אוטונומיות.
בתוך המירוץ הזה, ישראל הולכת ותופסת מקום חשוב בתעשיית הרכב החכם. זאת לא תהיה הגזמה לומר כי היא דוהרת במהירות בנתיב להפוך למעצמה בתחום. בארץ פועלים מאות סטרט-אפים שעוסקים באספקטים שונים של תעשיית הרכב והאוטונומיה: חיישנים מתקדמים, קישוריות בין רכבים, שירותים מתקדמים לנוסעים ושלל המצאות אחרות. מרכז הפיתוח של חברת ג'נרל מוטורס בהרצליה פיתוח הפועל בארץ כבר מ-2008 ומתמקד בטכנולוגיות עתידיות עבור רכב אוטונומי, נמצא בימים אלו בתהליך גידול מואץ. חברת פורד קנתה לאחרונה חברת ראייה ממוחשבת מרחובות, וחברת מרצדס הכריזה על הקמת מרכז פיתוח גדול בהרצליה בשנה הקרובה. אינטל, שרוצה אף היא לרכב על הגל, רואה ברכישה הזדמנות לקנות לעצמה דריסת רגל בשוק הרכב החכם, ומוכנה לשלם על כך מחיר מלא.
הכותב עובד בתעשייה