תסתכלו על הגרף הזה. זו מניית טבע בחמשת ימי המסחר האחרונים בבורסת ניו יורק:
מניית טבע בבורסת ניו יורק בימים האחרונים (צילום מסך מתוך Google Finance)
רואים את העלייה החדה ביום חמישי האחרון? היא התרחשה אחרי שטבע הודיעה על תוכנית הקיצוצים שלה, שבה היא תפטר 14 אלף עובדים ברחבי העולם, מתוכם 1,700 בישראל.
בסך הכל מאז יום חמישי המניה עלתה ב-15%. איך זה קורה שבשעה שכולם מדברים על גורלם העגום של המפוטרים, מניה שצנחה ב-85% בשנתיים האחרונות, פתאום עולה?
המשקיעים מאמינים שטבע תתאושש
התופעה המוזרה הזו - מניה מזנקת דווקא כשהחברה מכריזה על פיטורים המוניים - לא ייחודית לטבע. כך, כשיצרנית המחשבים HP הודיעה ב-2015 שהיא מפטרת 30 אלף עובדים, המניה שלה עלתה ב-5%. ב-2013 הודיעה חברת התרופות מרק על פיטורים של 8,500 עובדים – והמניה עלתה ב-2%. חברת המזון האמריקאית טייסון פודס זינקה ביום אחד בספטמבר האחרון ב-7.6% אחרי שדיווחה על פיטורים של מאות עובדים.
לא תמיד זה עובד; לפני שבוע וחצי הודיעה ג'נרל אלקטריק שהיא מפטרת 12 אלף עובדים, והמניה של החברה הגיבה דווקא בירידות קלות. המשקיעים כנראה חשבו שהקיצוצים לא עמוקים מספיק.
אז למה המניה עשויה לזנק ברגעי משבר? כשחברה מודיעה על תוכנית פיטורים, כשהיא נמצאת בצרות או כשהיא פשוט "מתייעלת", היא בעצם מנסה להקטין את ההוצאות שלה כדי ששורת הרווח שלה תהיה כמה שיותר גדולה. אם מצרפים מחיר נמוך יחסית של מניה לאמונה שהחברה בדרך להרוויח יותר, אפשר להבין את הזינוק.
בבנקים ובבתי השקעות, הסוחרים הכי גדולים במניות, יושבים אנליסטים שהתפקיד שלהם הוא להגיד אם לדעתם כדאי או לא להשקיע במניה. אחרי שטבע פרסמה בחודש שעבר דו"חות כספיים מאכזבים, רובם עדכנו את ההמלצות שלהם ל"מכירה" – כלומר, המליצו להיפטר מהמניה. אך אחרי שהמנכ"ל קאר שולץ הציג את תוכנית הפיטורים (או ההתייעלות אם רוצים להשתמש בשם המכובס של העולם התאגידי) שינו האנליסטים את דעתם ואמרו שמחיר המניה יעלה.
לאחר מכן, נכנסה לתמונה שיטת מסחר שקוראים לה אלגו-טריידינג, או מסחר אלגוריתמי. מדובר ברובוט או במחשב שמשגר הוראות אוטומטיות לקנייה ולמכירה של מניות. כשהרובוט רואה שמניה מסוימת עולה, הוא מבין שקרה משהו טוב לחברה ומשגר מיד אלפי פקודות לרכוש עוד מהמניות שלה – פעולה שרק מעצימה את העלייה של המניה, גם אם לא תמיד יש סיבה כלכלית אמתית לעלייה כל כך חדה.
העלייה במניית העם טובה לציבור הישראלי
טבע היתה גאווה ישראלית בעשורים האחרונים, מקום עבודה יציב לשנים ארוכות עם מניה שרק עולה ועולה. אך כעת אנחנו מביטים בצער בשקיעתה של ספינת הדגל שלנו.
טבע נוגעת בחיינו לא רק בגלל שאנחנו ישראלים, אלא גם כי כספי הפנסיות והחסכונות שלנו מושקעים בה. וכשהיא נופלת – זה פוגע גם בכיס וגם בביטחון התעסוקתי שלנו. אחרי הכל אם ספינה גדולה כמו טבע טובעת, מי מאיתנו יכול להרגיש בטוח בעבודה שלו?
אך כעת, בעוד שסגירת המפעלים ופיטורי העובדים פוגעים בחברה הישראלית כולה, הזינוק במניה הוא דווקא בשורה טובה לכל מי שמשקיע בטבע - וזה כולל את רובנו.
איך אפשר לדעת אם טבע עלתה על דרך המלך והעליות שנרשמו בימים האחרונים יימשכו לקראת עתיד ורוד יותר לחברה? זה בדיוק העניין בבורסה, אי אפשר לדעת. טבע חייבת הרבה מאוד כסף ולא בטוח שתוכנית הפיטורים תעזור לה להחזיר אותו. בינתיים, מנסים משקיעים זריזים ומחשבים מתוחכמים לגרוף רווח מהיר על חשבון הסערה בחברה.
israelf@kan.org.il