דור ואוהד שואלים:
למה מתכוונים כשאומרים שהשביתה אתמול עלתה למשק חצי מיליארד שקל?
כאן כלכלי עונים:
היי דור ואוהד, הכוונה לעלות הכספית של שביתה למשק הישראלי - ויש שתי דרכים עיקריות לחישוב העלות הזו.
הראשונה היא דרך חישוב ימי עבודה: כמות הזמן של השביתה כפול כמות האנשים השובתים. מחקר של היחידה ליחסי עבודה במשרד הכלכלה משנת 2015 גילה כי בשנה זו אבדו למשק 167,353 ימי עבודה - תוצאה של לא פחות מ-38 שביתות בהן השתתפו כמעט 30 אלף עובדים. 61% מהשביתות היו בתגובה לפיטורי עובדים. הגורם הבא הוא תביעות שכר, שהוביל ל-24% מהשביתות.
הדרך השנייה היא חישוב התוצר האבוד. זו שיטה מעט מסובכת יותר אך גם יותר יעילה. נניח שיש שביתה בנמלים, מה שאכן קורה מפעם לפעם. לשביתה הזאת יש עלויות ישירות - אובדן התוצר של הנמלים עצמם, שקל לחשב כימי עבודה, אבל יש גם עלויות עקיפות - אובדן התוצר של התעשיות התלויות בנמלים. לפי דו"ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, כמעט חצי אחוז מהתוצר הנקי בשנים 1994-2005 אבד בגלל שביתות - 16.5 מיליארד שקל . שנת השיא היתה 2003, בה איבדנו כמעט אחוז אחד מהתוצר הנקי - 3.5 מיליארד שקל. בשנה זו היו מעט יותר משני מיליון ושבע מאות אלף ימי עבודה אבודים.
גם לכם יש שאלות שמחפשות תשובות? אפשר לשלוח שאלות לחיות כיס במייל kesef@kan.org.il או בטוויטר בהאשטג #חיותכיס או בפייסבוק של כאן כלכלי. התשובות מתפרסמות באתר ובפינה "חיות כיס" בצבע הכסף, בכל יום ב"כאן ב'" ב-16:30.