שיעור המכוניות הבטוחות בישראל זינק: מ-7.8% מהמכוניות שזכו לציון בטיחותי 6 בשנת 2015, ל-45.6% ב-2016 - כך אומרים הנתונים שרשות המסים פרסמה בשבוע שעבר. אבל מאחורי הנתונים האלה יש תופעה הפוכה - ייבוא של מכוניות בטוחות פחות וזולות יותר. איך זה יכול להיות?
קחו למשל סוזוקי איגניס 2017 שיובאה לישראל ונמכרה ממש השנה. באירופה יש לה ציון בטיחות מושלם במבחני ריסוק: חמישה כוכבים מתוך חמישה. בישראל, לאותה המכונית בדיוק יש ציון בטיחות טוב, אבל פחות: 6 מתוך 8. איך זה יכול להיות? זה קשור למדד הבטיחות של משרד התחבורה.
באירופה מעבירים מכוניות מבחני ריסוק מחמירים, ולפיהם קובעים את הדירוג. בישראל, לעומת זאת, לא נותנים ציון לפי מבחני ריסוק, אלא לפי משהו אחר: הציוד הבטיחותי שמותקן במכונית. זה מדד שמשרד התחבורה קבע לבדו, עם שיטת ניקוד שטובה למערכות מסוימות ורעה לאחרות.
למשל - אם המכונית יודעת להזהיר את הנהג שלא כל הנוסעים חגורים, היא תקבל חצי נקודה. אם היא מצפצפת כשלא שומרים מרחק או עוברים נתיב בלי לאותת - היא תקבל חמש נקודות. אבל אם המכונית יודעת להיכנס לפעולה ולמנוע מהנהג לסטות מהנתיב? לפי הדירוג של משרד התחבורה היא מקבלת על התכונה הזאת אפס נקודות. לפי השיטה הזאת, יש מערכת ספציפית שמקבלת יותר נקודות ממערכות אחרות: מובילאיי.
ועכשיו נחזור לסוזוקי איגניס שלנו. באירופה, היא יודעת לבלום בעצמה במצבי חירום ולהשאיר את המכונית בנתיב. אבל בישראל לא. לישראל יבאו אותה בלי המערכת הזאת, ובמקומה התקינו עליה מערכת אחרת - את זו של מובילאיי, שרק מתריאה אבל לא בולמת בעצמה. למה? כי מובילאיי מקבלת אצלנו ציון בטיחות גבוה יותר. וככל שהציון גבוה יותר - יבואנית הרכב מקבלת יותר הטבות מס. התוצאה של התרגיל הזה? בסופו של דבר, הסוזוקי איגניס הישראלית בטוחה מעט פחות מהאירופאית.
בתמונה הגדולה, מדיניות משרד התחבורה גורמת לכך שליבואנים משתלם לייבא לפה מכוניות פחות בטוחות, בלי המערכות האירופאיות המתוחכמות, ולהתקין כאן את המערכת של מובילאיי כדי לקבל את הטבות המס. מעולה למובילאיי, פחות טוב לנו.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה כי ליצרני הרכב אין אפשרות להתקין מערכות מתקדמות יותר במכוניות שמגיעות לישראל וכי ההערכות לכך תיקח כמה שנים. מבדיקת כאן עולה כי ההתקנה אפשרית.
עוד נמסר ממשרד התחבורה כי הוא מעודד התקנה של מערכות אקטיביות בכלי רכב חדשים, העדפה זו מתבטאת גם בתקנה החדשה, המסדירה ניקוד גבוה יותר למערכות בטיחות אקטיביות וכן הנחה משמעותית יותר באגרת הרישוי, אך במטרה להטמיע את השימוש במערכות בטיחות בקרב ציבור הנהגים, וכן בכלי הרכב יד שנייה הנוסעים על הכביש, מעניק משרד התחבורה הטבות מס גם למערכות בטיחות פאסיביות המותקנות בישראל (שמירת מרחק וסטייה מנתיב). ההטבות הן הדרגתיות ויינתנו עד לשנת 2020, עם הטמעתן של מערכות הבטיחות האקטיביות.
israelf@kan.org.il