משרד הפנים מציג: חודש כדי להעביר מסמך מראש העין לנתניה

משרד הפנים מציג: חודש כדי להעביר מסמך
כבר יותר משנה מנסה אנדריי זרך להסדיר את מעמדה של בת זוגו הזרה בישראל - אך דבר לא מתקדם. בינתיים, משרד הפנים ביטל את אשרת העבודה של בת הזוג והשניים מתקיימים על משכורת אחת בלבד
מחבר פולי טובמן מחבר פולי טובמן
Getting your Trinity Audio player ready...
קסניה קורביציבה ואנדריי זרך
צילום:

בדצמבר 2016 ניגשו אנדריי זרך ובת זוגו קסניה קורביציבה למשרד הפנים במטרה אחת: להסדיר את מעמדה החוקי של קורביציבה, אזרחית אוקראינה, כדי שיוכלו להעמיק את הקשר הזוגי בניהם. השניים בחרו בהליך 'חיים משותפים', שמאפשר לבני זוג שאינם נשואים לקבל מעמד חוקי בארץ. אך כבר עברה יותר משנה ודבר לא התקדם - אם כבר מצבם רק הפך לגרוע יותר. בשל הסדרת התהליך, משרד הפנים ביטל את אשרת העבודה של קורביציבה באוגוסט האחרון ומאז השניים מתקיימים ממשכורת אחת בלבד.

אבל בואו נתחיל מההתחלה. זרך ובת זוגו נתקלו בביורוקרטיה סבוכה מהרגע הראשון שרגלם דרכה בלשכה של רשות האוכלוסין בנתניה. "הגענו למשרד הפנים ורצינו לפתוח תיק חיים משותפים, אבל בהתחלה דחו אותנו על הסף ואמרו שהם לא מכירים דבר כזה ולא יודעים על מה אני מדבר", מסביר זרך. "רק אחרי שהתייעצנו עם עו"ד ואמרתי בלשכה שהופניתי על ידי עו"ד, התחילו לטפל בנו".

ההתמודדות עם משרד הפנים לא הפכה לפשוטה יותר. לצד המתנה ארוכה מאוד לתורים, הפנייה ללשכת הקשר נתיב (שאליה מופנים רק זוגות ממזרח אירופה ושמעכבת בחודשים את כל התהליך), זרך גם התקשה ליצור קשר עם הלשכה בנתניה. הם לא ענו לו למיילים או לטלפונים. בנוסף, קורביציבה שהגיע לישראל עם ויזת עבודה, נאלצה לוותר על הויזה ("צריך היה לבטל לקסניה את הויזה כי במשרד הפנים אמרו לי שהיא לא יכולה להיות בשני מסלולים בו זמנית") על אף שעדיין לא קיבלה ויזה חלופית ממשרד הפנים.

חודש בשביל להעביר מסמכים מנתניה לראש העין 

המצב הסתבך אף יותר כשבני הזוג עברו להתגורר יחדו בקיבוץ גבעת השלושה, שנמצא תחת אחריות לשכת משרד הפנים בראש העין. זרך התבקש להמשיך את התהליך "חיים משותפים" בלשכה החדשה, משימה שהתבררה כלא פשוטה בכלל. "אם הייתי יודע שהמעבר הזה יאריך לנו את כל התהליך בחצי שנה, לא הייתי עובר דירה. הייתי מבקש מההורים לגור עם קסניה אצלם בנתניה", מספר בייאוש זרך. "רק ההעברה של התיק שלנו מנתניה לראש העין לוקחת חודש, ועד אז הם לא יודעים שום דבר. ואני לא מבין את זה, אם לפני 300 שנה הייתי יוצא ברגל ובדרך הולך לאיבוד, אז אולי הייתי מגיע מנתניה לראש העין אחרי חודש".

למה העברת התיק לוקחת כל כך הרבה זמן? ברשות האוכלוסין סירבו להסביר. אבל זו לא ההתנהלות המוזרה היחידה. כך, בלשכה בראש העין ביקשו מזרך מסמכים שיוכיחו שמרכז חייו נמצא בקיבוץ גבעת השלושה - אחד המסמכים היה מסמך מהבנק עם הכתובת החדשה שלו. "כדי לשנות את הכתובת בבנק צריך להביא להם תעודת זהות עם כתובת מעודכנת", מסביר זרך. "ומי שאחראי על עדכון הכתובת, זה משרד הפנים. כלומר, הם מבקשים אישור מגוף חיצוני שמסתמך על האישור ההתחלתי שלהם".

אנדריי זרך: "במשרד הפנים מבקשים אישור מגוף חיצוני שמסתמך על האישור ההתחלתי שלהם"

ומה קרה כשמבקשים להעביר את כל האישורים במייל? רק כדי לא להפסיד יום עבודה ואולי גם להפוך את התהליך לקצת יותר מהיר. "ביקשתי לשלוח להם את כל המסמכים במייל, והם אישרו לי לעשות את זה ואפילו קבעו לי תור ליום שלישי האחרון. כשהגעתי אליהם, הם אמרו ש'מה שאישרו לך במייל, זה לא לשלוח את המסמכים אלא שאתה יכול להגיע ללשכה ולהציג אותם כדי להוכיח שמרכז החיים שלך כאן'. בסוף הם קבעו לי תור נוסף רק למרץ".

במרץ, אם לא יהיו עיכובים נוספים, קורביציבה צפויה לקבל את ויזה שתאפשר לה לעבוד ושאותה תצטרך לחדש מדי שנה בשנים הקרובות. עם זאת, בינתיים הזוג מתקשה לשרוד כלכלית. "המצב שלנו רע, ממשק בית עם שני מפרנסים, המשק בית עובר למפרנס אחד, פתאום 7,000 שקל פחות וההוצאות שלנו לא קטנו. זה פשוט אטימות והם גורמים פה לעוול כלכלי".

מרשות ההגירה והאוכלוסין נמכר כי "בקשה למתן מעמד עבור בן זוג זר מחייבת הגעה ללשכה כיוון שהמסמכים נבחנים, נערכת פגישה עם בני הזוג ואנו סבורים שאלו דרישות מינימליות ביותר שאדם שמבקש מעמד יהיה נוכח בעת הבקשה. התורים לפגישות בלשכות הם אכן עמוסים ואנו עושים כל שנדרש לצורך צמצומם".

polinat@kan.org.il

הפופולריים