תסתכלו על הגרף הזה:

הגרף הזה מייצג את מדד S&P 500. המדד כולל את המניות של 500 החברות הגדולות בארה"ב, כמו אמזון, גוגל ונטפליקס. אתמול הוא נפל ב-4%, והכניס את העולם לפאניקה. בעקבותיו נרשמו ירידות חדות בבורסות ברחבי העולם. גם בורסת ת"א נפגעה - את המסחר בבוקר פתח מדד ת"א-35 (שמכיל את מניות 35 החברות הגדולות בבורסה) בירידה של 1.9%.
למה זה קרה? ארה"ב היא הכלכלה הגדולה בעולם, ואם היא שוקעת, היא יכולה לקחת איתה למטה את רוב העולם – זה מה שקרה ב-2008 – בארה"ב התפוצצה בועה, ואירופה מתאוששת עד היום.
אבל הירידות החדות שנרשמות בימים האחרונים הן לא קריסה ולא "התפוצצות של בועה". היסודות הכלכליים של ארה"ב טובים: שוק התעסוקה יציב והחברות מצפות לרשום רווחים גבוהים יותר בגלל רפורמת המסים של הנשיא, דונלד טראמפ. אז למה בכל זאת יש ירידות? דווקא בגלל שהמצב של המשק האמריקאי טוב יחסית. ביום שני נכנס לתפקידו היו"ר החדש של בנק הפדרלי, ג'רום פאוול, שהחליף בתפקיד את ג'נט ילן. ילן התחילה בהדרגתיות להעלות את הריבית אחרי המשבר הגדול של ארה"ב, אבל בגלל שהמשק האמריקאי מתפקד טוב בשנים האחרונות, מצופה מפאוול להעלות את הריבית מהר יותר – ואז ההשקעות במניות יהיו קצת פחות מושכות.
עד הנפילה של אתמול, מדד S&P 500 זינק ב-89% בחמש שנים. ואם תביטו בגרף, תראו שהירידה אתמול היא לא הראשונה. "הבורות" האלו בגרף, הן "תיקונים". אחרי עליות חדות, השוק מתקן את עצמו - ואז נרשמות ירידות שקוראים להן "תיקון", והן מתארות ירידה של יותר מ-10% מהשיא האחרון שנרשם.
גם הירידה הנוכחית עשויה להיות "תיקון". ב-2017 שוק המניות האמריקאי לא הפסיק לשבור שיאים על אף שבתחילת השנה נשמעו אזהרות מירידות אפשריות בשווקים, ששברו שיאים גם ב-2016. אחרי תקופה ארוכה של עליות, חלק מהמשקיעים רוצים לממש את הרווחים שלהם שנמצאים רק על הנייר כל עוד הכסף מושקע במניות. לכן לא כל תיקון צריך לעורר בהלה בשווקים. בדרך כלל, אחרי שנרשמו ירידות חדות, יש למשקיעים הזדמנויות קנייה של מניות זולות. אבל צריך לשים לב שגם תיקונים יכולים להתפתח ולהימשך הרבה זמן.
israelf@kan.org.il