בנק ישראל העלה היום (שני) את הריבית במשק ב-0.5% ל-3.75%. זו הפעם השביעית ברציפות מאז אפריל שיש עלייה בריבית. הוועדה המוניטרית של הבנק החליטה על העלאה נוספת, לאחר שהאינפלציה המשיכה לטפס בנובמבר למרות ההעלאות האחרונות והגיעה ל5.3%.
כך למשל, משכנתה ממוצעת של מיליון שקלים בהחזר של 25 שנים עם רכיב פריים שעומד על 45% - תתייקר ב-131 שקל בהחזר החודשי וב-39 אלף שקל לכל תקופת ההחזר. מתחילת עליות הריבית יש עליה של כ-876 שקלים לחודש ו-262,700 שקלים לכל התקופה.
בפעם השביעית ברציפות: הריבית צפויה לעלות ב-0.5%. מה תהיה התוספת למשכנתה בעקבות כך?#חדשותהערב @DanaYarkechy pic.twitter.com/ZwUEYmrW0n
— כאן חדשות (@kann_news) January 1, 2023
במשק התגובות להחלטת בנק ישראל חריפות. "העלאת הריבית היא שגיאה חמורה של בנק ישראל", אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. "נגיד הבנק היה חייב להמתין לשר האוצר החדש סמוטריץ על מנת לגבש תוכנית משותפת ורחבה יותר לבלימת האינפלציה. המטרה של העלאות הריבית אולי טובה אבל בדרך היא פוגעת קשות בעשרות אלפי עסקים ומאות אלפי משקי בית. צריך להבין כי התייקרות האשראי תגולגל בסופו של דבר לצרכנים ותוסיף להכבדת יוקר המחיה. אין זה מספיק לפעול בצד הביקושים ולייקר את האשראי במשק. על האוצר לבחון בשלב זה, בלית ברירה, סבסוד משכנתאות של זוגות צעירים ברכישת דירה ראשונה – זכאות להלוואות מסובסדות עד מיליון שקל והזכאות תינתן לרכישת דירה ראשונה ששוויה עד 2 מיליון שקל", הוסיף לין.
מתי המחירים יפסיקו לעלות? | האזינו לעוד יום
נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, מסר כי ״אותותיהן של העלאות הריבית הקודמות כבר ניכרים במשק – מדד מנהלי הרכש המקומי לחודש נובמבר כבר מצביע על התכווצות בפעילות התעשייתית. עליית הוצאות הריבית מקטינה את מרווח הנשימה של חברות רבות, ולצערנו הסטטיסטיקה מראה על עלייה בבקשות לחדלות פירעון".
ד"ר תומר הוסיף כי "העלאת הריבית נדרשת פחות מאשר בעבר: גופים כלכליים בארץ מעריכים כי שיא עליית המחירים כבר מאחורינו, והאינפלציה צפויה לחזור לטווח יציבות המחירים של בנק ישראל כבר בשנה הקרובה. המשך המגמה של העלאת הריבית פוגע בתעשייה ובמשק בישראל״.