אינטל העולמית, מפלצת השבבים הענקית, שהיא גם המעסיקה הגדולה ביותר בהייטק הישראלי הולכת לפטר. לא יצאה עדיין הודעה פורמלית אבל סוכנות הידיעות בלומברג שנוטה לדייק דיווחה הבוקר שהחברה תצא בקרוב במהלך קיצוצים נרחב.
המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי מפטרת: מה קרה לאינטל - ומה זה אומר לגבינו?@lielkyzer #משחקי_הכיס pic.twitter.com/ONFidgTNaQ
— כאן חדשות (@kann_news) October 13, 2022
מה שאומר שאלפים מתוך 113 אלף העובדים שלה ברחבי העולם יישלחו כנראה הביתה. כשמנכל אינטל ישראל התראיין במשחקי הכיס לפני חמישה חודשים לדבר על המשבר בהייטק הוא העריך שעם כל הכבוד לדיבורים על האטה - להם זה לא יקרה.
כן, גרטי העריך ש"ההאצה הטכנולוגית" לא הולכת לשום מקום, ולכן כולנו נצטרך עוד ועוד שבבים, ואז המציאות טפחה על פניו ועל פניה של אינטל. כשדיברנו על משבר שבבים בשנתיים האחרונות דיברנו על מחסור מטורף, על מפעלים במזרח שנסגרו בגלל הקורונה ויצרו מחסור רציני ובעיית היצע, מצד אחד.
מצד שני על מיליוני בני אדם שישבו בסגרים, חיפשו איך להעביר את הזמן או לעבוד מהבית, ישבו על הספה והזמינו מחשבים, וטלפונים חכמים וקונסולות משחקים ויצרו ביקוש מטורף למוצרים עתירי שבבים
יצרניות הצ'יפים פשוט לא הצליחו לעמוד בקצב. מה שאומר שעד לפני בערך דקה שבבים היו ההשקעה הטובה ביותר. רק לפני חודשיים הנשיא האמריקאי ביידן חתם על חוק שקיבל את הכינוי חוק השבבים ומזרים הטבות מס בשווי עשרות מיליארדי דולר לתעשייה
אבל אז בחודשים האחרונים הקורונה דעכה והאינפלציה הרימה ראש. אנשים יצאו מהבית, חזרו לעבוד מהמשרדים, הילדים חזרו לבתי הספר, ובמקביל הריבית התחילה לטפס, הכסף נהייה יקר יותר ואנשים קונים הרבה הרבה פחות מחשבים, שהם מקור ההכנסה העיקרי של אינטל.
כבר ביולי היא העריכה שתכניס השנה 65 מיליארד דולר - זה נשמע הרבה, אבל זה 11 מיליארד פחות מהתחזית המקורית. עכשיו, המצב ממשיך להחמיר וההערכות הן שההודעה הפורמלית על הפיטורים תצא בעוד שבוע וחצי עם הדוחות הכספיים של החברה. הנה עוד קטע מהשיחה שלנו עם המנכל הישראלי לפני חמישה חודשים בדיוק.
בשלב הזה עוד מוקדם לדעת מה התכניות של החברה לעובדים שלה כאן. אבל עם כל הכבוד לאינטל, לדעתי לפחות היא היא רק סימפטום. אם המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי תפטר כאן אין ספק שזה מסר לגבי הכיוון שאליו אנחנו הולכים.
קרן המטבע העולמית הזהירה אתמול שהשנה הבאה תהיה שנה של מיתון ברחבי העולם, כשהפיטורים מגיעים גם לגדולות, היציבות, העשירות, אלה שלא מוכרות רק מגניבות. ככה בדיוק נראית התחלה של מיתון.