הביצים בישראל יקרות בצורה קיצונית - למה?

הביצים בישראל יקרות בצורה קיצונית - למה?
משק מתוכנן גורם למחירים גבוהים של הביצים. הרפורמה תשפיע רק בעוד כמה שנים
מחבר ליאל קייזר מחבר ליאל קייזר
Getting your Trinity Audio player ready...
תבנית ביצים
צילום: פלאש 90

מחירי הביצים שבפיקוח עלו בסוף השבוע ב-6.5% - זה אומר שהמחיר של תבנית של 12 ביצים בגודל XL עלה מ-12.40 שקל ל-13.10 - קפיצה של 70 אגורות, פחות משקל. זה לא נשמע הרבה אבל עכשיו תחשבו על משפחה מעשירון 3 שמגדלת כמה ילדים וצריכה להתמודד גם עם התייקרות של הלחם, של מוצרי החלב המפוקחים, של הדלק והחשמל, תעשו את המכפלות ותבינו שזה ממש לא מעט כסף.

הביצים בישראל יקרות בצורה קיצונית, כמה יקרות? יקרות ביותר מ-40% (41%) מהממוצע במדינות ה-OECD ויותר מ-70% מבארצות הברית (72%). לפי אומדן של מבקר המדינה, בכל שנה אנחנו הישראלים מוציאים בין 250 מיליון לחצי מיליארד שקל יותר על מזון בגלל המחיר המוגזם של הביצים. 

הסיבה המרכזית ליוקר הזה היא העובדה שאנחנו חיים במדינה שבה משק הביצים מתוכנן, מה זה אומר? שכל מי שרוצה לגדל כאן תרנגולות שמטילות ביצים צריך לקבל אישור, מכסה. המכסה הזאת קובעת מי רשאי לייצר ביצים וכמה ביצים הוא רשאי לייצר. וכדי להגן על האנשים שמגדלים כאן ביצים, המדינה גם קובעת כמה ביצים מותר לייבא לכאן ואיזה מכס צריך לשלם מי שמייבא. והמכס הוא גבוה, כל כך גבוה שלא ממש שווה להביא לכאן ביצים ממקומות אחרים, אלא אם אנחנו בפסח של הקורונה או משהו מהסוג הזה. אז תשכחו מכל הסיפור הזה של תחרות. אין תחרות בענף הזה.

לפני שלושה שבועות נחתם הסכם בין המדינה לנציגי ענף הלול שאולי בסוף הדרך יוזיל את המחירים שאנחנו משלמים - הסיפור הזה של מכסות יבוטל ומי שירצה יוכל לגדל כאן ביצים, אבל זה יקרה רק בעוד עשר שנים ורק אם מישהו ייטרח לקיים את ההסכם.

המכס על ייבוא ביצים יופחת מיידית ב-50% ככה שאולי תכנס לתמונה תחרות והמדינה תפצה את המגדלים שיחליטו לסגור את הלולים שלהם. ומה עם המחירים? העלייה הנוכחית היא חלק מההסכם הזה ומשקפת את העובדה שגל ההתייקרויות מייקר גם את העבודה של מגדלי הביצים, ולפי ההסכם שנועד להוזיל לנו את החיים - העלייה הבאה מחכה מעבר לפינה ויכולה לקרות כבר בנובמבר הקרוב.

הפופולריים